Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Naukowcy z SGGW wyprodukowali miód suszony, który zawiera aż 80% miodu naturalnego. Ten dostępny na rynku zawiera go zaledwie 50%, reszta to maltodekstryna – dodatek o niezbyt pochlebnej opinii ze względu na wysoki indeks glikemiczny. W ulepszonym produkcie została ona zastąpiona nutriozą – nośnikiem o właściwościach prebiotycznych, wspomagającym układ pokarmowy. Ulepszona wersja miodu suszonego jest zdecydowanie innowacyjna!
Grillowanie jest bardzo popularnym sposobem przyrządzania posiłków. Od początku maja do końca września Polacy poświęcają na tę czynność około 100 godzin, nie zawsze zdając sobie sprawę, że ta przyjemna forma spędzania czasu może mieć negatywny wpływ na ich zdrowie. Nie chodzi tu tylko o potencjalną szkodliwość grillowanych potraw, lecz także o opary, które wdychają uczestnicy przyjęcia, a przede wszystkim osoba obsługująca urządzenie. Naukowcy zbadali, jakie substancje chemiczne znajdują się w aromatycznym dymie unoszącym się nad grillem.
Postęp technologiczny, chemiczny i biologiczny, który dokonał się w rolnictwie w XX wieku, umożliwił znaczne zwiększenie światowej produkcji żywności. Dziś wiemy, że niektóre z tych osiągnięć okazały się mieć negatywny wpływ na środowisko, jakość produktów żywnościowych i zdrowie konsumentów. W świetle tych zmian obok produkcji żywności w systemie konwencjonalnym już od lat 80. XX w. rozwija się rolnictwo ekologiczne.
Urządzenie wykonujące badania mikrobiologiczne pozwoli na przyspieszenie pomiarów skażeń surowego mięsa, co umożliwi zmniejszenie kosztów oraz redukcję ilości odpadów spożywczych.
Naukowcy odkryli, że konstrukcje położone na Morzu Północnym mogą odgrywać kluczową rolę w utrzymaniu integralności populacji koralowców i zwiększeniu ich odporności.
Niższe koszty, mniejsze marnotrawstwo i wyższa jakość mleka dla hodowców bydła mlecznego stają się możliwe dzięki nowemu czujnikowi optycznemu, który w ciągu 5 minut wykrywa zanieczyszczenia i białka.
Dzięki realizacji dwóch inicjatyw wspieranych przez UE kurze pióra oraz wytłoki z winogron wykorzystywane są do produkcji materiałów przyjaznych dla środowiska.
Co łączy filtry do mikroplastiku, nawozy i paszę dla ryb? Wszystkie mogą być wytwarzane z meduz! Przynajmniej tego postanowił dowieść pewien zespół naukowców, którzy badali możliwości zmniejszenia ilości odpadów plastikowych w oceanach.
Naukowcy opracowują autonomiczny system monitorowania zasobów rybnych w wodach przybrzeżnych i głębokich. Opracowana przez nich technologia mogłaby przyczynić się do poprawy ochrony środowiska morskiego.
Nowa interaktywna platforma internetowa pomaga podnosić świadomość na temat innowacji w sektorze biogospodarki.
W pierwszym roku testów, najpotężniejsza na świecie turbina pływowa wygenerowała 3 GWh energii elektrycznej.
Uczestnicy unijnej inicjatywy wykorzystują dane z zakresu nauk klimatycznych, hydrologii i ekonomii, aby pomóc decydentom w zwiększeniu odporności i zdolności adaptacyjnych.
Zdjęcia satelitarne starych kanałów nawadniających w Parku Narodowym Sierra Nevada w Hiszpanii mogłyby pomóc złagodzić wpływ zmian klimatu w regionie.
Konsumenci oczekują, że wysokiej jakości organiczne produkty jagodowe będą dostępne w większych ilościach. Międzynarodowy zespół naukowców postanowił odpowiedzieć na ich potrzeby.
Zespół naukowców zaproponował nowy test, który pozwala na szybkie badanie psów pod kątem narażenia na pasożyta przenoszonego przez muchy piaskowe. Test można by wykorzystać do monitorowania skuteczności zwalczania much piaskowych.
Uczestnicy pewnej unijnej inicjatywy są gotowi do przetestowania pierwszego ze swoich dwóch innowacyjnych urządzeń turbinowych. To przybliża projekt do komercjalizacji turbin hydrokinetycznych, które będą niezawodnym rozwiązaniem w zakresie bezemisyjnego wytwarzania energii z rzek i ich ujść.
Robot rolniczy zbierający słodką paprykę pomoże zautomatyzować pracę w szklarniach.
Badacze odkryli nowatorski sposób diagnozowania pacjentów z gorączką i postępowania w ich przypadku. Jaki? Nowe biomarkery, które potrafią odróżnić infekcję bakteryjną od infekcji wirusowej.
Skoordynowany rozwój infrastruktury elektroenergetycznej łączącej morskie farmy wiatrowe z lądem przyniesie istotne korzyści finansowe i środowiskowe.
Polska Izba Żywności Ekologicznej ruszyła z kampanią Jemy eko. Akcja ma promować konsumpcję i produkcję ekologiczne żywności, a jej celem jest nakłonienie do częstszego sięgania po lokalne, zdrowe produkty.
Rok 2018 to dobry czas dla owoców minikiwi. Odmiana wyhodowana w sadach doświadczalnych SGGW i uprawiana przede wszystkim w okolicach Grójca coraz śmielej wkracza na sklepowe półki, nie tylko lokalnych sklepów ze zdrową żywnością, lecz także popularnych supermarketów. Naukowcy z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu poszukują dla minikiwi także innych zastosowań.
Aż 99% procent kancerogennych węglowodorów aromatycznych (WWA) trafia do naszego organizmu wraz z żywnością. Pozostały 1% to zanieczyszczenia z wody i powietrza. Żywność na europejskim rynku od lat monitorowana jest pod względem zawartości najbardziej toksycznych WWA. Produkty, w których przekroczone są bezpieczne normy szkodliwych substancji, nie powinny być sprzedawane. Trzeba jednak mieć świadomość, że toksyczne związki powstają przede wszystkim podczas niektórych rodzajów obróbki cieplnej.
Projekt z dziedziny technologii energii oceanicznej, w ramach którego planuje się wykorzystanie mocy pływów morskich, doprowadził do wytworzenia energii elektrycznej podczas testów holowania.
Zespół badaczy wykazał, że ziarniste mikrocząsteczki w komórkach roślinnych zachowują się jak ciecze, gdy reagują na grawitację. Ich wyniki mogą utorować drogę do powstania nowych rozwiązań inżynieryjnych i zastosowań technologicznych imitujących systemy biologiczne.
W Polsce występują cztery rodzime gatunki węży: gniewosz plamisty (Coronella austriaca), wąż Eskulapa (Zamenis longissimus), zaskroniec zwyczajny (Natrix natrix) i żmija zygzakowata (Vipera berus). Tylko ten ostatni jest jadowity i może wyrządzić krzywdę człowiekowi.
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności