Żywność i zasoby naturalne

Pewien masowiec posłużył ostatnio za stanowisko testowe zróżnicowanych technik zdalnej kontroli, które pozwoliło na sprawdzenie, w jaki sposób rozwiązania z zakresu robotyki mogą zostać wykorzystane do przeprowadzania szybszych, bezpieczniejszych i skuteczniejszych kontroli statków.
Wspierani przez UE naukowcy opracowali rozwiązanie, które może zwiększyć plony przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia zasobów, co umożliwi w przyszłości bardziej zrównoważoną produkcję żywności.
Finansowani ze środków UE naukowcy twierdzą, że ciecierzyca, bób, soczewica i komosa ryżowa idealnie nadają się do uprawy w Europie i mogą pomóc w przejściu na system żywnościowy o bardziej odżywczym, przyjaznym dla środowiska i zrównoważonym charakterze.
Wspierani przez UE naukowcy pokazują nam, w jaki sposób pewnego dnia będziemy mogli wykorzystać inteligentne materiały zwane polimerami magnetoaktywnymi (MAP) do stymulacji gojenia się ran nabłonkowych.
Badanie finansowane ze środków UE wykazało, że zdalne monitorowanie z wykorzystaniem satelitów i dronów może sprawić, że rozwiązania oparte na zasobach przyrody będą skuteczniej chronić społeczności przed destrukcyjnymi zagrożeniami naturalnymi.
Zgodnie z zaleceniami wspieranego przez UE zespołu naukowców, zwiększenie upraw warzyw strączkowych może ograniczyć wpływ produkcji żywności na środowisko.
Biorący udział w finansowanym ze środków unijnych projekcie naukowcy badają związek między wahaniami prądu równikowego a zmianami zawartości tlenu. Odkryli oni, że silniejsze powierzchniowe prądy oceaniczne doprowadziły do podwyższenia stężeń tlenu w równikowym Atlantyku.
Wspierani przez UE specjaliści ds. żywności wykorzystują technologię ultradźwięków do produkcji soków owocowych i smoothie, które są bardziej odżywcze i mają dłuższy okres przydatności do spożycia.
Nowe badanie wykazało, że do 2100 roku stopnieje 60 % lądolodu Grenlandii więcej, niż przypuszczali naukowcy. W związku z tym poziom mórz wzrośnie nie o 10 cm, a o 18 cm.
Finansowane ze środków UE badanie udowadnia, że dodatki i substancje zanieczyszczające uwalniane z cząstek tworzyw sztucznych do wody mogą powodować deformacje zarodków jeżowców.
Zespół projektu finansowanego ze środków UE opracowuje i testuje inteligentne sieci, skanery i inne technologie mające zapobiec przełowieniu.
W ramach finansowanego ze środków UE badania oceniono, jakie korzyści dla programów hodowli zwierząt gospodarskich może przynieść analiza odporności na choroby. Przedstawiono także cztery metody genetycznego udoskonalania cech zwierząt.
Zespół projektu realizowanego dzięki wsparciu UE otrzymał dofinansowanie od międzynarodowej organizacji, które pozwoli naukowcom udoskonalić inspirowane naturą rozwiązanie do odsalania wody morskiej i zastosować je na terenach rolniczych w Omanie.
Twórcy finansowanego przez UE projektu wykazali potencjał zastosowań zrównoważonego biokompozytu w lotnictwie, akustyce i sektorze motoryzacyjnym.
Powszechnie uważa się, że wolny rynek oraz popyt i podaż to zjawiska, które mogły wykształcić się dopiero we współczesnym nam środowisku gospodarczym. Czy jednak takie założenie jest słuszne? Według najnowszych badań prowadzonych z udziałem naukowców z UJ, wymiana handlowa w okresie przedrzymskim była dużo intensywniejsza, niż do tej pory sądzono.
Dzięki wsparciu ze strony Unii Europejskiej naukowcy opracowują model symulacyjny na potrzeby łańcucha dostaw żywności i weryfikują aktualną wiedzę na temat łańcuchów dostaw nowej generacji.
Zespół finansowanych przez UE naukowców zbadał popularny chwast, aby odkryć, dlaczego niektóre rośliny mogą być zakażone kilkoma wirusami jednocześnie. Badacze odkryli, że odpowiedzi należy szukać w różnicach genetycznych między roślinami.
To koniec ery tradycyjnego monitorowania świń, dodatkowych czujników i indywidualnych oznaczeń. System uczenia głębokiego bazujący na użyciu szybkiej i dokładnej kamery 2D automatycznie rozpoznaje zachowania świń związane z żywieniem się, dzięki czemu możliwe jest wczesne wykrywanie problemów z ich zdrowiem i dobrostanem.
W 84. numerze Research*eu opublikowaliśmy artykuł oparty na wywiadzie z Arturo Lizón, koordynatorem projektu INNOPREFAT z ramienia hiszpańskiego MŚP Monteloeder. Stworzony w ramach projektu produkt MetabolAid stanowi inspirowane naturą rozwiązanie pomagające w walce z zespołem metabolicznym, który dotyka około 25 % ludności świata. W czasie, gdy przeprowadzaliśmy wywiad, zespół projektu przygotowywał się do wprowadzenia MetabolAid na główne rynki na całym świecie. Nawiązaliśmy ponownie kontakt z koordynatorem, aby dowiedzieć się, jak rozwija się projekt.
Finansowany ze środków UE projekt YPACK, w ramach którego opracowywane są metody produkcji biodegradowalnych opakowań żywności z upcyklowanej serwatki i łupinek migdałów, stał się zaczątkiem nowej koncepcji, zgodnie z którą wzbogacenie biopapieru tlenkiem cynku i olejkami eterycznymi oregano może stanowić dodatkowe zabezpieczenie przed zanieczyszczeniem pakowanej żywności bakteriami. Odkrycie to daje nadzieję na możliwość wydłużenia czasu przydatności do spożycia świeżej żywności, takiej jak mięso, owoce, warzywa czy surowy makaron.
Następne
Kanał RSS dla tej listy
Polityka Prywatności