Bioterroryzm obejmuje zastosowanie czynników zakaźnych lub innych
szkodliwych substancji biologicznych lub biochemicznych jako broni.
Ataki na sektor rolny z użyciem patogenów roślinnych jako broni
biologicznej (agroterroryzm), poza wywołaniem strachu mogłyby spowodować
straty gospodarcze i dać początek destabilizacji politycznej.
W finansowanym przez UE projekcie "Plant and food biosecurity" (
PLANTFOODSEC)
powołano wirtualne Centrum Biobezpieczeństwa Roślin i Żywności, aby
zwiększyć poziom międzynarodowej gotowości w sytuacji ataków
agroterrorystycznych.
Uczestnicy projektu w pierwszej kolejności zidentyfikowali
najgroźniejsze patogeny roślinne i szkodniki zagrażające większości
ważnych roślin spożywczych jako priorytety w kontekście badań i polityki
regulacyjnej. Następnie — jako model zamierzonego zakażenia upraw
organizmem szkodliwym — zbadali patogen grzyba Fusarium proliferatum,
który niszczy uprawy i oddziałuje na ludzkie zdrowie za sprawą
rakotwórczych toksyn.
Przenoszone w pożywieniu patogeny ludzkie, które wywołują wybuchy
chorób, także oznakowano jako potencjalną broń biologiczną. Aby
zahamować zagrożenia wynikające z zamierzonego skażenia żywności,
wdrożono odpowiednie struktury w zakresie skoordynowanych,
ogólnoeuropejskich programów obserwacji i wykrywania chorób i reagowania
na nie. Powstał także plan oceny ryzyka związanego konkretnie z
zagrożeniami agroterrorystycznymi oraz ramy dla wirtualnej internetowej
sieci diagnostycznej o tymczasowym akronimie EUPFSIS (EU Plant and Food
Security Information System — System Informacji nt. Bezpieczeństwa
Roślin i Żywności w UE).
Projekt PLANTFOODSEC odegrał kluczową rolę w rozpowszechnianiu
informacji i podnoszeniu świadomości publicznej na temat
biobezpieczeństwa roślin i żywności. Wpłynie to na poprawę krajowych i
regionalnych reakcji na zagrożenia agroterrystyczne.