Wyróżniamy ponad 30 000 gatunków morskich mikroalg, lecz niemal żaden z
nich nie został zbadany jako potencjalne źródło żywności, paszy czy
produktów zdrowotnych. W rzeczywistości do celów naukowych hodowano jak
dotąd bardzo niewiele z nich.
Zespół finansowanego przez UE projektu "Exploitation of microalgae
diversity for the development of novel high added-value cosmeceuticals" (
ALGAECOM)
bada nowe gatunki mikroalg pod kątem zastosowania w kosmeceutykach. Są
to związki, które mogą być stosowane jako produkty kosmetyczne, lecz
wykazujące także pewną korzystną aktywność biologiczną.
Podczas pierwszego okresu trwania projektu naukowcy zgromadzili
wiele systemów potrzebnych do odkrycia nowych związków. W ramach tych
przygotowań stworzyli oni wysokoprzepustową platformę do badania
związków i enzymów zawartych w algach.
Zespół projektu ALGAECOM opracował również protokoły niezbędne do
ekstrakcji polisacharydów zawartych w algach, badania ich pod kątem
przydatnej aktywności enzymatycznej oraz testowania aktywności
biologicznej nowych związków. Najważniejszym prawdopodobnie osiągnięciem
było ustalenie warunków produkcji różnych mikroalg na skalę
przemysłową.
Obecnie zespół będzie przy użyciu tych nowych narzędzi szukał
potencjalnych nowych związków bioaktywnych. Obiecujące związki będą
następnie przetwarzane w komercyjnie dostępne produkty z grupy
kosmeceutyków.