Żywność i zasoby naturalne

Source
Badacze wspierani przez UE badają potencjał zasobów pokarmowych znajdujących się na głębokości do 1000 metrów pod powierzchnią morza, aby ustalić, czy będzie można je wykorzystać w sposób zrównoważony.
W ramach nowego badania naukowcy przyjrzeli się bliżej planom 15 państw członkowskich dotyczącym wdrożenia nowych unijnych systemów dopłat, których celem jest przekonanie rolników do stosowania zrównoważonych praktyk.
Przemysł włókienniczy i spożywczy należą do sektorów najbardziej dochodowych, ale i szkodliwych dla środowiska. Zastosowanie architektury blockchain do tworzenia skalowalnej, elastycznej platformy umożliwiającej bezpieczne przetwarzanie danych o produktach może pomóc w rozwiązaniu tego problemu.
Najnowszy system diagnostyczny ogranicza rozprzestrzenianie się chorób w nowoczesnych systemach produkcji zwierzęcej przy użyciu biosensorów fotonicznych, promując bezpieczeństwo zwierząt i żywności.
Naukowcy odkryli supergen, który umożliwia sprawne zapylanie krzyżowe kwiatów.
Po około 22 000 km i 370 dniach misja, której celem było zebranie krytycznych danych oceanicznych z tropikalnych obszarów Atlantyku, kończy się sukcesem.
„Przyjazne bakterie” mają kluczowe znaczenie dla zdrowia człowieka. Ale czy ta zależność występuje też między innymi organizmami? Nasza specjalistka, Tania Galindo, bierze pod lupę mikroorganizmy roślinne.
Owczarek niemiecki, bokser, chihuahua – ta lista niemal nie ma końca. Dlaczego hodowanie psów interesowało nas znacznie bardziej niż hodowanie kotów? Nasz ekspert, Tom Gilbert, pomaga nam poznać odpowiedź na to pytanie.
Dzięki realizacji projektu Skyx w 2019 roku powstała technologia umożliwiająca prowadzenie oprysków pól uprawnych przez roje autonomicznych dronów wysyłanych do akcji poprzez wciśnięcie jednego guzika. Od tamtej pory minęły trzy lata, a w tym czasie innowacyjne rozwiązanie szturmem zdobyło rynek Stanów Zjednoczonych i wszystko wskazuje na to, że po zakończeniu drugiego etapu finansowania odpowiedzialny za jego stworzenie start-up może stać się światowym liderem w dziedzinie oprysków rolniczych.
Ocieplenie klimatu naszej planety doprowadzi do częstszego występowania ekstremalnie gorących lub suchych warunków pogodowych. Jednak co sprawia, że susze i fale upałów występują razem i jaki wpływ mają na to opady atmosferyczne? Najnowsze badanie wyjaśnia tę kwestię.
Dzięki wsparciu ze strony UE zwiększono skalę produkcji nowego szczepu mikroglonu, który cechuje się wyższą zawartością białka i lepszymi właściwościami organoleptycznymi niż szczep typu dzikiego.
Wykorzystując prezentacje szkolne i akcje sprzątania plaż, pewna organizacja pozarządowa ogranicza zanieczyszczenia plastikiem na niderlandzkiej wyspie wchodzącej w skład Karaibów – Sint Maarten.
Nowy zbiór danych zawierający informacje na temat aktualnego rozmieszczenia 67 europejskich gatunków drzew oraz prognozy oparte na dwóch scenariuszach zmian emisji gazów cieplarnianych może stanowić bezcenne źródło wiedzy dla decydentów odpowiedzialnych za różnorodność biologiczną oraz biogospodarkę.
Owady nie mają czasu na obijanie się – prawdopodobnie stąd wzięło się powiedzenie „pracowity jak pszczoła”. Czy jednak przejadający się i mało aktywny owad mógłby przybrać na wadze jak człowiek? To pytanie zadaliśmy specjaliście w dziedzinie owadów Erlendowi Sildowi.
Na świecie można znaleźć rośliny o naprawdę różnych kształtach i rozmiarach – nawet potężny dąb można skłonić do tego, by wysokością dorównywał przeciętnemu kotu domowemu. Robert Sablowski zdradza nam tajemnicę, czy hodowane w naszych domach drzewka bonsai to uśpione giganty, czekające na okazję do przebudzenia.
Zespół wspieranego przez UE projektu pracuje nad stworzeniem narzędzia o nazwie e-Market Environment, łączącego interesariuszy w łańcuchu dostaw biomasy na potrzeby grzewcze. Jest to jedno z narzędzi projektu, których celem jest promowanie rozpowszechniania technologii grzewczych wykorzystujących bioenergię w Europie.
Woda pokrywa dwie trzecie powierzchni Ziemi, a jej ilość spokojnie wystarczyłaby do zaspokojenia potrzeb każdego człowieka, gdyby tylko nie była tak słona. Zmiana klimatu i wzrost liczby ludności zwiększają obciążenie tradycyjnych źródeł wody, jednak odsalanie wody morskiej to wciąż mrzonka – nasz ekspert wyjaśnia dlaczego.
W ramach wspólnych wysiłków opartych na badaniach naukowych oraz innowacjach Komisja Europejska łączy wszystkie zasoby niezbędne do poprawienia stanu oceanu, europejskich mórz, a także wód przybrzeżnych i śródlądowych. Pakiet informacji Synergy Info Pack opublikowany w serwisie CORDIS przedstawia projekty realizowane w całej Europie, których celem jest przyspieszanie prac w zakresie odtwarzania naszych oceanów i zasobów wodnych.
Jak poprawić rentowność rodzinnych gospodarstw w Irlandii? W jaki sposób można zachęcić młodsze pokolenie do zaangażowania się w rozwijanie rodzinnego interesu? Zespół, który zrealizował pewne finansowane przez UE badanie, znalazł odpowiedź na te pytania – rolnictwo ekologiczne.
Wspierani przez UE naukowcy zbadali różne ekologiczne praktyki zarządzania w szkockich gospodarstwach hodowlanych i ustalili, że zastosowanie takich praktyk może przyczynić się do zwiększenia zysków gospodarstw nawet o 7 %.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy
Polityka Prywatności