Żywność i zasoby naturalne

Wspólne badania naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) i Uniwersytetu Jagiellońskiego (UJ) dowiodły, że dym papierosowy szkodzi roślinom. Zarówno spalanie klasycznych papierosów, stosowanie podgrzewaczy wkładów tytoniowych oraz podgrzewanie cieczy w e-papierosach znacznie ogranicza fotosyntezę roślin.
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Na świecie konsumuje się około 2,25 mld filiżanek tego napoju dziennie! Wielu z nas ma związane z nią rytuały. Nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia od filiżanki kawy, pijemy kawę zaraz po przyjściu do pracy, organizujemy przerwę w pracy na kawę czy umawiamy spotkania towarzyskie przy kawie. Dla urozmaicenia smaku i nowych właściwości warto od czasu do czasu sięgnąć po napar imbirowy zamiast kawy. Połącz przyjemne z pożytecznym, serwując sobie i swoim bliskim ten aromatyczny napój.
W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) opracowano metodę, dzięki której hurtowi odbiorcy mleka będą mogli szybko i skutecznie sprawdzić, czy dostarczany do mleczarni surowiec nie jest ”oszukany”. Autorzy nowego rozwiązania podkreślają, że jego zastosowanie umożliwi wyeliminowanie tzw. fraudów mleka już na pierwszym etapie łańcucha dostaw.
W ramach eksperymentów zrealizowanych ze studentami programu Erasmusa (kurs pt. Plantish) profesor Hazem M. Kalaji z Instytutu Biologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) wraz z jego zespołem po raz pierwszy na świecie wykazali, że proces fotosyntezy został zahamowany podczas znieczulenia roślin.
W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie rozwijane są technologie, które w przyszłości pozwolą zredukować użycie sztucznych konserwantów żywności. Naukowcy wykorzystają produkty pochodzenia naturalnego – metabolity różnych szczepów bakterii kwasu mlekowego i kwasu octowego.
Badania naukowe dowodzą, że żywność ma płeć.

Założenia kontra rzeczywistość

Żywność projektowana z myślą o określonej płci to najczęściej żywność funkcjonalna, która uwzględnia profilaktykę chorób dietozależnych występujących u kobiet i mężczyzn, jak również zaspokaja specyficzne potrzeby żywieniowe. Żywność ta oprócz zaspokojenia głodu i dostarczenia niezbędnych składników odżywczych może zawierać na etykietach oświadczenia żywieniowe lub zdrowotne, poprawiać stan zdrowia, samopoczucie albo jakość życia konsumentów danej płci, dla której jest przeznaczona. Możę też charakteryzować się walorami smakowymi trafiającymi w upodobania kobiet, bądź mężczyzn [1, 2].
Rośliny posiadają swój własny język i komunikują się z nami, między sobą oraz z insektami i zwierzętami. Ludzie wciąż nie w pełni rozumieją ten język. „Plantish” (na wzór języków takich jak Polish, Spanish, English) to język, który od kilku lat używam do komunikacji z roślinami - mówi prof. dr hab. Hazem M. Kalaji z Instytutu Biologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Ten rok przyniósł zaskakujące decyzje Unii Europejskiej w zakresie konsumpcji owadów, które wywołały burzę w debatach społecznych. Entomofagia, czyli spożywanie owadów, to temat od lat eksplorowany na świecie, ale w Polsce i Europie wciąż stanowi nieodkryty kierunek kulinarny. Czy jednak owady mogą być przyszłością naszego żywienia, czy jedynie kontrowersyjnym eksperymentem? Rozważmy to, przyglądając się zarówno naukowej perspektywie, jak i reakcji społeczeństwa na te nietypowe przysmaki. Czy owady mają potencjał, by dostarczyć nam wartościowego białka i cennych składników? W tym artykule przyjrzymy się entomofagii z różnych stron, odkrywając jej możliwości i wyzwania.
Profesor Hazem M. Kalaji pracuje nad stworzeniem biologicznego systemu sprzężenia zwrotnego, który pozwala na wczesne rozpoznanie niedoboru składników mineralnych w roślinach. To prawdziwa rewolucja w rolnictwie i ogrodnictwie. Przewagą tego systemu nad innymi podobnymi jest fakt, że odbierane sygnały wskazują na zapotrzebowanie roślin na składniki mineralne na długo przed tym, jak niedobory te staną się widoczne gołym okiem.
Królestwo Fungi liczy niemal 14 tysięcy gatunków grzybów wielkoowocnikowych, z czego co najmniej 2 tysiące stanowią gatunki jadalne. Pierwsze europejskie hodowle grzybów datuje się dopiero na początek XVIII wieku. Niemniej jednak od kilku tysięcy lat owocniki dziko rosnących gatunków grzybów stanowiły źródło pożywienia o niezwykle cenionych walorach smakowo-zapachowych, ponadto ich właściwości wykorzystywano dawniej w medycynie ludowej Chin, Japonii czy Malezji. Używano ich również do produkcji barwników, materiałów garderobianych, przypraw czy kosmetyków. Po raz pierwszy właściwości prozdrowotne grzybów opisał już Hipokrates około 400 r. p.n.e. W polskiej medycynie ludowej możemy odnaleźć wzmianki m.in. o wykorzystywaniu muchomora czerwonego (Amanita muscaria) jako środka przeciwbólowego, przeciwdrgawkowego w leczeniu reumatyzmu, a nawet astmy.
Aplikacja „Grzyby w Polsce” to projekt naukowy realizowany przez koła naukowe Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie: SKN Geoinformatyków „GeoIT” (Wydział Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej) oraz SKN Biotechnologów „Mikron” (Wydział Biologii i Biotechnologii). Główną ideą było dostarczenie wiedzy na temat różnych gatunków grzybów, ich lokalizacji oraz związanych z nimi informacji, ale także budowanie świadomości potencjalnego niebezpieczeństwa, jakie mogą nieść za sobą grzyby.
W ramach Dni Innowacji, które odbyły się w Burkina Faso, interesariusze ze środowiska akademickiego i społeczeństwa obywatelskiego z Europy i Afryki wspólnie przeprowadzili burzę mózgów w celu wymyślenia rozwiązań pod kątem wyzwań związanych z transformacją cyfrową.
Jak dowiadujemy się z badań finansowanych ze środków Unii Europejskiej, substancje słodzące na bazie stewii stanowią źródło jedynie 10 % emisji gazów cieplarnianych w porównaniu z cukrem.
Niedawno odkryto nieznane wcześniej właściwości hubiaka pospolitego, które otwierają drogę do opracowania biodegradowalnych zamienników tworzyw sztucznych i innych stosowanych obecnie materiałów.
Czy współcześni naukowcy potrafią trafnie przewidzieć trendy dotyczące zmian w zakresie różnorodności biologicznej na świecie? Z najnowszego badania wynika, że nie, ponieważ uniemożliwiają im to stosowane obecnie podejścia.
Czy możliwa jest inwentaryzacja zasobów węgla zawartych we wszystkich drzewach rosnących w danym kraju? Naukowcy wspierani przez Unię Europejską wyruszyli do Rwandy, aby pokazać, że da się to zrobić.
W opublikowanym niedawno dokumencie orientacyjnym wskazano na istotne zależności między owadami zapylającymi a celami ONZ w zakresie zrównoważonego rozwoju (SDG).
Od Szampanii po Valpolicellę, w wielu regionach można znaleźć nierozerwalnie związane z nimi rodzaje win, które powstają z uprawianych tam winorośli. Czy jest możliwe odtworzenie tych samych smaków po założeniu hodowli w innym miejscu? Zapytaliśmy Miguela Romano, naszego eksperta do spraw win, który wyklarował nam rozwiązanie tej zagadki.
Systemy oparte na koncepcji „toilet-to-tap” (dosł. „z toalety do kranu”) mogłyby zmniejszyć obecną presję na zasoby wodne, jeśli tylko udałoby się nam przezwyciężyć odruch obrzydzenia na myśl o piciu wody pozyskanej ze ścieków. Jednak należy wpierw zadać pytanie – jak czysta jest w ogóle woda w kranie? O przybliżenie wszystkich związanych z tym niuansów poprosiliśmy Didiera Neuzereta, eksperta zajmującego się tematem mikrozanieczyszczeń.
Finansowany przez UE projekt NewTechAqua oferuje zaawansowane szkolenie z zakresu żywienia i zdrowia ryb oraz wspiera wprowadzanie na rynek nowych rozwiązań przeznaczonych dla sektora akwakultury.
Następne
Kanał RSS dla tej listy
Polityka Prywatności