Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Source
W ramach nowych badań, które uzyskały wsparcie finansowanych ze środków UE projektów STILTS i NEUROFAST, odkryto, że osoby będące nosicielami wariantów określonego genu wykazują podwyższoną preferencję dla żywności z wysoką zawartością tłuszczu i obniżoną – dla słodkiej.
Unijni naukowcy opracowali system do monitorowania w czasie rzeczywistym przetwórstwa żywności w zakładach przemysłowych – innowacja, która może mieć realny potencjał komercyjny.
Oparte na współpracy i finansowane przez ERBN badania w ramach projektu CACH przynoszą pierwsze namacalne dowody na to, że organizmy głębinowe połykają mikrodrobiny plastiku przedostające się do oceanów na całym świecie. Ustalenie to zbiega się w czasie z ważnym momentem, kiedy kilka rządów rozważa wprowadzenie zakazu stosowania mikrogranulek, najczęściej występujących w przyborach toaletowych i środkach czystości.
Wyniki nowych badań pokazują, że poszczególne osobniki zęboszczurów kolonijnych pełnią różne role w zależności od wieku i to wiek, a nie kasta społeczna, warunkuje zmiany ich zachowań.
Zrównoważona uprawa roślin wolnych od patogenów to jeden z najbardziej naglących problemów człowieka, zważywszy na prognozowany wzrost populacji i zagrożenie, jakie stwarza zmiana klimatu dla gruntów rolnych. To niewiarygodne, ale badania gatunku skromnych chrząszczy żyjących na drzewach mogą przynieść pewne rozwiązania.
Finansowani ze środków UE naukowcy przeanalizowali nowe sposoby szybkiego wykrywania patogenów zakaźnych – takich jak wirusy wścieklizny i grypy – aby zapobiegać pandemiom.
Unijni naukowcy opracowali narzędzia i wytyczne, aby wspomóc ochronę europejskich łańcuchów przypraw i ziół przed zamierzonym, przypadkowym i naturalnym zanieczyszczeniem biologicznym i chemicznym.
Wzmożony transfer wiedzy i ulepszone narzędzia internetowe usprawniły tworzenie sieci i wymianę wiedzy w branży skorupiaków w Europie. Ma to bezpośredni wpływ na konkurencyjność europejskiej akwakultury.
Odkleszczowe infekcje pasożytnicze są powszechne u małych przeżuwaczy, takich jak owce, kozy, jeleniowate i inne pokrewne gatunki. Naukowcy z 11 krajów, specjalizujący się w immunologii, genomice i wakcynologii, zbadali sposoby na udoskonalenie istniejących szczepionek i stworzenie nowych.
W ramach unijnego projektu powstaje sieć morskich obserwatoriów przybrzeżnych, której zadaniem będzie ustandaryzowanie i usprawnienie gromadzenia danych i zarządzania nimi na potrzeby globalnego monitorowania oceanów.
Ekosystemy Północnego Oceanu Atlantyckiego mają decydujące znaczenie dla ekologicznego, gospodarczego i społecznego zdrowia zarówno Europy, jak i Ameryki Północnej. EURO-BASIN to unijna inicjatywa, w ramach której przeanalizowano procesy w skali basenu wpływające na te ekosystemy, od naturalnej zmiany klimatu po czynniki antropogeniczne.
W ramach finansowanej przez UE inicjatywy opracowano proces fermentacji niskowartościowych surowców rybnych, by wytwarzać z nich nowe produkty spożywcze o wydłużonym okresie trwałości i wysokim poziomie akceptacji konsumentów.
W obliczu rosnącej konkurencji w branży spożywczej na całym świecie UE postanowiła zmierzyć się z tym wyzwaniem poprzez opracowanie innowacyjnego zintegrowanego pasteryzatora i homogenizatora do pokarmów płynnych, takich jak mleko i soki owocowe.
Głównym celem polityki rolnej UE jest zapewnienie konsumentom swobody wyboru spośród produktów konwencjonalnych, produktów zmodyfikowanych genetycznie i produktów ekologicznych. Prowadzone badania mają na celu ustalenie, czy takie produkty mogą współistnieć w krajowych i międzynarodowych łańcuchach dostaw.
Ze względu na rosnącą globalną współzależność gospodarczą choroby zwierzęce mogą powodować poważne szkody społeczne, gospodarcze i środowiskowe, a w przypadku chorób odzwierzęcych, zagrażać zdrowiu ludzkiemu. Środki unijne pomogły w stworzeniu globalnego strategicznego sojuszu na rzecz poprawy koordynacji badań nad tymi chorobami.
W ostatnich 10 latach problemy środowiskowe stały się ważniejsze dla branży owoców morza i jej łańcuchów wartości, gdyż konsumenci i sprzedawcy chcą wiedzieć, czy ryby pochodzą ze zrównoważonego źródła. Nowa metoda badania ryb białych odławianych na europejskich morzach pozwoli udostępnić potencjalnym odbiorcom informacje dotyczące zrównoważonego rozwoju i środowiska.
Naukowcy mają nadzieję, że uda im się zmniejszyć ilość używanego nawozu poprzez zwiększenie skuteczności przyswajania przez rośliny azotu występującego w glebie.
Nutrigenomika zajmuje się badaniem związku między żywnością a ekspresją genów. Możliwość planowania zaleceń żywieniowych na podstawie indywidualnego profilu genetycznego to fascynująca koncepcja, którą badano niedawno w ramach inicjatywy UE.
Celem unijnego badania było ekonomiczne zwiększenie produktywności upraw poprzez wprowadzanie do szklarni dodatkowego dwutlenku węgla (CO2). Testy sprzętu opracowanego przez zespół projektu dowiodły wykonalności koncepcji na przykładzie słodkiej papryki i pomidorów, torując drogę ku komercjalizacji.
Naukowcy odkryli, że korzenie dostarczają roślinom informacji o ich środowisku, umożliwiając komunikowanie się z innymi roślinami i ostrzeganie ich przed zbliżającym się stresem.
Naukowcy z UE przeprowadzili modelowanie ekologiczno-ewolucyjnej reakcji ryb żyjących w zimnych wodach na zmianę klimatu. Uczestnicy badania przewidzieli, że pewne kombinacje zmian środowiskowych i rybołówstwa zagroziłyby ekologicznej i ekonomicznej równowadze zasobów rybnych.
Naukowcy z UE zidentyfikowali nową generację termostabilnych hydrolaz. Wykazują się one lepszą wydajnością niż aktualnie stosowane enzymy w szeregu różnych procesów przemysłowych, w tym wybielania masy celulozowej, odwiertów naftowych, produkcji tekstyliów i przetwarzania żywności.
W ramach unijnej inicjatywy stworzono stabilną sieć renomowanych infrastruktur badawczych w dziedzinie akwakultury, pomagającą europejskiej branży akwakultury w dostarczaniu wysokiej jakości produktów spożywczych europejskim konsumentom.
Według prognoz modeli klimatycznych w przyszłości susze będą zjawiskiem coraz częstszym. Rodzi to zagrożenie dla ziemniaka, który jest bardziej wrażliwy na stres wodny niż inne gatunki.
Rośliny od zawsze wykorzystywały wyciszanie RNA jako mechanizm obronny w walce z wirusami. Oswojenie mechanizmów genetycznych tego procesu może dostarczyć naukowcom możliwości kontroli infekcji wirusowych u cennych roślin uprawnych.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności