Jednym z założeń Europejskiego Zielonego Ładu jest przeznaczenie 25 % gruntów rolnych na rolnictwo ekologiczne do 2030 roku. Realizacja tego ambitnego celu wymaga realizacji ciągłych badań i wdrażania nowych innowacji w zakresie zrównoważonej produkcji żywności. Projekt CORE Organic Cofund wspiera te dążenia poprzez zacieśnianie współpracy między międzynarodowymi działaniami badawczymi.
Realizacja ambicji UE w zakresie zrównoważonej produkcji żywności i zdrowszego odżywiania nie kończy się na przygotowaniu gruntów pod rolnictwo ekologiczne. Rozwój bardziej zrównoważonych systemów żywności ekologicznej oznacza usprawnianie praktyk rolniczych i systemów przetwarzania żywności oraz budowę bardziej innowacyjnych łańcuchów wartości.
Finansowane ze środków publicznych badania nad ekologicznymi systemami żywnościowymi w Europie są jednak często realizowane przez niewielkie i rozproszone społeczności badawcze, działające pod egidą różnych instytucji i w wielu krajach. W celu zwiększenia wpływu i oddziaływania tych badań konieczne jest podjęcie wspólnych działań. Już od przeszło dekady partnerzy skupieni wokół projektu CORE Organic pracują w ramach sieci Europejskiej Przestrzeni Badawczej nad najważniejszymi wyzwaniami związanymi z ekologicznymi łańcuchami wartości.
Sieć projektu CORE Organic Cofund (Coordination of European Transnational Research in Organic Food and Farming Systems Cofund) obejmuje obecnie 26 partnerów z 19 krajów. Dzięki zwiększaniu potencjału innowacyjnego, dostępności wiedzy, dostosowywaniu badań realizowanych w poszczególnych krajach, a także międzynarodowym programom promocyjnych partnerzy projektu chcą wspierać rosnący popyt na produkty ekologiczne oraz rozwój regulacji prawnych w zakresie rolnictwa ekologicznego, które przyczynią się do zdrowszego odżywiania, a także rozwoju handlu i powstania nowych stanowisk pracy. Wspierane inicjatywy przyczyniają się również do zwiększenia konkurencyjności europejskiego rolnictwa na rynkach lokalnych i światowych.
Konsorcjum koordynowane przez duński Uniwersytet w Aarhus wystosowało wspólne wezwanie do opracowywania innowacji, które mogą wspierać rozwój podejścia opartego na zrównoważonych systemach żywnościowych oraz sektora rolnictwa ekologicznego w Europie, a także zwiększać ogólne zrozumienie specyfiki ekologicznych metod uprawy. W ramach projektu 12 inicjatyw otrzymało łączne dofinansowanie w kwocie 15 milionów euro. Wśród nich można wymienić między innymi projekt SureVeg, w ramach którego badacze analizują uprawy w pasach i recykling odpadów jako podstawy efektywnego wykorzystania zasobów w intensywnej produkcji warzyw przy zachowaniu różnorodności biologicznej, a także inicjatywę FreeBirds, której celem jest poprawa zdrowia kurcząt i rozwiązanie problemów środowiskowych związanych z hodowlą na wolnym wybiegu. Projekt ProOrg zajmuje się z kolei opracowywaniem kodeksu dobrych praktyk dotyczących przetwórstwa żywności ekologicznej.
W ramach programu, który trwa do maja 2022 roku, zespół projektu CORE Organic nieustannie monitoruje finansowane projekty, wspierając je poprzez angażowanie interesariuszy i promowanie ich rezultatów, aby w ten sposób promować działania badawcze.