O zwalczaniu szkodników

Grasshopper, fot by Ryan Wood, public domain
Grasshopper, fot by Ryan Wood, public domain

Zwalczanie pojawów szkodników metodami biologicznymi zyskuje przewagę nad chemicznymi pestycydami. Europejscy badacze sprawdzali, jak odżywianie i warunki środowiska wpływają na infekcje szkodników.

Nawiązując do teorii ekologii ewolucyjnej, ryzyko choroby jest funkcją zagęszczenia gospodarzy. Z tego można wydedukować, że gospodarze żyjący w dużym zagęszczeniu są narażeni na większe ryzyko chorób i powinni więcej inwestować w obronę przeciw pasożytom i patogenom. Ta hipoteza jest znana jako profilaktyka dodatnio zależna od zagęszczenia i jest oczywista w przypadku różnych szkodników, w tym afrykańskiego motyla Spodoptera exempta.

Jednakże niszczycielski szkodnik upraw australijskich, szarańczak Chortoicetes terminifera, stanowi wyjątek od powyższej zasady ewolucyjnej. U tego owada pewne kluczowe funkcje immunologiczne są zwykle mniej nasilone w grupach niż u pojedynczo występujących osobników.

Zakresem finansowanego przez UE projektu LOCDIS było określenie, dlaczego niektóre gatunki mają tak odmienne strategie behawioralne i immunologiczne w walce z rozprzestrzenianiem chorób. W tym kontekście członkowie konsorcjum badali przestrzenny i czasowy wzorzec naturalnej epizootii chorób w populacjach Ch. terminifera. Używając sekwencjonowania DNA nowej generacji zidentyfikowano szczepy mikroorganizmów związane z różnymi populacjami terenowymi szarańczaków.

Następnie porównano funkcje immunologiczne i odporność na choroby u szarańczaków żyjących w grupach lub samotnie. W tym celu badano przetrwanie różnych owadów w obecności grzyba Metarhizium acridum. Oceniano również wpływ diety szarańczaków na funkcje immunologiczne, zachowanie gospodarza i odporność na choroby.

Naukowcy odkryli, że spożywanie białka sprzyjało odpowiedzi immunologicznej w większym stopniu niż węglowodanów, lecz nie wystarczało to do ochrony szarańczaków przed chorobą grzybiczą. Jedna z zaproponowanych teorii głosiła, że grzyb żywił się białkiem z hemolimfy owada, przezwyciężając efektory układu odpornościowego gospodarza. W populacji polnej szarańczaków funkcja odpornościowa została ściśle powiązana z zawartością białek w hemolimfie oraz zawartością lipidów w organizmie, co wyraźnie podkreśla istotność fizjologii odżywiania w przetrwaniu szarańczaków.

Te odkrycia mają oczywisty wpływ na pojawy szkodników i użycie biologicznych pestycydów w zwalczaniu populacji szarańczaków.

opublikowano: 2015-07-27
Komentarze


Polityka Prywatności