
Europejscy konsumenci mogą już wkrótce skorzystać ze zdrowszych, lepszych jakościowo suszonych produktów mięsnych o zmniejszonej zawartości soli dzięki innowacyjnemu procesowi solenia.

Szeroka sieć badaczy, decydentów i organizacji powiększyła się o nowych partnerów i zwiększyła wsparcie dla europejskich badań w dziedzinie zdrowia roślin.

Wyspy, z ich wyraźnie wyodrębnionymi granicami, pełnią rolę naturalnych laboratoriów umożliwiających badanie ewolucji, biogeografii i ekologii. W regionie Indo-Pacyfiku występuje największe zagęszczenie wysp i archipelagów na Ziemi, dzięki czemu są idealnym miejscem do prowadzenia badań z tych dziedzin.

Co roku gospodarstwa z branży akwakultury i rybołówstwa ponoszą znaczne straty w wyniku szkodliwych zakwitów glonów (HAB) mających toksyczny wpływ na skorupiaki i będących jedną z głównych przyczyn śmiertelności ryb.

W ostatnich latach inwazyjne gatunki roślin zwiększyły w sposób istotny swój zasięg, wywierając znaczący wpływ na nowe siedliska, działalność człowieka oraz zdrowie, a także powodując duże straty ekonomiczne w rolnictwie i leśnictwie. W ramach unijnego projektu problem gatunków inwazyjnych zostanie podjęty poprzez utworzenie międzynarodowej grupy specjalistów w dziedzinie inwazji biologicznych.

Czy zdarzyło się Wam kiedyś zastanawiać, jaka dawka kawy może okazać się śmiertelna, albo czy słyszeliście, że George Washington wynalazł kawę instant? Myślicie, że kawa bezkofeinowa nie zawiera kofeiny? W świecie kawy istnieje wiele ciekawych historii, a także mitów, które często zaskakują.

Naukowcy i sektor spożywczy nieustannie poszukują sposobów na poprawę jakości żywności. W ramach unijnego projektu badane są różne metody wytwarzania zdrowszych produktów spożywczych.

Sok to bogactwo substancji odżywczych i witamin. Szklanka pomarańczowego soku dostarcza do organizmu około 70% zapotrzebowania na witaminę C, a szklanka soku marchwiowego pokrywa praktycznie dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę A (w postaci prowitaminy). W każdym smaku i rodzaju soku znajdują się niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementy. A jednak wokół procesu powstawania soków narosło wiele mitów. Jak zatem powstaje sok, taki dostępny później w sklepach, w kartonie czy butelce plastikowej?

Strony zainteresowane technologią chłodzenia podjęły współpracę, aby zbadać i opracować nowe technologie na rzecz efektywniejszego wykorzystania energii i przechowywania żywności.

O sokach pisze i mówi się bardzo wiele. Jedni je kochają, inni mają bardziej sceptyczne nastawienie. Ciągle też bardzo restrykcyjne regulacje Unii Europejskiej w zakresie produkcji soków nie są powszechną informacją. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości i usystematyzować wiedzę o sokach, zapytaliśmy o najczęściej pojawiające się informacje na ich temat dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Obecnie ponad 80 milionów Europejczyków jest zagrożonych ubóstwem, w związku z czym ta część społeczeństwa jest bardziej narażona na choroby wynikające ze złego odżywiania. Badacze otrzymujący środki z UE pracowali nad utworzeniem innowacyjnych produktów żywnościowych, które umożliwią prawidłowe odżywianie w niskiej cenie.

Naukowcy badają możliwość wykorzystania zachowań zabawowych świń jako metody pomiaru ogólnego dobrobytu inwentarza żywego.

Kawa, podobnie jak wino, posiada pewne reguły degustacji. Znając przynajmniej kilka z nich, można lepiej zrozumieć, a przede wszystkim dostrzec właściwości smaku i aromatu tego czarnego naparu. Jej bogactwo jest przeogromne - kawa posiada około 1000 różnych posmaków, z czego same espresso ma ich ponad 600. Korzystając z kilku spostrzeżeń i wskazówek, będziemy mogli na nowo odkryć urok tego napoju, który większość z nas pije każdego dnia.

Różnią się między sobą kształtem, grubością, miękkością czy dodatkami, zawsze jednak uwodzą aromatycznym, korzennym zapachem przypraw, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Pierniki, w przeszłości uważane za symbol dobrobytu i produkt luksusowy, dostępny jedynie najbogatszym mieszkańcom miast hanzeatyckich, zajmują obecnie czołowe miejsce wśród najpopularniejszych słodkości naszego kontynentu. Mimo największej popularności w okresie zimowym, jest to absolutnie całoroczny rarytas, który już dawno wykroczył poza tradycyjne formy zyskując coraz to nowe oblicze.

Każdy z nas zapewne ma swoją ulubioną zupę, której smak i zapach przywołuje wspomnienia o rodzinnym domu. Niektórych smaków nie sposób odtworzyć, ale warto sprawić, aby zupy często gościły na naszych stołach. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pierwsze danie obiadu, jak i podwieczorek. Ponadto może je jeść każdy – i mały, i duży. Wyśmienicie smakują zwłaszcza teraz, kiedy piękna, złota jesień niesie ze sobą coraz chłodniejsze dni. Ciepła zupa nie tylko rozgrzewa, ale także dostarcza płynów i cennych składników odżywczych.

Konsorcjum badawcze przyjrzało się kilku gatunkom wodorostów, które mogłyby posłużyć za zamienniki soli w żywności przetworzonej.

Kasze królują na polskich stołach od kilku dobrych lat, w sklepach jest ich coraz większy wybór. Jemy je, bo są zdrowe, nietuczące, są smaczne na słono i słodko i są świetną alternatywą dla ziemniaków. A szczególnie zdrowe są dla kobiet w ciąży.

Czekolady nie możemy zrobić w warunkach domowych i m.in dlatego tak cenimy w niej dobrą jakość. Z łatwością odróżniamy tabliczkę z ,,wyższej półki” od wyrobu czekoladopodobnego. Sprawdź co decyduje o jakości czekolady?

Unijny projekt pomaga zwiększyć potencjał badawczy, zmodernizować infrastrukturę i poprawić ochronę praw własności intelektualnej w jednym ze wschodnioeuropejskim ośrodków doskonałości w dziedzinie akwakultury.

Naukowcy przeprowadzili badania genetyczne modelowego systemu rośliny uprawnej i chorobotwórczego grzyba, aby znaleźć sposoby na wydłużenie odporności roślin na choroby grzybicze.

Innowacyjna technologia, umożliwiająca hodowcom monitorowanie stanu zdrowia i wzrostu zwierząt, może już wkrótce pomóc w zaspokojeniu rosnącego popytu na mięso wieprzowe.

Naukowcy badają szereg półnaturalnych siedlisk położonych w pobliżu ziem uprawnych, aby określić ich wkład w produktywność rolnictwa oraz ustalić, jak najskuteczniej wykorzystać ich usługi.

Światowe zapotrzebowanie na mięso stale wzrasta i aby je zaspokoić, gospodarstwa rozwijają się szybciej niż kiedykolwiek wcześniej, przez co rolnicy mają mniej czasu na kontakt z poszczególnymi zwierzętami. Celem unijnej inicjatywy jest przeanalizowanie wartości dodanej technologii, która umożliwia automatyczne, całodobowe monitorowanie zwierząt w celu ograniczenia negatywnych skutków społeczno-ekonomicznych i środowiskowych.

Pod względem ceny detalicznej, jaką konsument płaci za kupowaną kawę, Polska zajmuje trzecie miejsce w Europie, po Francji i Bułgarii. Jest to głównie spowodowane tym, że najwięcej kawy importuje się bezpośrednio z krajów, które zajmują się jej uprawą, bez pośrednictwa dużych europejskich dostawców kawy. Jak pokazują prognozy, w przyszłości trend związany z eksportem kawowych ziaren bezpośrednio od ich plantatorów będzie się stale umacniać.

Trend na zdrowe odżywianie intensywnie rozwija się od wielu lat i zatacza coraz szersze kręgi. Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje[1], że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.