Zmiana klimatu a eutrofizacja

Płytkie jeziora odczuły silne skutki zwiększonych stężeń azotu i fosforu w wyniku intensywnego rolnictwa i zwiększenia liczby ludności. Te ważne dla wzrostu roślin substancje odżywcze przenikają do środowisk wodnych, zmieniając przejrzystą wodę w mętną w wyniku zjawiska zwanego eutrofizacją.

Eutrofizacja może prowadzić do zastąpienia roślin wodnych dużymi zakwitami fitoplanktonu i utratą gatunków na każdym poziomie łańcucha pokarmowego. Poza podatnością na działanie eutrofizacji, ekosystemy słodkowodne są także zagrożone zmianą klimatu tak teraz, jak i w przyszłości.

W projekcie PRECISE zbadano zasięg i tempo zmian w bioróżnorodności płytkich jezior i funkcji ekosystemu, w wyniku eutrofizacji i zmiany klimatu. Badacze przyjęli długofalową perspektywę opartą o trójkierunkowe podejście, które uwzględniało wyraźne połączenia oddziaływania klimatu i składników odżywczych w czasie. Te trzy podejścia obejmowały eksperymenty na wielką skalę w kontrolowanych warunkach (mezosystem), współczesne analizy szeregów czasowych oraz analizę pradawnych osadów jezior.

Partnerzy projektu uzupełnili dostępne dane dotyczące bioróżnorodności pomiarami produkcji alg z dna jezior i słupa wody. Określili także szlaki produkcji, korzystając z analizy izotopów trwałych. Analiza istniejących danych uzyskanych na podstawie osadów z jezior posłużyła do porównania współczesnych zmian w temperaturze i składnikach odżywczych ze zmianami w przeszłości.

Wyniki pokazały, że pozostałości osadowe mogą być przydatne w śledzeniu długofalowych zmian w ekologii płytkich jezior przy użyciu analizy izotropowej. Ponadto, pewien gatunek pchły wodnej, Daphnia ephippia, i rybie łuski mogą służyć do śledzenia zmian w strukturze sieci pokarmowej w czasie.

Działania przeprowadzone w ramach projektu PRECISE pozwoliły lepiej zrozumieć skutki eutrofizacji i zmiany klimatu dla płytkich jezior. Cel ten osiągnięto, wyjaśniając, jak te dwa czynniki nawiązują do zmian w bioróżnorodności i funkcji ekosystemu.

data ostatniej modyfikacji: 2015-04-16 10:30:08
Komentarze


Polityka Prywatności