
W przeprowadzonym niedawno projekcie badawczym zbadano, w jaki sposób rośliny kontrolują postęp kwitnienia i owocowania.

Nasze zafascynowanie zdolnością kameleona do zmiany koloru jest tak ogromne, że określenie „kameleon” weszło do powszechnie używanego słownictwa. Opisuje także osobę, która często i łatwo zmienia swoje usposobienie i poglądy stosownie do sytuacji, w jakiej się znajdzie. W tym tygodniu naukowcy ujawnili, w jaki sposób jaszczurce udaje się ten trik. Nie odnieśli się jednak w żaden sposób do mechanizmu kameleonowych zachowań u ludzi!

Christophe Cotillon, koordynator projektu SUCCIPACK, omawia technologię opakowań spożywczych PBS, która może niebawem trafić na rynek.

Strony zainteresowane technologią chłodzenia podjęły współpracę, aby zbadać i opracować nowe technologie na rzecz efektywniejszego wykorzystania energii i przechowywania żywności.

Naukowcy ustalili, w jak sposób populacje podobnych afrykańskich gatunków ptaków wpływają na zachowanie i wygląd swoich kuzynów

W ramach zakończonego niedawno projektu badawczego opracowano modele pomagające w szacowaniu toksyczności substancji dla różnych gatunków zwierząt.

W ramach finansowanego przez UE projektu badane są dodatki do chleba, biszkoptów i soków w postaci naturalnych substancji pochodzących z mleka i ziemniaków.

Naukowcy szukają sposobów na zwiększenie zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 w rybach hodowlanych przy pomocy suplementów pokarmowych.

W ramach unijnego projektu opracowywana jest metoda określania i certyfikowania składu pasz zwierzęcych przy pomocy metod genetycznych. Uczestnicy projektu wybrali 31 gatunków mających wchodzić w skład pasz, a jak dotąd skuteczne wykrywanie docelowego DNA umożliwiają dwie procedury badawcze.

Naukowcy pracują nad modelami i narzędziami o zastosowaniu przemysłowym, które umożliwią efektywną i przyjazną ekologicznie produkcję drobiu i wieprzowiny.

Badacze stworzyli biblioteki referencyjne DNA dla różnych for organizmów morskich i słodkowodnych w Portugalii.

Europejscy producenci skorupiaków są teraz lepiej przygotowani do diagnozowania i kontrolowania wybuchów chorób w swoich hodowlach.

Dzięki finansowaniu ze środków UE pewien irlandzki instytut badawczy znalazł się w czołówce ośrodków badań w dziedzinie rolnictwa i ogrodnictwa na Ziemi i poza nią.

Naukowcy opracowali system czujników, który — jako pierwszy — umożliwi rolnikom ocenę stanu składników odżywczych ich gleby w dowolnym czasie i miejscu.

Dzięki dofinansowaniu ze środków UE międzynarodowa sieć może wspierać działania na rzecz ochrony roślin.

Problem strat żywności i paszy w wyniku skażenia mykotoksynami występuje dość powszechnie na całym świecie. Konsorcjum firm rozwija prototypowe testy na obecność mykotoksyn z myślą o zastosowaniach komercyjnych.

Blisko jedna trzecia żywności produkowanej na potrzeby człowieka na całym świecie marnuje się lub staje się odpadem, co prowadzi do trwonienia i wyczerpywania zasobów naturalnych i ludzkich. Europejscy naukowcy opracowują opłacalne technologie, które pozwolą lepiej gospodarować odpadami spożywczymi.

Naukowcy zbadali białka transportujące fosforan zarówno u roślin, jak zwierząt. Metabolizm fosforanu ma niezwykle istotne znaczenie dla współczesnego rolnictwa.

Badacze opracowali nowy sposób pasteryzacji miodu bez pozbawiania go wartości odżywczych i obniżania jego jakości.

Zrozumienie epidemiologii chorób jest kluczowe dla podjęcia stosownych środków interwencyjnych. Dzięki ocenie wpływu różnych strategii na dobrostan świń, model prognozujący mógłby znacząco wspomóc takie interwencje.

Pewien grzyb glebowy zagraża europejskiej branży produkcji oliwy. W ramach unijnego projektu zbudowano urządzenie umożliwiające szybkę analizę próbek, obejmującą amplifikację DNA i zastosowanie metod elektrochemicznych, która pomaga walczyć z chorobą roślin.

Jeden z projektów finansowanych ze środków UE zajął się badaniem alternatywnych technik suszenia produktów spożywczych wrażliwych na ciepło. Nowe metody pozwalają skrócić czas suszenia i zmniejszyć zużycie energii.

Wielodyscyplinarne konsorcjum badawcze, inspirując się naturą, przerabia biomasę z odpadów rolnych w użyteczne produkty przemysłowe, wykorzystując do tego przyjazne środowisku procesy.

Skąd pochodzi nasza żywność? Jakim zabiegom jest poddawana w drodze na nasze stoły? Jak oddziałuje na nas jej spożycie? Od skutków zdrowotnych w postaci otyłości po ukryte składniki w naszych codziennych posiłkach, wątpliwości dotyczące żywności niepokoją nas wszystkich.

W ostatnich latach kwestia bezpieczeństwa żywności błyskawicznie awansowała w programie politycznym, jednak mimo ogromnych postępów, nadal pozostają pewne problemy i obawy. Niepokój związany z żywnością w coraz mniejszym stopniu wiąże się z zapewnieniem odpowiednich dostaw i asortymentu, a w coraz większym z bezpieczeństwem żywności, dobrostanem zwierząt, zdrowiem roślin, etykietowaniem i identyfikowalnością.