Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

W pierwszym roku testów, najpotężniejsza na świecie turbina pływowa wygenerowała 3 GWh energii elektrycznej.
Uczestnicy unijnej inicjatywy wykorzystują dane z zakresu nauk klimatycznych, hydrologii i ekonomii, aby pomóc decydentom w zwiększeniu odporności i zdolności adaptacyjnych.
Zdjęcia satelitarne starych kanałów nawadniających w Parku Narodowym Sierra Nevada w Hiszpanii mogłyby pomóc złagodzić wpływ zmian klimatu w regionie.
Konsumenci oczekują, że wysokiej jakości organiczne produkty jagodowe będą dostępne w większych ilościach. Międzynarodowy zespół naukowców postanowił odpowiedzieć na ich potrzeby.
Zespół naukowców zaproponował nowy test, który pozwala na szybkie badanie psów pod kątem narażenia na pasożyta przenoszonego przez muchy piaskowe. Test można by wykorzystać do monitorowania skuteczności zwalczania much piaskowych.
Uczestnicy pewnej unijnej inicjatywy są gotowi do przetestowania pierwszego ze swoich dwóch innowacyjnych urządzeń turbinowych. To przybliża projekt do komercjalizacji turbin hydrokinetycznych, które będą niezawodnym rozwiązaniem w zakresie bezemisyjnego wytwarzania energii z rzek i ich ujść.
Robot rolniczy zbierający słodką paprykę pomoże zautomatyzować pracę w szklarniach.
Badacze odkryli nowatorski sposób diagnozowania pacjentów z gorączką i postępowania w ich przypadku. Jaki? Nowe biomarkery, które potrafią odróżnić infekcję bakteryjną od infekcji wirusowej.
Skoordynowany rozwój infrastruktury elektroenergetycznej łączącej morskie farmy wiatrowe z lądem przyniesie istotne korzyści finansowe i środowiskowe.
Polska Izba Żywności Ekologicznej ruszyła z kampanią Jemy eko. Akcja ma promować konsumpcję i produkcję ekologiczne żywności, a jej celem jest nakłonienie do częstszego sięgania po lokalne, zdrowe produkty.
Rok 2018 to dobry czas dla owoców minikiwi. Odmiana wyhodowana w sadach doświadczalnych SGGW i uprawiana przede wszystkim w okolicach Grójca coraz śmielej wkracza na sklepowe półki, nie tylko lokalnych sklepów ze zdrową żywnością, lecz także popularnych supermarketów. Naukowcy z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu poszukują dla minikiwi także innych zastosowań.
Aż 99% procent kancerogennych węglowodorów aromatycznych (WWA) trafia do naszego organizmu wraz z żywnością. Pozostały 1% to zanieczyszczenia z wody i powietrza. Żywność na europejskim rynku od lat monitorowana jest pod względem zawartości najbardziej toksycznych WWA. Produkty, w których przekroczone są bezpieczne normy szkodliwych substancji, nie powinny być sprzedawane. Trzeba jednak mieć świadomość, że toksyczne związki powstają przede wszystkim podczas niektórych rodzajów obróbki cieplnej.
Projekt z dziedziny technologii energii oceanicznej, w ramach którego planuje się wykorzystanie mocy pływów morskich, doprowadził do wytworzenia energii elektrycznej podczas testów holowania.
Zespół badaczy wykazał, że ziarniste mikrocząsteczki w komórkach roślinnych zachowują się jak ciecze, gdy reagują na grawitację. Ich wyniki mogą utorować drogę do powstania nowych rozwiązań inżynieryjnych i zastosowań technologicznych imitujących systemy biologiczne.
W Polsce występują cztery rodzime gatunki węży: gniewosz plamisty (Coronella austriaca), wąż Eskulapa (Zamenis longissimus), zaskroniec zwyczajny (Natrix natrix) i żmija zygzakowata (Vipera berus). Tylko ten ostatni jest jadowity i może wyrządzić krzywdę człowiekowi.
Metody wolne od chemikaliów i technologie teledetekcyjne mogą pomóc zapobiec wymieraniu pszczelich rodzin.
Stephen Hawking na krótko przed śmiercią zostawił nam swój testament – ostatni artykuł poświęcony teorii opracowanej we współpracy z fizykiem Thomasem Hertogiem, a dotyczącej problemu istnienia wielu nieskończonych wszechświatów.
Pierwsze bezpośrednie datowanie zęba należącego do wczesnego człowieka potwierdza wiek Homo antecessor, najstarszego znanego gatunku hominidów w Europie Zachodniej.
Naukowcy badają wpływ zmian klimatu na akwakulturę. Dzięki temu hodowcy będą mogli łatwiej zdecydować, jakie gatunki ryb i gdzie mają hodować.
Potencjalne zalety rzadziej uprawianych odmian zbóż budzą coraz większe zainteresowanie w związku z upowszechnianiem się zdrowego żywienia.
Badanie ujawnia potencjał pracy z nauczycielami i uczniami w celu zwiększenia świadomości społecznej na temat rozwiązań poważnego globalnego problemu środowiskowego: zaśmiecenia oceanów.
Naukowcy oceniają nową technologię, która wykorzystuje moc oceanu do wytwarzania czystej i niedrogiej energii elektrycznej.
Naukowcy odkryli setki genów zaangażowanych w rozwój cukrzycy i innych zaburzeń metabolicznych.
Nowe badanie pokazuje, że bogata w tłuszcze dieta śródziemnomorska, zawierająca orzechy i oliwę z pierwszego tłoczenia, może modyfikować funkcję genów niektórych komórek. Właściwości te powinny pomóc w walce z szeregiem chorób, szczególnie układu krążenia.
Liczba przypadków alergii i astmy na świecie rośnie, a naukowcy starają się ustalić przyczyny tego zjawiska i je powstrzymać. Ostatnie badanie wskazuje na nieoczekiwanego winowajcę… pasożyty jelitowe.
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności