Bezpieczne i chronione dostawy żywności
Skąd pochodzi nasza żywność? Jakim zabiegom jest poddawana w drodze na nasze stoły? Jak oddziałuje na nas jej spożycie? Od skutków zdrowotnych w postaci otyłości po ukryte składniki w naszych codziennych posiłkach, wątpliwości dotyczące żywności niepokoją nas wszystkich.
Bezpieczeństwo żywności, dobrostan zwierząt, zdrowie roślin,
etykietowanie i identyfikowalność: wszystkie te aspekty znajdują się w
centrum zainteresowania badań finansowanych z budżetu 7PR.
W ciągu ostatnich kilku lat bezpieczeństwo żywności wysunęło się na
pierwszy plan, bo jak pokazały różne alarmujące zdarzenia, niekoniecznie
możemy ufać informacjom o składzie zamieszczanym na etykietach. Aby
zyskać większą pewność co kupujemy, potrzebne są solidne procedury
testowe. Kontynuujemy zatem prace badawcze nad jeszcze skuteczniejszymi
technikami przeprowadzania testów.
Niemniej niepożądane składniki mogą się znaleźć w naszych posiłkach w
sposób niezamierzony. Istnieje również zagrożenie ze strony patogenów i
zanieczyszczeń. Nie znają granic, dlatego koordynujemy badania naukowe z
nowymi krajami UE, krajami sąsiadującymi i tymi, z których importujemy,
aby wszyscy stosowali te same normy i zasady.
Musimy wiedzieć, że to co kupujemy jest dla nas dobre, ale co z
faktem, jak decydujemy o swojej diecie? W Europie 4 z 7 największych
czynników ryzyka przedwczesnej śmierci - ciśnienie krwi, cholesterol,
wskaźnik masy ciała oraz niewystarczające spożycie owoców i warzyw - ma
związek z tym, jak jemy. Rosnąca liczba osób z nadwagą i otyłością, a
także powiązanych z nimi kłopotów zdrowotnych, to prawdziwe wyzwanie dla
naszych systemów opieki zdrowotnej. Szereg projektów badawczych
poświęconych jest łagodzeniu cukrzycy i poszukiwaniu sposobów na
zredukowanie liczby osób otyłych.
opublikowano: 2015-01-22