Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Technologia umożliwiająca dokładne przewidywanie wysokości przyszłych plonów bez udziału człowieka to marzenie każdego plantatora winorośli w Europie. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, taka technologia będzie dostępna za mniej niż dwa lata.
Najnowszy magazyn research*eu nt. wyników jest dostępny bezpłatnie w formacie PDF.
W ramach projektu ULTRAWINE hiszpańskie przedsiębiorstwo AGROVIN z sektora MŚP opracowuje rewolucyjny sprzęt wykorzystujący ultradźwięki, który przyspieszy proces maceracji winogron i znacznie obniży zużycie energii – wszystko to przy jednoczesnym zachowaniu wspaniałego koloru i jakości wina.
Jest jednym z podstawowych składników naszej diety. Bez względu na to, czy się odchudzasz, czy trenujesz przed ważnym maratonem lub po prostu chcesz się zdrowo odżywiać. Chleb to produkt, z którego nie powinniśmy rezygnować. Dostarcza bowiem do organizmu niezbędne składniki, dzięki którym jesteśmy pełni energii i mamy dobry humor. Jak to działa?
Turbina pływowa stworzona w ramach finansowanego przez UE projektu FLOTEC obecnie uzyskała osiągi porównywalne z morskimi turbinami wiatrowymi, wytwarzając ponad 18 MWh (megawatogodzin) energii w ciągłym 24-godzinnym okresie testowym i ogłaszając nową epokę bardziej konkurencyjnych dostaw energii pływów morskich.
Jeżeli robisz co możesz, aby twoje dziecko wybierało jabłko zamiast ciasteczka, czytaj dalej. Badania finansowane ze środków UE przyczyniły się do opracowania gry komputerowej, która może pomóc dzieciom wybierać zdrowe przekąski zamiast czekolady i słodyczy.
Mówi się, że Morze Śródziemne jest „w stanie oblężenia” z powodu silnych presji wynikających z różnych działań człowieka. Potrzebnych jest jednak więcej informacji, aby poznać wpływ tych działań na ekosystem i jego zasoby. W ramach finansowanego ze środków UE projektu opublikowano raport, który pomoże tę lukę w wiedzy wypełnić.
Partnerzy finansowanego ze środków UE projektu MYCOKEY informują o pierwszym sukcesie w poszukiwaniach szybszego, niezawodnego i bardziej przyjaznego środowisku sposobu wykrywania zanieczyszczeń żywności.
W ramach nowych badań naukowych, częściowo wspieranych przez finansowany ze środków unijnych projekt FLIACT, wykazano, że bakterie jelitowe „rozmawiają” z mózgiem w celu kontrolowania wyborów żywieniowych. Zidentyfikowano już dwa konkretne gatunki bakterii, które wpływają na decyzje żywieniowe zwierząt.
Określenie czynników środowiskowych regulujących siedliska larw jest niezbędne do poznania dynamiki populacji tych bezkręgowców morskich. Badania finansowane ze środków UE wnoszą wkład w nowy projekt, którego partnerzy podejmują próbę prognozowania obecności larw i jej intensywności na podstawie trzech czynników środowiskowych.
Pogłębiając wiedzę na temat biogeochemicznych cykli pierwiastków śladowych w Arktyce, partnerzy finansowanego ze środków UE projektu ARCTIC GEOTRACES rzucają więcej światła na odporność Oceanu Arktycznego na globalne zmiany i określają jednocześnie jego prawdopodobną przyszłość.
Czy będziemy mieć wystarczająco żyznej gleby, aby uprawiać żywność, której potrzebuje nasza rosnąca populacja? Czy możliwe jest dostosowanie produkcji żywności do zmiany klimatu? Jak definiować odpowiedzialne badania naukowe i innowacje w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego? W ramach finansowanego ze środków UE projektu, który ma zachęcić obywateli do udziału w debacie i wyrażania swoich poglądów, udostępniono właśnie zestaw narzędzi nakreślający etapy maksymalizowania oddolnego zaangażowania.
Dwa kolejne lata masowego bielenia koralowców znacznie osłabiły 1500 km australijskiej Wielkiej Rafy Koralowej. Naukowcy obawiają się, że szkody są nieodwracalne.
W obliczu nasilającej się konkurencji o zasoby leśne, partnerzy finansowanego ze środków UE projektu DIABOLO postanowili wprowadzić efektywniejsze metody śledzenia zakłóceń i degradacji.
Człowiek nie ma monopolu na wojnę. Naukowcy odkryli właśnie, że kosztowne walki grupowe prowadzą mangusty, w których do 30 osobników po każdej stronie „staje w bojowym szyku”.
Partnerzy europejskiego projektu są bliscy walidacji prototypu technologii pasywnego radaru bistatycznego (PBR) bazującej na sygnałach Galileo. W pełni wdrożony system może pomóc uprawnionym władzom zapewnić lepszy nadzór morski, łącznie z wykrywaniem i lokalizowaniem nawet nieindeksowanych jednostek.
Partnerzy finansowanego ze środków UE projektu XF-ACTORS informują o swoich pracach nad modelowaniem choroby, które są kluczem do zintegrowanej strategii kontrolowania procesu rozprzestrzeniania się patogenu Xylella fastidiosa (XF), stwarzającego poważne zagrożenie dla sadów oliwnych w południowych Włoszech.
Wraz z powiększaniem się obszarów dennych o niskim stężeniu tlenu na świecie, partnerzy finansowanego ze środków UE projektu HYPOX wskazują na sygnały ostrzegawcze wysyłane przez ekosystemy morskie.
Rozporządzenie Komisji (UE) 432/2012 zawiera szereg wymogów, które muszą spełnić producenci, aby móc zgodnie z prawem reklamować korzyści zdrowotne polifenoli w swojej oliwie z oliwek. Dzięki projektowi OLEUM można teraz wykorzystać prostą metodę w celu wykazania zgodności z tym rozporządzeniem.
W ramach wspieranego ze środków UE projektu PALEOPLANT przeprowadzono szereg analiz genetycznych nasion prehistorycznych, które zaowocowały odkryciem tysiącletniego jęczmienia na Wyspach Kanaryjskich i rzuciły nieco światła na rdzenną historię tych wysp.
Wraz z nadejściem stycznia, wielu z nas, aby dotrzymać postanowień noworocznych, przechodzi na dietę. Dbanie o zdrowie jest bowiem jedną z najczęściej deklarowanych zmian, którą chcemy wprowadzić w nowym roku. Podstawą zdrowej diety powinny być owoce i warzywa, ale czy wiesz, że sok może zastąpić jedną porcję warzyw i owoców w ciągu dnia, co więcej jest źródłem wielu substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie? Dowiedz się, jakie zalety mają soki i jaką rolę pełnią w codziennej diecie!
W tym ostatnim wydaniu serii „Wyznaczanie trendów w nauce” w 2016 r. (kiedy będziecie to czytać, autor będzie już cieszyć się świętami w domowych pieleszach), przedstawiamy trzy związane ze świętami Bożego Narodzenia relacje, które w tym świątecznym okresie trafiły na czołówki doniesień w mediach.
Finansowany ze środków UE zespół, pracujący pod kierunkiem szkockiej uczelni, wykorzystuje wirtualne larwy koralowców do przetestowania w jakim stopniu rezerwaty morskie są w stanie przeciwstawić się zmianie klimatu.
100% soki i musy owocowo-warzywne to idealna alternatywa dla świeżych owoców i warzyw. Szczególnie w okresie zimowym pozwalają one dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci zalecają spożywanie soków i musów, które z powodzeniem mogą zastąpić jedną porcję warzyw i owoców dziennie. Jednak wokół tych produktów narosło wiele mitów, które sieją wątpliwość – w tym artykule postaramy się je rozwiać!
Nowe badania wspomagane z budżetu dofinansowanego ze środków UE projektu TRIFORC pokazały, że zmiana kodu genetycznego jednego aminokwasu w roślinie inicjuje proces wytwarzania nowego produktu naturalnego, który mógłby zostać wykorzystany na wiele sposobów, w tym do podnoszenia odporności.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności