Od mikroalg do makijażu

Naukowcy z Grecji hodują i przetwarzają mikroalgi jako źródło nowych związków chemicznych i enzymów do produkcji kosmetyków.

Wyróżniamy ponad 30 000 gatunków morskich mikroalg, lecz niemal żaden z nich nie został zbadany jako potencjalne źródło żywności, paszy czy produktów zdrowotnych. W rzeczywistości do celów naukowych hodowano jak dotąd bardzo niewiele z nich.

Zespół finansowanego przez UE projektu "Exploitation of microalgae diversity for the development of novel high added-value cosmeceuticals" (ALGAECOM) bada nowe gatunki mikroalg pod kątem zastosowania w kosmeceutykach. Są to związki, które mogą być stosowane jako produkty kosmetyczne, lecz wykazujące także pewną korzystną aktywność biologiczną.

Podczas pierwszego okresu trwania projektu naukowcy zgromadzili wiele systemów potrzebnych do odkrycia nowych związków. W ramach tych przygotowań stworzyli oni wysokoprzepustową platformę do badania związków i enzymów zawartych w algach.

Zespół projektu ALGAECOM opracował również protokoły niezbędne do ekstrakcji polisacharydów zawartych w algach, badania ich pod kątem przydatnej aktywności enzymatycznej oraz testowania aktywności biologicznej nowych związków. Najważniejszym prawdopodobnie osiągnięciem było ustalenie warunków produkcji różnych mikroalg na skalę przemysłową.

Obecnie zespół będzie przy użyciu tych nowych narzędzi szukał potencjalnych nowych związków bioaktywnych. Obiecujące związki będą następnie przetwarzane w komercyjnie dostępne produkty z grupy kosmeceutyków.

opublikowano: 2015-02-11
Komentarze


Polityka Prywatności