Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Solanum to duża rodzina roślin, do której należą na przykład ziemniak, pomidor i wilcza jagoda, chwast powszechnie występujący w Europie. Zidentyfikowano geny roślin będących przodkami rodzaju Solanum, które mogłyby być bardzo przydatne dla ważnych gospodarczo roślin uprawnych należących do tego rodzaju.
Wytrzymałe mikroorganizmy morskie mogą zawierać enzymy idealnie nadające się do ekstremalnych procesów przemysłowych. Dofinansowani ze środków UE naukowcy z projektu INMARE zamierzają to sprawdzić.
Postępy w globalnym przemyśle rolnym są źródłem nowych wyzwań, a obawy dotyczące konkurencyjności europejskiego sektora rolno-spożywczego nieustannie dają się we znaki. W ramach unijnej inicjatywy wykorzystano innowacyjne metody tworzenia zaleceń w sprawie polityki, które zwiększą konkurencyjność europejskich łańcuchów żywnościowych.
Naukowcy opracowują narzędzia i wytyczne dla monitorowania długoterminowego zdrowia zwierząt mających kontakt z paszami otrzymywanymi z upraw modyfikowane genetycznie (GMO).
Naukowcy uzyskali nowe dane na temat reakcji roślin, na poziomie molekularnym, na brak tlenu. Może to być pomocne w hodowli roślin w środowiskach o niskiej zawartości tlenu.
Stabilność globalnych cen żywności i bezpieczeństwo żywnościowe mają kluczowe znaczenie dla promowania sprawiedliwej i sprawnej gospodarki światowej. Przyczyny niestabilności cen żywności i braku bezpieczeństwa żywnościowego stają się coraz bardziej złożone, przez co niezbędne jest skuteczniejsze wsparcie naukowe dla istniejących narzędzi politycznych w tym zakresie.
Ekosystemy raf koralowych znajdują się pod naporem ze strony rosnącej populacji ludzkiej i jej działalności, a także zmiany klimatu i związanym z nią podnoszenie się poziomem mórz. W ramach europejskiego badania przyjrzano się mechanizmom ekologicznym, które wspomagają ekosystemy rafy koralowej, w celu rozwikłania problemu blaknięcia koralowców.
Niedawny projekt badawczy zlokalizował kluczowe białka kontrolujące porę kwitnienia roślin, umożliwiając bezprecedensowo dokładne poznanie tego procesu o dużym znaczeniu gospodarczym.
Badania prowadzone przez Uniwersytet Nottingham w Zjednoczonym Królestwie już wkrótce oddadzą do dyspozycji technologów żywności nowe narzędzie pozwalające szybko i dokładnie weryfikować produkty mięsne.
Wyrzucanie jedzenia przed upływem terminu ważności oznacza marnotrawienie zarówno żywności, jak i pieniędzy. Rozwiązaniem, które może już wkrótce trafić na rynek, są inteligentne etykiety produktów spożywczych, które informują o nieprawidłowych warunkach przechowywania, na jakie narażony z dany produkt w drodze od producenta na półkę sklepową.
Oceanolodzy porównali skład społeczności swobodnie żyjących bakterii w Oceanie Atlantyckim z innymi kojarzonymi z pewnym typem zooplanktonu, znanym jako widłonogi. Wyniki dają cenny wgląd w procesy biologiczne i geochemiczne, które zachodzą na otwartym oceanie.
W przeprowadzonym niedawno projekcie badawczym analizowano wpływ złego żywienia na długość życie i sukces reprodukcyjny zeberek.
Badacze w UE budują i testują zautomatyzowany skaner do szybkiego pomiaru zawartości mięsa i tłuszczu w tuszach wieprzowych.
Naukowcy wykorzystali zaawansowane narzędzia z zakresu biologii molekularnej do poprawy asymilacji fosforu u popularnej rośliny uprawnej zwanej prosem włoskim.
W obliczu trudnych warunków gospodarczych nowe konsorcjum badawcze promuje wśród hodowców tytoniu hodowlę alternatywnej rośliny uprawnej.
W przeprowadzonym niedawno projekcie badawczym zbadano, w jaki sposób rośliny kontrolują postęp kwitnienia i owocowania.
Nasze zafascynowanie zdolnością kameleona do zmiany koloru jest tak ogromne, że określenie „kameleon” weszło do powszechnie używanego słownictwa. Opisuje także osobę, która często i łatwo zmienia swoje usposobienie i poglądy stosownie do sytuacji, w jakiej się znajdzie. W tym tygodniu naukowcy ujawnili, w jaki sposób jaszczurce udaje się ten trik. Nie odnieśli się jednak w żaden sposób do mechanizmu kameleonowych zachowań u ludzi!
Christophe Cotillon, koordynator projektu SUCCIPACK, omawia technologię opakowań spożywczych PBS, która może niebawem trafić na rynek.
Strony zainteresowane technologią chłodzenia podjęły współpracę, aby zbadać i opracować nowe technologie na rzecz efektywniejszego wykorzystania energii i przechowywania żywności.
Naukowcy ustalili, w jak sposób populacje podobnych afrykańskich gatunków ptaków wpływają na zachowanie i wygląd swoich kuzynów
W ramach zakończonego niedawno projektu badawczego opracowano modele pomagające w szacowaniu toksyczności substancji dla różnych gatunków zwierząt.
W ramach finansowanego przez UE projektu badane są dodatki do chleba, biszkoptów i soków w postaci naturalnych substancji pochodzących z mleka i ziemniaków.
Naukowcy szukają sposobów na zwiększenie zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 w rybach hodowlanych przy pomocy suplementów pokarmowych.
W ramach unijnego projektu opracowywana jest metoda określania i certyfikowania składu pasz zwierzęcych przy pomocy metod genetycznych. Uczestnicy projektu wybrali 31 gatunków mających wchodzić w skład pasz, a jak dotąd skuteczne wykrywanie docelowego DNA umożliwiają dwie procedury badawcze.
Naukowcy pracują nad modelami i narzędziami o zastosowaniu przemysłowym, które umożliwią efektywną i przyjazną ekologicznie produkcję drobiu i wieprzowiny.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności