Bezpieczne i chronione dostawy żywności

Skąd pochodzi nasza żywność? Jakim zabiegom jest poddawana w drodze na nasze stoły? Jak oddziałuje na nas jej spożycie? Od skutków zdrowotnych w postaci otyłości po ukryte składniki w naszych codziennych posiłkach, wątpliwości dotyczące żywności niepokoją nas wszystkich.

Bezpieczeństwo żywności, dobrostan zwierząt, zdrowie roślin, etykietowanie i identyfikowalność: wszystkie te aspekty znajdują się w centrum zainteresowania badań finansowanych z budżetu 7PR.

W ciągu ostatnich kilku lat bezpieczeństwo żywności wysunęło się na pierwszy plan, bo jak pokazały różne alarmujące zdarzenia, niekoniecznie możemy ufać informacjom o składzie zamieszczanym na etykietach. Aby zyskać większą pewność co kupujemy, potrzebne są solidne procedury testowe. Kontynuujemy zatem prace badawcze nad jeszcze skuteczniejszymi technikami przeprowadzania testów.

Niemniej niepożądane składniki mogą się znaleźć w naszych posiłkach w sposób niezamierzony. Istnieje również zagrożenie ze strony patogenów i zanieczyszczeń. Nie znają granic, dlatego koordynujemy badania naukowe z nowymi krajami UE, krajami sąsiadującymi i tymi, z których importujemy, aby wszyscy stosowali te same normy i zasady.

Musimy wiedzieć, że to co kupujemy jest dla nas dobre, ale co z faktem, jak decydujemy o swojej diecie? W Europie 4 z 7 największych czynników ryzyka przedwczesnej śmierci - ciśnienie krwi, cholesterol, wskaźnik masy ciała oraz niewystarczające spożycie owoców i warzyw - ma związek z tym, jak jemy. Rosnąca liczba osób z nadwagą i otyłością, a także powiązanych z nimi kłopotów zdrowotnych, to prawdziwe wyzwanie dla naszych systemów opieki zdrowotnej. Szereg projektów badawczych poświęconych jest łagodzeniu cukrzycy i poszukiwaniu sposobów na zredukowanie liczby osób otyłych.

opublikowano: 2015-01-22
Komentarze


Polityka Prywatności