Żywność i zasoby naturalne

Source
W ramach pewnej unijnej inicjatywy wykorzystano systemy satelitarne i obserwacje Ziemi do prognozowania jakości i ilości wody. Pomoże to w ograniczeniu kosztów i ochronie środowiska.
Naukowcy sprawdzili, które odpady wytworzone przez przemysł rolniczy i leśny mogą zostać wykorzystane do wytwarzania materiałów pochodzenia biologicznego.
W oczyszczaniu ścieków nie chodzi już tylko o ponowne wykorzystanie wody. Naukowcy pokazują, w jaki sposób ze ścieków można pozyskiwać energię, składniki odżywcze i produkty uboczne o wartości dodanej.
Badacze po raz pierwszy w Europie natrafili na populację osy z gatunku Trissolcus japonicus, uważanej za obiecującą broń w ekologicznej walce z Halyomorpha halys.
Inicjatywa UE poczyniła duże postępy w zwalczaniu substancji trujących, które zanieczyszczają uprawy.
Unijni badacze zidentyfikowali pozostałości różnych pestycydów w europejskich glebach uprawnych, co oznacza, że potrzebne są lepsze programy monitorowania gleb.
Naukowcy identyfikują zagrożenia chorobami świń i drobiu oraz opracowują strategie ich zwalczania.
Poprzednie
Kanał RSS dla tej listy
Polityka Prywatności