Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Amerykańska organizacja pozarządowa EWG co roku przygotowuje raport dotyczący - warzyw i owoców najbardziej zanieczyszczonych pestycydami - powstaje w ten sposób tzw. brudna dwunastka, czyli lista produktów, które w zasadzie powinniśmy kupować w sklepach z żywnością ekologiczną. Wiele owoców i warzyw z tej niechlubnej listy znajduje się na niej rokrocznie, a prym wiodą… jabłka.
W ramach nowych badań, które uzyskały wsparcie finansowanych ze środków UE projektów STILTS i NEUROFAST, odkryto, że osoby będące nosicielami wariantów określonego genu wykazują podwyższoną preferencję dla żywności z wysoką zawartością tłuszczu i obniżoną – dla słodkiej.
Unijni naukowcy opracowali system do monitorowania w czasie rzeczywistym przetwórstwa żywności w zakładach przemysłowych – innowacja, która może mieć realny potencjał komercyjny.
Oparte na współpracy i finansowane przez ERBN badania w ramach projektu CACH przynoszą pierwsze namacalne dowody na to, że organizmy głębinowe połykają mikrodrobiny plastiku przedostające się do oceanów na całym świecie. Ustalenie to zbiega się w czasie z ważnym momentem, kiedy kilka rządów rozważa wprowadzenie zakazu stosowania mikrogranulek, najczęściej występujących w przyborach toaletowych i środkach czystości.
W Polsce jabłka są najbardziej popularnym owocem. Według danych GUS za rok 20151 średnio, na miesiąc, przeciętny Polak spożywał 3,6 kg owoców i ich przetworów. Najchętniej jedliśmy właśnie jabłka – 1,10 kg/osobę miesięcznie. Warto zachęcać do sięgania po nie zwłaszcza dzieci, bo jak pokazują badania, spożycie jabłek oraz produktów z nich powstałych, może przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia otyłości.
Wyniki nowych badań pokazują, że poszczególne osobniki zęboszczurów kolonijnych pełnią różne role w zależności od wieku i to wiek, a nie kasta społeczna, warunkuje zmiany ich zachowań.
Zrównoważona uprawa roślin wolnych od patogenów to jeden z najbardziej naglących problemów człowieka, zważywszy na prognozowany wzrost populacji i zagrożenie, jakie stwarza zmiana klimatu dla gruntów rolnych. To niewiarygodne, ale badania gatunku skromnych chrząszczy żyjących na drzewach mogą przynieść pewne rozwiązania.
Jednym z najczęściej zadawanych pytań przy wyborze kawy jest - czy nie jest kwaśna? Według sprzedawców, 7 na 10 klientów zadaje to pytanie przy wyborze kawy. Choć eksperci są zgodni, że jakość kawy nie jest jednoznacznie związana z jej złym smakiem. Czy zatem powinniśmy polegać jedynie na tym aspekcie? Eksperci twierdzą, że należy odróżnić dwa rodzaje kwaśności - dobrą i złą.
Finansowani ze środków UE naukowcy przeanalizowali nowe sposoby szybkiego wykrywania patogenów zakaźnych – takich jak wirusy wścieklizny i grypy – aby zapobiegać pandemiom.
Szklanka soku owocowego może być jedną z zalecanych porcji owoców dziennie. Tymczasem pojawiają się obawy, gdy sięgamy po soki, ponieważ narosło wokół nich sporo mitów. Efekt jest taki, że zaczynamy pomijać w codziennej diecie ważne źródło pochodzących z owoców witamin i innych składników odżywczych.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy



Szkoły policealne



Przegląd uczelni
w Polsce
Collegium_Da_Vinci_boks_220_PL.jpg
Polskie uczelnie w obrazach
miniatura
miniatura
miniatura