Żywność i zasoby naturalne

Source
Uczeni wspierani przez Unię Europejską szukali sposobu, w jaki można by wykorzystać ocenę cyklu życia (LCA) do zwiększenia zrównoważoności środowiskowej sektora produkcji biochemikaliów.
Przy pomocy danych satelitarnych naukowcy monitorowali we Włoszech skutki działania zabójczej dla drzew oliwnych bakterii. Badania te pomogą w przyszłości zapobiegać rozprzestrzenianiu się tego patogenu i ograniczać powodowane przez niego szkody.
Pewna unijna inicjatywa z powodzeniem zbadała możliwość wykorzystania miskantu w produkcji biopaliw. Wykorzystana w projekcie technologia może pomóc w pełnym spożytkowaniu obiecującego potencjału tej rośliny energetycznej.
Badacze i branżowi eksperci przeprowadzili badania, w ramach których podawali rybom białko pozyskane z drewna. Technologia ta pomoże zadbać o rozwój akwakultury.
Uczeni opracowali nową metodę wytwarzania związku, który może zastąpić politereftalan etylenu (PET) w opakowaniach żywności i napojów.
Dzięki realizacji zakończonego w zeszłym roku projektu DIVERSIFY przedsiębiorstwa z sektora akwakultury otrzymały ważne wytyczne pozwalające im zwiększyć swoją konkurencyjność i zdywersyfikować produkcję. Czym konsorcjum zajmowało się od tamtej pory? Czy rezultaty projektu przyczyniły się do wprowadzenia na rynek nowych gatunków ryb? Sprawdziliśmy.
Promowanie zrównoważonego rolnictwa w Europie: zespół badaczy finansowanych przez UE analizuje wady i zalety wielostronnych partnerstw.
Jak dowodzi przeprowadzone niedawno badanie, wykorzystanie sfermentowanego grochu zamiast pszenicy do produkcji ginu może zmniejszyć wpływ tego napoju alkoholowego na środowisko.
Szybkie, dokładne i niedrogie testy bezpieczeństwa żywności są teraz możliwe. Dzięki przenośnemu skanerowi rolnicy, producenci żywności i handlowcy mogą teraz sami przeprowadzać testy na polu, bez potrzeby wykonywania drogich i czasochłonnych badań laboratoryjnych.
W ramach badań naukowych finansowanych ze środków Unii Europejskiej opracowano system, który pomaga hodowcom ryb w Jeziorze Wiktorii, a jednocześnie wspomaga działania ukierunkowane na ochronę środowiska.
W ramach badań naukowych finansowanych ze środków Unii Europejskiej opracowano system, który pomaga hodowcom ryb w Jeziorze Wiktorii, a jednocześnie wspomaga działania ukierunkowane na ochronę środowiska.
Szybkie, dokładne i niedrogie testy bezpieczeństwa żywności są teraz możliwe. Dzięki przenośnemu skanerowi rolnicy, producenci żywności i handlowcy mogą teraz sami przeprowadzać testy na polu, bez potrzeby wykonywania drogich i czasochłonnych badań laboratoryjnych.
W ramach pewnej unijnej inicjatywy wyprodukowano bio-izobuten ze źródeł odnawialnych, przeznaczony do różnych zastosowań, od kosmetyków po paliwa.
Przedstawiciele serwisu CORDIS z przyjemnością wzięli udział w Europejskim Forum Robotyki – największym wydarzeniu poświęconym europejskiej branży robotyki, które odbyło się w Bukareszcie (Rumunia) w dniach 20–22 marca. Zobaczyli wiele fascynujących robotów i poznali wielu genialnych i utalentowanych naukowców, którzy je zbudowali – a to wszystko podczas wydarzenia, które zmieniło stolicę Rumunii w prawdziwie „europejską stolicę robotyki”.
Aby pomóc krajom w skuteczniejszej ochronie lasów, naukowcy opracowali lepszy sposób pomiaru dwutlenku węgla składowanego w lasach, wykorzystujący drony i sygnały satelitarne.
W ramach pewnej unijnej inicjatywy wykorzystano systemy satelitarne i obserwacje Ziemi do prognozowania jakości i ilości wody. Pomoże to w ograniczeniu kosztów i ochronie środowiska.
Naukowcy sprawdzili, które odpady wytworzone przez przemysł rolniczy i leśny mogą zostać wykorzystane do wytwarzania materiałów pochodzenia biologicznego.
W oczyszczaniu ścieków nie chodzi już tylko o ponowne wykorzystanie wody. Naukowcy pokazują, w jaki sposób ze ścieków można pozyskiwać energię, składniki odżywcze i produkty uboczne o wartości dodanej.
Badacze po raz pierwszy w Europie natrafili na populację osy z gatunku Trissolcus japonicus, uważanej za obiecującą broń w ekologicznej walce z Halyomorpha halys.
Inicjatywa UE poczyniła duże postępy w zwalczaniu substancji trujących, które zanieczyszczają uprawy.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy
Polityka Prywatności