W ramach finansowanego ze środków UE projektu opublikowano raport opisujący zautomatyzowane rozwiązanie do handlu energią oraz platformę stworzoną do jego obsługi.
Zgodnie z zaleceniami wspieranego przez UE zespołu naukowców, zwiększenie upraw warzyw strączkowych może ograniczyć wpływ produkcji żywności na środowisko.
Biorący udział w finansowanym ze środków unijnych projekcie naukowcy badają związek między wahaniami prądu równikowego a zmianami zawartości tlenu. Odkryli oni, że silniejsze powierzchniowe prądy oceaniczne doprowadziły do podwyższenia stężeń tlenu w równikowym Atlantyku.
W ramach pewnego sfinansowanego przez Unię Europejską badania przeanalizowano sposoby na poprawę jakości prognoz dotyczących ekstremalnych opadów deszczu w regionie Morza Śródziemnego. Zgodnie z otrzymanymi wynikami, największe opady odnotowywane są jesienią na zachodzie oraz zimną na wschodzie.
Zanieczyszczenia w powietrzu, w wodzie i w żywności mają negatywny wpływ na nas wszystkich, a ponadto są jedną z najważniejszych przyczyn środowiskowych wielu chorób psychicznych i fizycznych, a także przedwczesnych zgonów. W najnowszym odcinku podcastu CORDIScovery spotykamy się z trojgiem badaczy realizujących projekty zwalczające zanieczyszczenia przy pomocy innowacyjnych rozwiązań finansowanych ze środków Unii Europejskiej.
Nowe badanie wykazało, że do 2100 roku stopnieje 60 % lądolodu Grenlandii więcej, niż przypuszczali naukowcy. W związku z tym poziom mórz wzrośnie nie o 10 cm, a o 18 cm.
Dwie wspierane przez UE holenderskie firmy zbudowały na Morzu Północnym instalację stanowiącą połączenie farmy fotowoltaicznej i farmy wodorostów. To pierwsze przedsięwzięcie umożliwiające wytwarzanie prądu z energii słonecznej i uprawę wodorostów w tym samym miejscu.
W trakcie warsztatów wspieranych przez UE, mających na celu informowanie o politykach prowadzących do rzeczywistej redukcji emisji, skupiono się na omówieniu czterech zasad dotyczących usuwania CO2 z atmosfery.
Wymiana wiedzy i praktyk uznawana jest obecnie za skuteczny sposób na inicjowanie zmian, szczególnie jeśli chodzi o zrównoważony rozwój i ochronę środowiska. Pewien międzynarodowy program wnosi własny cenny wkład w te działania, wspierając władze lokalne i specjalistów zajmujących się miejską przyrodą w dążeniach do utworzenia odpornych i zrównoważonych miast.
Nowe, wspierane przez UE badanie wskazuje, że ograniczenie emisji w celu nieprzekroczenia limitów wzrostu temperatury wynoszących 1,5 °C i 2 °C może spowolnić tempo ocieplania klimatu w ciągu dwudziestu lat.
Finansowane ze środków UE badanie udowadnia, że dodatki i substancje zanieczyszczające uwalniane z cząstek tworzyw sztucznych do wody mogą powodować deformacje zarodków jeżowców.
Zespół projektu finansowanego ze środków UE opracowuje i testuje inteligentne sieci, skanery i inne technologie mające zapobiec przełowieniu.
W ramach finansowanego ze środków UE badania przeanalizowano dotychczasową przydatność założeń scenariuszowych. Zidentyfikowano także powiązane problemy i zaproponowano metody ich rozwiązania.
Podczas Europejskiego Tygodnia Wodoru dyskutowano o flagowych projektach Unii Europejskiej ukierunkowanych na rozpowszechnianie technologii wodorowych w sektorze transportowym.
Korzystając z nowatorskich technik i wsparcia UE, naukowcy dokonują rekonstrukcji masowego wymierania, które 252 miliony lat temu doprowadziło do wyginięcia niemal wszystkich gatunków.
Zespół projektu realizowanego dzięki wsparciu UE otrzymał dofinansowanie od międzynarodowej organizacji, które pozwoli naukowcom udoskonalić inspirowane naturą rozwiązanie do odsalania wody morskiej i zastosować je na terenach rolniczych w Omanie.
Zespół finansowanego przez UE projektu pracuje nad lekkimi, wydajnymi energetycznie szklanymi panelami izolacyjnymi, które być może pozwolą na zaoszczędzenie aż do 70 % energii poświęcanej na ogrzewanie i schładzanie.
Twórcy finansowanego przez UE projektu wykazali potencjał zastosowań zrównoważonego biokompozytu w lotnictwie, akustyce i sektorze motoryzacyjnym.
Trzy finansowane ze środków Unii Europejskiej badania zostały poświęcone nawykom w zakresie sprzątania kuchni i wiedzy na temat bezpieczeństwa żywności posiadanej przez mieszkańców Starego Kontynentu, a także praktyk stosowanych przez rumuńskich konsumentów.
Zespół finansowanych przez UE naukowców zbadał popularny chwast, aby odkryć, dlaczego niektóre rośliny mogą być zakażone kilkoma wirusami jednocześnie. Badacze odkryli, że odpowiedzi należy szukać w różnicach genetycznych między roślinami.