
Naukowcy mają nadzieję, że uda im się zmniejszyć ilość używanego nawozu poprzez zwiększenie skuteczności przyswajania przez rośliny azotu występującego w glebie.

Nutrigenomika zajmuje się badaniem związku między żywnością a ekspresją genów. Możliwość planowania zaleceń żywieniowych na podstawie indywidualnego profilu genetycznego to fascynująca koncepcja, którą badano niedawno w ramach inicjatywy UE.

Celem unijnego badania było ekonomiczne zwiększenie produktywności upraw poprzez wprowadzanie do szklarni dodatkowego dwutlenku węgla (CO2). Testy sprzętu opracowanego przez zespół projektu dowiodły wykonalności koncepcji na przykładzie słodkiej papryki i pomidorów, torując drogę ku komercjalizacji.

Naukowcy odkryli, że korzenie dostarczają roślinom informacji o ich środowisku, umożliwiając komunikowanie się z innymi roślinami i ostrzeganie ich przed zbliżającym się stresem.

Czy wiesz, że w Polsce marnuje się 9 ton jedzenia rocznie? A według badań Eruostatu dwie trzecie Polaków wyrzuca produkty żywnościowe nawet przed upłynięciem terminu przydatności do spożycia? Problem chcą rozwiązać m.in. studentki Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, które wspólnie z kolegami z politechniki stworzyły aplikację „Food My Friend”.

Naukowcy z UE przeprowadzili modelowanie ekologiczno-ewolucyjnej reakcji ryb żyjących w zimnych wodach na zmianę klimatu. Uczestnicy badania przewidzieli, że pewne kombinacje zmian środowiskowych i rybołówstwa zagroziłyby ekologicznej i ekonomicznej równowadze zasobów rybnych.

Naukowcy z UE zidentyfikowali nową generację termostabilnych hydrolaz. Wykazują się one lepszą wydajnością niż aktualnie stosowane enzymy w szeregu różnych procesów przemysłowych, w tym wybielania masy celulozowej, odwiertów naftowych, produkcji tekstyliów i przetwarzania żywności.

W ramach unijnej inicjatywy stworzono stabilną sieć renomowanych infrastruktur badawczych w dziedzinie akwakultury, pomagającą europejskiej branży akwakultury w dostarczaniu wysokiej jakości produktów spożywczych europejskim konsumentom.

Według prognoz modeli klimatycznych w przyszłości susze będą zjawiskiem coraz częstszym. Rodzi to zagrożenie dla ziemniaka, który jest bardziej wrażliwy na stres wodny niż inne gatunki.

Rośliny od zawsze wykorzystywały wyciszanie RNA jako mechanizm obronny w walce z wirusami. Oswojenie mechanizmów genetycznych tego procesu może dostarczyć naukowcom możliwości kontroli infekcji wirusowych u cennych roślin uprawnych.

Bywa, że aż 45% złowionych ryb zostaje odrzuconych ze względu na niewłaściwe metody przechowywania. Międzynarodowy zespół naukowców wspieranych ze środków UE zbadał straty popołowowe w sektorze rybołówstwa, aby pomóc w realizacji wyznaczonych przez OZN milenijnych celów rozwoju w zakresie eliminacji głodu i ubóstwa.

Nowe produkty spożywcze i innowacje wprowadzane do przemysłu spożywczego często nie spełniają pokładanych w nich nadziei. Dokładniejsze poznanie potrzeb konsumentów oraz usprawnienie komunikacji między głównymi graczami w procesie innowacji mogłyby pomóc w rozwiązaniu tego problemu.

Zmniejszenie zużycia zasobów naturalnych i ograniczenie ilości generowanych odpadów to cele, do których powinien dążyć cały świat. Zwiększenie wykorzystania biodegradowalnych materiałów opakowaniowych w Europie o zaledwie 5% pozwoliłoby ograniczyć ilość nieodnawialnych odpadów plastikowych o ponad 300 000 ton.

Biolodzy roślin, wspierani ze środków UE, opracowali biostymulant, który zwiększa produkcję żywności, zwalczając stres i choroby w komercyjnych roślinach uprawnych. Przyjazny dla środowiska produkt zawiera mieszankę naturalnych cząsteczek biologicznych.

Triterpenoidy są bardzo powszechne u roślin i są częścią arsenału obronnego przeciw szkodnikom i chorobom. Uczestnicy unijnego projektu badali przenoszenie genów kodujących te związki chemiczne do roślin uprawnych, które w normalnych warunkach ich nie posiadają.

Możliwe, że uda się niedługo zwiększyć poziom cynku w podstawowych uprawach, takich jak ryż, dzięki wykorzystaniu mechanizmu wiązania cynku, który umożliwia roślinom pobieranie tego niezbędnego mikroelementu z gleby.

Naukowcy przeprowadzili szczegółowe doświadczenia laboratoryjne, aby ustalić, które grupy grzybów glebowych i bakterii rozkładają cząsteczki zawierające siarkę w glebie.

Naukowcy europejscy stworzyli nowe metody i zasoby do opracowania dokładniejszych i bardziej realistycznych modeli rybołówstwa, które mają poprawić sposób oceny zasobów rybnych.

Naukowcy odkryli, w jaki sposób pszenica kontroluje przemieszczanie się substancji odżywczych z liści do rozwijających się ziaren. Prace pomogły opracować niezwykle dokładne mapy genetyczne pszenicy.

Produkty żywnościowe na bazie emulsji są niezwykle obiecujące, ponieważ przynoszą korzyści zdrowotne i finansowe. Inicjatywa UE pozwoliła opracować emulsje błyskawiczne na użytek sektora spożywczego, aby dostarczać zdrowsze produkty żywnościowe i minimalizować koszty.

Chlor jest powszechnie stosowany do mycia owoców i warzyw w warunkach przemysłowych, jednak bezpieczeństwo tej metody jest kwestionowane. W ramach unijnej inicjatywy powstały przyjazne dla środowiska technologie czyszczenia i odkażania produktów spożywczych, pomagające w kontroli bezpieczeństwa żywnościowego.

Naukowcy odkrywają, jak siewki wykorzystują gromadzone w nasionach lipidy do uzyskiwania energii podczas wzrostu w ciemności oraz dlaczego produkują cukry na drodze fotosyntezy, gdy tylko uzyskują dostęp do światła. Kontrolowanie przełączenia wzrostu w ciemności na wzrost przy dostępie do światła pomoże w tworzeniu roślin bogatych w oleje.

Badacze opracowali bezpieczny system elektroniczny do ponownego użycia wody odpływowej i składników odżywczych w produkcji rolnej.

Naukowcom udało się opracować inteligentne drony, które wykrywają chwasty wśród upraw. Umożliwi to stosowanie herbicydów jedynie w obszarach dotkniętych chwastami.

Rolnictwo to sektor podatny na zmianę klimatu i wszystkie kraje potrzebują elastycznego systemu żywienia, aby ograniczyć jej oddziaływanie. Aby pomóc Europie w dalszym pogłębianiu wiedzy i tworzeniu nowych technologii, które zapewnią zrównoważoną i konkurencyjną produkcję żywności, powołano finansowaną ze środków UE inicjatywę.