Nowatorskie strategie zrównoważonej i dochodowej hodowli zwierząt gospodarskich

Naukowcy identyfikują zagrożenia chorobami świń i drobiu oraz opracowują strategie ich zwalczania.

Pomimo faktu, że ludzkość prowadzi hodowlę zwierząt gospodarskich już od tysięcy lat, w ostatnich dziesięcioleciach obserwuje się jej znaczącą intensyfikację w związku z koniecznością zaspokojenia zapotrzebowania ze strony rosnącej liczby ludności na świecie oraz sprostania wyzwaniom stawianym przez globalną konkurencję. Intensyfikacja ta przyczyniła się do zwiększenia produkcji i poprawy efektywności praktyk hodowlanych, w wyniku czego miliardy ludzi na całym świecie mogą cieszyć się łatwiejszą dostępnością i niższą ceną podstawowych produktów takich jak jaja, mięso czy mleko. Z drugiej strony, intensywna hodowla zwierząt gospodarskich niesie również za sobą szereg problemów. Choroby spowodowane praktykami w zarządzaniu żywym inwentarzem mogą zagrozić zdrowiu i dobrostanowi zwierząt powodując nieefektywność prowadzącą do obniżenia rentowności i jakości produktów. Inne problemy i kwestie dotyczą wpływu intensywnej hodowli na środowisko naturalne oraz szkodliwe długoterminowe skutki stosowania antybiotyków.

Finansowany przez Unię Europejską projekt PROHEALTH miał na celu lepsze zrozumienie różnorodnych aspektów intensywnej hodowli świń i drobiu odgrywających rolę w chorobach zwierząt. Trwający 5 lat projekt PROHEALTH nie skupiał się wyłącznie na identyfikacji głównych zagrożeń chorobowych, lecz polegał także na opracowywaniu nowych strategii zrównoważonej hodowli zwierząt gospodarskich pozwalających na ograniczenie ich szkodliwego wpływu na środowisko naturalne przy jednoczesnym zapewnieniu odpowiedniej rentowności hodowli dla rolników.

Zwalczanie chorób w fermach drobiu

Badania przeprowadzone w ramach projektu wykazały, że pałeczka okrężnicy Escherichia coli stanowi główne zagrożenie chorobowe dla europejskich ferm drobiu. Zakażenia bakterią E. coli okazały się najczęstszą przyczyną zgonów brojlerów i niosek, powodując największe straty finansowe ponoszone przez hodowców. W ramach swoich badań zespół projektowy stwierdził, że zastosowanie szczepień i środków bezpieczeństwa biologicznego może poprawić rentowność hodowli, a jednocześnie wpłynąć na poprawę dobrostanu zwierząt oraz zwalczanie negatywnego wpływu chorób na bezpieczeństwo żywnościowe na świecie.

Zwiększanie produktywności stad świń

Wnioski płynące z badań zrealizowanych w ramach projektu PROHEALTH pokazują, że produktywność stad świń może zostać zwiększona dzięki zastosowaniu technologii Big Data w celu przewidywania zagrożeń bezpieczeństwa biologicznego oraz chorób. W celu określenia stopnia w jakim środowisko hodowlane przyczyniło się do występowania chorób układu oddechowego stadach tuczników, naukowcy wykorzystali czujniki monitorujące środowisko. W ramach projektu zidentyfikowano również genetyczną sygnaturę, która może pozwolić na identyfikację świń z nieprawidłowościami układu oddechowego i zmianami w ekspresji genów związanymi z kifozą lędźwiową (garbem).

Informowanie nieświadomego społeczeństwa

W całym sektorze produkcji wieprzowiny i drobiu podejmowane są działania na rzecz poprawy zdrowia i dobrostanu zwierząt jednak badanie przeprowadzone w pięciu krajach europejskich wykazało że rolnicy muszą informować o tych wysiłkach konsumentów którzy w dużej mierze nie są świadomi nowoczesnych praktyk hodowlanych. „Projekt PROHEALTH podkreślił działania wdrożone dotychczas przez branżę a także trwające działania mające na celu rozwiązanie szeregu problemów poruszonych w badaniu takich jak ograniczenie stosowania antybiotyków. Wyniki tego badania sugerują jednak również że informacje na ten temat nie docierają do opinii publicznej. Niezwykle ważne jest zapewnienie że głos branży będzie dobrze słyszalny” stwierdziła dr Beth Clark z Uniwersytetu w Newcastle w Zjednoczonym Królestwie w komunikacie prasowym opublikowanym na stronie internetowej partnera projektu – spółki Zoetis.

„Rezultaty osiągnięte przez konsorcjum współpracujące w ramach projektu PROHEALTH pokazują, co można osiągnąć dzięki współpracy środowiska akademickiego, a także podmiotów publicznych i prywatnych. Skutkiem prac konsorcjum projektowego jest 45 recenzowanych publikacji, dwa patenty, szereg wytycznych politycznych, a także wytyczne dotyczące najlepszych praktyk przedłożone Komisji Europejskiej”, stwierdził profesor Ilias Kyriazakis z Uniwersytetu w Newcastle w tym samym komunikacie prasowym. Choć projekt PROHEALTH (Sustainable intensive pig and poultry production) dobiegł końca, jego partnerzy zamierzają aktualizować jego stronę internetową i dodawać do niej ważne informacje dotyczące zrównoważonej hodowli zwierząt gospodarskich.

Więcej informacji:
strona projektu PROHEALTH

data ostatniej modyfikacji: 2019-02-11 23:15:01
Komentarze
Polityka Prywatności