
Możliwe, że uda się niedługo zwiększyć poziom cynku w podstawowych uprawach, takich jak ryż, dzięki wykorzystaniu mechanizmu wiązania cynku, który umożliwia roślinom pobieranie tego niezbędnego mikroelementu z gleby.

Naukowcy przeprowadzili szczegółowe doświadczenia laboratoryjne, aby ustalić, które grupy grzybów glebowych i bakterii rozkładają cząsteczki zawierające siarkę w glebie.

Naukowcy europejscy stworzyli nowe metody i zasoby do opracowania dokładniejszych i bardziej realistycznych modeli rybołówstwa, które mają poprawić sposób oceny zasobów rybnych.

Naukowcy odkryli, w jaki sposób pszenica kontroluje przemieszczanie się substancji odżywczych z liści do rozwijających się ziaren. Prace pomogły opracować niezwykle dokładne mapy genetyczne pszenicy.

Produkty żywnościowe na bazie emulsji są niezwykle obiecujące, ponieważ przynoszą korzyści zdrowotne i finansowe. Inicjatywa UE pozwoliła opracować emulsje błyskawiczne na użytek sektora spożywczego, aby dostarczać zdrowsze produkty żywnościowe i minimalizować koszty.

Chlor jest powszechnie stosowany do mycia owoców i warzyw w warunkach przemysłowych, jednak bezpieczeństwo tej metody jest kwestionowane. W ramach unijnej inicjatywy powstały przyjazne dla środowiska technologie czyszczenia i odkażania produktów spożywczych, pomagające w kontroli bezpieczeństwa żywnościowego.

Naukowcy odkrywają, jak siewki wykorzystują gromadzone w nasionach lipidy do uzyskiwania energii podczas wzrostu w ciemności oraz dlaczego produkują cukry na drodze fotosyntezy, gdy tylko uzyskują dostęp do światła. Kontrolowanie przełączenia wzrostu w ciemności na wzrost przy dostępie do światła pomoże w tworzeniu roślin bogatych w oleje.

Badacze opracowali bezpieczny system elektroniczny do ponownego użycia wody odpływowej i składników odżywczych w produkcji rolnej.

Naukowcom udało się opracować inteligentne drony, które wykrywają chwasty wśród upraw. Umożliwi to stosowanie herbicydów jedynie w obszarach dotkniętych chwastami.

Rolnictwo to sektor podatny na zmianę klimatu i wszystkie kraje potrzebują elastycznego systemu żywienia, aby ograniczyć jej oddziaływanie. Aby pomóc Europie w dalszym pogłębianiu wiedzy i tworzeniu nowych technologii, które zapewnią zrównoważoną i konkurencyjną produkcję żywności, powołano finansowaną ze środków UE inicjatywę.

Inicjatywa zachęcająca przemysł, władze i naukowców do udziału w badaniach nad rybołówstwem powinna przyczynić się do podejmowania lepszych decyzji politycznych dotyczących zarządzania w europejskim sektorze morskim.

Inżynierowie badawczy badają rolę, jaką odgrywają drobne ziarna piasku (muł) w upłynnianiu gruntu. Na świecie zaobserwowano wiele przypadków upłynnienia gruntu w następstwie trzęsień ziemi, prowadzących do licznych wypadków śmiertelnych i poważnych uszkodzeń budynków i infrastruktury.

Poprzednie finansowane przez UE projekty ulepszyły pomysły, narzędzia i elementy infrastruktury, aby zachęcić Europejczyków do przestrzegania wskazówek i zaleceń dotyczących zdrowego żywienia. W celu zwalczania słabej kondycji zdrowotnej i niezdrowego starzenia się uczestnicy obecnej inicjatywy będą razem z małymi i średnimi przedsiębiorstwami (MŚP) promować powyższe kampanie.

Grupa badaczy z UE zajęła się oceną innowacji w sektorze rolnictwa w Tanzanii i Wietnamie. Żaden z tych krajów nie jest szczególnie innowacyjny, choć z różnych przyczyn, takich jak struktura rządów, tradycja i opór przed zmianami. W ramach projektu zaproponowano możliwe kierunki działań.

Naukowcy odkryli nowe sygnały molekularne świadczące o dojrzewaniu winogron i spróbowali wyjaśnić, jak różne geny kontrolują ten proces.

Żywność jest częścią naszego dziedzictwa kulturowego, jednak zapadalność na zaburzenia związane z odżywianiem, takie jak otyłość i cukrzyca, rośnie. W ramach finansowanego przez UE projektu prowadzone są badania nad czynnikami odpowiadającymi za wybory żywnościowe i ich wpływ.

Choć ekosystemy słodkowodne pełnią niezliczone usługi dla ludzkości i przyczyniają się do wzbogacenia bioróżnorodności, w każdej części świata są zagrożone. Jedną z głównych przyczyn zmian zachodzących w ekosystemach słodkowodnych są inwazje biologiczne ze strony gatunków nierodzimych, np. ryb, które z potężną siłą oddziałują na sferę ekologiczną i ewolucyjną.

Wiedza o genach kontrolujących czas kwitnienia roślin uprawnych pozwoli hodowcom określać dokładnie ten czas i uzyskiwać maksymalne zbiory.

Badania nad oceną jakości miąższu pozwolą znacznie usprawnić sortowanie owoców bez konieczności ingerowania w ich wnętrze. Do tego celu naukowcy wykorzystują urządzenia, które częściej widywane są w szpitalach czy laboratoriach.

Dzięki nowemu narzędziu do wspomagania decyzji podczas wytwarzania produktów gotowych do spożycia mniejsze firmy będą mogły lepiej radzić sobie z kwestiami dotyczącymi bezpieczeństwa żywnościowego, takimi jak psucie się i skażenie żywności.

Ryby posiadają fizjologiczne i behawioralne mechanizmy radzenia sobie ze stresem. Europejscy biolodzy przyjęli nowatorskie podejście zintegrowane, by zbadać, w jaki sposób trzy gatunki ryb hodowlanych reagują na różne praktyki hodowli pod względem dobrostanu i stresu.

Naukowcy z UE prowadzą próby i badania genetyczne na wielką skalę w poszukiwaniu odmian jęczmienia i pszenicy, które przynosiłyby wysokie plony, pozostając jednocześnie przyjazne dla środowiska.

Nowatorskie, energooszczędne urządzenia do wytwarzania lodu na pokładzie jednostek rybackich zapewnią świeżość ryb, jednocześnie wspomagając europejskie rybołówstwo.

Imbir cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków - nie tylko jako aromatyczny dodatek do potraw, ale także jako panaceum na wiele dolegliwości. Ten niepozorny korzeń, dzięki olejkom eterycznym oraz substancjom żywicowym, kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości – niszczy bakterie, działa przeciwbólowo i rozgrzewająco, a nawet… odchudza!

Badania w skali nano interakcji między kluczowymi grzybami glebowymi i węglem stanowią kolejny krok w kierunku rolnictwa zrównoważonego.