Tworzenie sieci na rzecz biobezpieczeństwa żywnościowego

Sieć badawczo-szkoleniowa zajmująca się biobezpieczeństwem żywności szuka sposobów na przeciwdziałanie ewentualnym zagrożeniom bioterrorystycznym względem europejskiego systemu rolno-spożywczego.

Bioterroryzm obejmuje zastosowanie czynników zakaźnych lub innych szkodliwych substancji biologicznych lub biochemicznych jako broni. Ataki na sektor rolny z użyciem patogenów roślinnych jako broni biologicznej (agroterroryzm), poza wywołaniem strachu mogłyby spowodować straty gospodarcze i dać początek destabilizacji politycznej.

W finansowanym przez UE projekcie "Plant and food biosecurity" (PLANTFOODSEC) powołano wirtualne Centrum Biobezpieczeństwa Roślin i Żywności, aby zwiększyć poziom międzynarodowej gotowości w sytuacji ataków agroterrorystycznych.

Uczestnicy projektu w pierwszej kolejności zidentyfikowali najgroźniejsze patogeny roślinne i szkodniki zagrażające większości ważnych roślin spożywczych jako priorytety w kontekście badań i polityki regulacyjnej. Następnie — jako model zamierzonego zakażenia upraw organizmem szkodliwym — zbadali patogen grzyba Fusarium proliferatum, który niszczy uprawy i oddziałuje na ludzkie zdrowie za sprawą rakotwórczych toksyn.

Przenoszone w pożywieniu patogeny ludzkie, które wywołują wybuchy chorób, także oznakowano jako potencjalną broń biologiczną. Aby zahamować zagrożenia wynikające z zamierzonego skażenia żywności, wdrożono odpowiednie struktury w zakresie skoordynowanych, ogólnoeuropejskich programów obserwacji i wykrywania chorób i reagowania na nie. Powstał także plan oceny ryzyka związanego konkretnie z zagrożeniami agroterrorystycznymi oraz ramy dla wirtualnej internetowej sieci diagnostycznej o tymczasowym akronimie EUPFSIS (EU Plant and Food Security Information System — System Informacji nt. Bezpieczeństwa Roślin i Żywności w UE).

Projekt PLANTFOODSEC odegrał kluczową rolę w rozpowszechnianiu informacji i podnoszeniu świadomości publicznej na temat biobezpieczeństwa roślin i żywności. Wpłynie to na poprawę krajowych i regionalnych reakcji na zagrożenia agroterrystyczne.

opublikowano: 2015-03-16
Komentarze


Polityka Prywatności