Drobnoustroje
glebowe, takie jak bakterie i grzyby, rozkładają materię roślinną
(celulozę), która jest bogata w węgiel. Z tego powodu odgrywają one
ważną rolę w cyklu węglowym na Ziemi, przy czym czynniki, które wpływają
na różnorodność i aktywność mikrobiologiczną gleby, pozostają nie w
pełni poznane.
By lepiej zrozumieć rozkład celulozy, tradycyjnymi metodami zbadano
dotychczas niewielki odsetek mikroorganizmów glebowych, które można
wyhodować w laboratorium. Jednak obecnie, dzięki nowoczesnym technikom
molekularnym, możliwe jest bezpośrednie zbadanie próbek gleby.
Niektóre z tych technik niedawno rozszerzono w ramach finansowanego
przez UE projektu "Nanosims enabled approach to understand bacterial and
fungal cellulose degraders in soils" (SAE_SNSP_UVA). Naukowcy mogli
przede wszystkim dokonać ekstrakcji na tyle małych komponentów próbnych,
by przeprowadzić sekwencjonowanie genomu z pojedynczej komórki przy
użyciu zaawansowanych instrumentów.
W ramach weryfikacji koncepcji, nową metodę ekstrakcji zastosowano
do wykrywania drobnoustrojów rozkładających celulozę z gleby
austriackiego lasu bukowego. Bardziej szczegółowo, do charakterystyki
różnych cech tych mikroorganizmów wykorzystano badania biogeochemiczne,
molekularne i enzymatyczne.
Jednym z głównym odkryć było to, że dodanie glukozy do próbek
spowodowało zmianę w społeczności na korzyść bakterii, podczas gdy
dodanie nieorganicznego azotu okazało się korzystne dla grzybów.
Badanie to poszerzyło naszą wiedzę z zakresu rozkładu celulozy oraz
czynników, które ją regulują. Jako że gleba stanowi największy zbiornik
węgla na Ziemi, ważne jest, by dobrze rozumieć jej rolę w lądowym cyklu
węglowym.