
Żyjemy w ciągłym i coraz większym pośpiechu. I chociaż eksperci zwracają uwagę na fakt, że powinniśmy trochę zwolnić, złapać oddech i znaleźć chwilę dla siebie, to niewielu osobom udaje się wdrożyć te elementy w życie. W natłoku spraw trudno zadbać o prawidłowe odżywianie, szczególnie gdy większość czasu spędzamy poza domem. Jakie zasady wprowadzić, aby pomimo dużego tempa życia odżywiać się zdrowo? Radzi m.in. psycholog, dr Justyna Korzeniewska.

Skuteczne innowacje technologiczne uzyskane dzięki współpracy z branżą rybołówstwa pomogą chronić ekosystemy bentosowe i umocnią europejską gospodarkę w tym sektorze.

W finansowanym przez UE projekcie zbadano, w jaki sposób cechy roślin i gleby mogą wpływać na produktywność mieszanych zbiorowisk roślin strączkowych i niestrączkowych.

Uczestnicy projektu RESFOOD szukają sposobów na uczynienie produkcji, mycia i przetwórstwa żywności bardziej efektywnym w zakresie zużycia wody, energii i zasobów.

Soki i nektary są jednymi z najlepiej oznakowanych produktów na polskim rynku – stwierdza raport za 2014 rok opracowany przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Zdrowa żywność o dowiedzionych właściwościach pozwalających ograniczyć masę ciała i występowanie otyłości ma wysoką wartość rynkową. Podczas europejskiego badania tworzone są takie suplementy diety ze składnikami z ziarna łubinu wąskolistnego (Lupinus angustifolius).

Naukowcy znaleźli sposoby promocji takiego wykorzystania użytków zielonych w gospodarstwach rolnych UE, które zapewniają poprawę wydajności systemów produkcji przeżuwaczy i lepsze usługi ekosystemowe.

W miarę zwiększania się liczby ludności na świecie, produkowanie zdrowej żywności staje się coraz trudniejsze. W ramach projektu finansowanego ze środków UE opracowano nową geografię zrównoważonej produkcji żywności.

Badanie krótko- i długoterminowych skutków spożywania produktów o niskiej zawartości tłuszczu dała zaskakujące wyniki.

Dwa zaproszenia do realizacji badań zaowocowały realizacją 14 projektów na temat promowania rynków żywności ekologicznej i systemów rolnych, zarówno w Europie, jak i na świecie.

Rocznie przemysł przetwórstwa owoców i zbóż w Europie i Indiach generuje miliony ton produktów ubocznych, które są głównie utylizowane jako odpady. Przekształcanie takich produktów ubocznych w składniki produktów spożywczych i nowe produkty może pomóc w zwiększeniu zysków i zrównoważonego rozwoju.

Naukowcy badają niespotykane zachowanie reprodukcyjne amazońskiego ptaka z rodziny bławatnikowatych Lipaugus vociferans jako fundament badań w dziedzinie ochrony środowiska.

W ramach finansowanej ze środków UE inicjatywy CORALFISH opracowywano narzędzia i metody umożliwiające stosowanie opartego na ekosystemie zarządzania zasobami na głębokich morzach. W tym celu przeprowadzono szczegółowe badanie interakcji między koralowcami zimnowodnymi (delikatnym ekosystemem morskim), głębokomorskimi rybami oraz rybołówstwem na morzach europejskich.

Słodkie sorgo posiada wiele zalet, których brakuje innym roślinom uprawnym w kontekście produkcji cukru na biopaliwa. Duże międzynarodowe konsorcjum opracowało nowe hybrydy, modele upraw i analizy zrównoważenia w celu wsparcia eksploatacji upraw w rozlicznych środowiskach.

Drugą transzę finansowania UE przyznano, aby skonsolidować postępy, jakie osiągnięto w ramach inicjatywy poświęconej badaniom na rzecz rozwoju w dziedzinie rolnictwa.

Gatunki inwazyjne stanowią poważne zagrożenia dla ochrony bioróżnorodności i funkcji ekosystemów. Dlatego też zrozumienie ich roli oraz czynników abiotycznych mogących wpływać na ich rozprzestrzenianie się jest niezwykle ważne.

Naukowcy podjęli się udoskonalenia składu pokarmu dla ryb oraz metody karmienia, by zwiększyć opłacalność europejskiej produkcji labraksa. Prace obejmowały zrozumienie potrzeb ryby tego gatunku, zgodnie z etapami życia i warunkami środowiskowymi i fizjologicznymi.

Konopie siewne, tradycyjnie hodowane ze względu na włókna, nasiona i związki psychoaktywne, cieszą się ponownie rosnącym zainteresowaniem w kontekście produkcji innowacyjnych biomateriałów.

W oceanach znajduje się ogromna liczba różnych organizmów, stanowiących potencjalny surowiec dla nowych pożytecznych produktów. Często nie są one jednak wykorzystywane na masową skalę, ponieważ nie można ich pozyskiwać z natury w odpowiednich ilościach.

Naukowcy europejscy badają selekcję seksualną i sukces reprodukcyjny samców według takich kryteriów, jak na przykład zdolność plemników do płynięcia. Wpływ starzenia okazuje się być bardzo znaczący.

Różne ośrodki badań chorób zwierząt z całej Europy połączyły siły i stworzyły sieć umożliwiającą odpowiednią koordynację działań. Inicjatywa ma na celu poprawę skuteczności badań nad już istniejącymi oraz nowo pojawiającymi się chorobami zakaźnymi zwierząt.

Jeden z największych greckich uniwersytetów wkracza w dziedzinę zielonego zarządzania łańcuchami dostaw (SCM), a w szczególności zrównoważonej produkcji rolno-spożywczej. W ramach projektu zrekrutowano 11 starszych badaczy oraz nawiązano współpracę z graczami sektora dzięki serii wizyt.

Łączy w sobie uzdrawiające właściwości czerwonego wina i zielonej herbaty. Choć wygląda niepozornie, jest skuteczna, wszechstronna i naturalnie zdrowa.

W naszej kulturze najbardziej rozpowszechnionym i najłatwiej dostępnym rodzajem mleka jest mleko krowie. Ale przecież inne ssaki również dają mleko, a najbardziej zbliżone do mleka kobiecego jest mleko klaczy! Skoro tak, to czy nie ono jest najbardziej odpowiednie dla człowieka?

Naukowcy identyfikują geny i fizyczne cechy wpływające na wydajność i okres życia upraw soi w czasie suszy i w warunkach deficytu azotu.