logo_ActiveJet_200.pngPatronat nad działem objęła marka Activejet - tusze i tonery dla każdego
Zadzwoń i zapytaj o zamiennik, Infolinia: 801 08 1111

Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Kraje unijne wyrzucają 88 milionów ton żywności rocznie i z tego powodu grupa ekspertów z 13 krajów uruchomiła platformę, aby dzielić się wiedzą z konsumentami, producentami i detalistami w nadziei na zredukowanie tej liczby.
Najnowsza broszura research*eu RESULTS PACK – zbiór artykułów poświęconych finansowanym ze środków UE projektom prowadzonym w określonej dziedzinie badań naukowych – jest już dostępna bezpłatnie w formacie PDF. W broszurze przedstawiono szeroką gamę zainteresowań badawczych z zakresu środowiska morskiego Ziemi.
Naukowcy analizujący ceramiczne dzbany twierdzą, że pozostałości zawierają związki chemiczne sprzed 8000 lat.
Przędziorkowate mogą wyrządzać szkody w uprawach, a inwazje bywają trudne do opanowania – rozwijają odporność na pestycydy, które unicestwiają naturalne drapieżniki żywiące się roztoczami. Wyniki nowych badań dowodzą, że roztocza są podatne na infekcje bakteryjne, co może stworzyć nowe możliwości radzenia sobie z tymi szkodnikami.
Jak większość mieszkańców miast dobrze wie, miejskie środowisko stwarza zarówno problemy, jak i możliwości. Jeżeli chodzi o ptaki, czy telomery mogą nam wskazać, w którym kierunku przechyla się szala?
Bezpieczeństwo żywności staje się coraz bardziej naglącym problemem i z tego właśnie względu znaczna część badań poświęcona jest poszukiwaniu odpowiedniej równowagi między wysokimi plonami, a jak najmniejszym oddziaływaniem na środowisko. Partnerzy finansowanego ze środków UE projektu przeprowadzili udane przedsięwzięcie pilotażowe, które polegało na łączeniu danych z czujników i satelitów, aby zwiększyć plony, ustalając dokładnie ilość potrzebnych nawozów.
Modele dynamiki populacji ryb to niezbędne narzędzia stosowane do szacowania wpływu połowów i źródło kluczowych wskaźników eksploatacji. W ramach finansowanego ze środków UE projektu powstanie nowa generacja modeli wykorzystujących postępy poczynione w monitoringu, opierająca się na danych in situ oraz satelitarnych.
Zdolność rodziny krukowatych do używania narzędzi i taktycznego planowania w celu rozwiązywania problemów fascynuje wielu naukowców, od tych badających rozpoznawanie się srok po precyzyjne wyrabianie narzędzi przez wronę brodatą. Wsparcie ze środków UE umożliwiło teraz szwedzkiemu naukowcowi zbadanie zdolności kruków do przeprowadzania transakcji barterowych i planowania.
Dobre wino potrzebuje czasu – tak samo jak dobre winogrona potrzebują ciągłej uwagi i niezawodnych narzędzi do oceny ich stanu. Zauważając brak przekonującej alternatywy dla ręcznego pobierania i analizowania próbek, finansowane ze środków UE konsorcjum opracowało wyposażony w nieinwazyjne czujniki bezzałogowy pojazd naziemny (UGV, Unmanned Ground Vehicle) o nazwie VineRobot.
W ramach projektu WINESENSE udało się opracować nowy sposób ekstrakcji składników z wytłoczyn winogron pozwalający uzyskać wyższą zawartość polifenoli w produkcie końcowym. Konsorcjum już pracuje nad produktami możliwymi do wykorzystania w przemyśle kosmetycznym.
Naukowcy, częściowo finansowani ze środków projektu unijnego NUDGE-IT, przeprowadzili szczegółowe badania, których wyniki pokazują, że osoby otyłe potrafią zasadniczo nie brać pod uwagę pór przyszłych posiłków.
Na tle rosnących obaw o otyłość i depresję wśród Europejczyków, finansowani ze środków UE naukowcy podjęli pionierskie badania nad powiązaniem wysokiego spożycia cukru z zaburzeniami nastroju.
Zmiana klimatu nasila niedobory wody na całym świecie, a współzależności globalnego handlu oznaczają, że jej oddziaływanie może odbić się szerokim i dalekim echem, w tym w całej Europie – przestrzegają partnerzy finansowanego ze środków UE projektu IMPREX.
Jak najlepiej bronić praw drobnych rybaków, aby zapewnić im godziwą płacę i podnieść ich konkurencyjność? Zdaniem partnerów finansowanego ze środków UE projektu SUCCESS, jednym z kluczowych kroków jest podnoszenie świadomości poprzez, jak proponują, etykietowanie.
Cieszy się wyjątkowo złą sławą. Gluten uznawany jest za sprawcę większości schorzeń. Niestrawność, wzdęcia, złe samopoczucie, brak siły to najczęstsze dolegliwości, które błędnie kojarzymy właśnie z jedzeniem tego składnika. Czas na dobre rozprawić się z tymi stereotypami. Bierzemy gluten w obronę i sprawdzamy, do czego jest nam potrzebny.
Nowe badania, bazujące na wynikach wcześniejszego projektu finansowanego ze środków UE, zajmują się analizą wpływu wód gruntowych w Afryce Wschodniej na przetrwanie pierwszych ludzi i wskazują, że mogły być czynnikiem pobudzającym ewolucję.
Technologia umożliwiająca dokładne przewidywanie wysokości przyszłych plonów bez udziału człowieka to marzenie każdego plantatora winorośli w Europie. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, taka technologia będzie dostępna za mniej niż dwa lata.
Najnowszy magazyn research*eu nt. wyników jest dostępny bezpłatnie w formacie PDF.
W ramach projektu ULTRAWINE hiszpańskie przedsiębiorstwo AGROVIN z sektora MŚP opracowuje rewolucyjny sprzęt wykorzystujący ultradźwięki, który przyspieszy proces maceracji winogron i znacznie obniży zużycie energii – wszystko to przy jednoczesnym zachowaniu wspaniałego koloru i jakości wina.
Jest jednym z podstawowych składników naszej diety. Bez względu na to, czy się odchudzasz, czy trenujesz przed ważnym maratonem lub po prostu chcesz się zdrowo odżywiać. Chleb to produkt, z którego nie powinniśmy rezygnować. Dostarcza bowiem do organizmu niezbędne składniki, dzięki którym jesteśmy pełni energii i mamy dobry humor. Jak to działa?
Turbina pływowa stworzona w ramach finansowanego przez UE projektu FLOTEC obecnie uzyskała osiągi porównywalne z morskimi turbinami wiatrowymi, wytwarzając ponad 18 MWh (megawatogodzin) energii w ciągłym 24-godzinnym okresie testowym i ogłaszając nową epokę bardziej konkurencyjnych dostaw energii pływów morskich.
Jeżeli robisz co możesz, aby twoje dziecko wybierało jabłko zamiast ciasteczka, czytaj dalej. Badania finansowane ze środków UE przyczyniły się do opracowania gry komputerowej, która może pomóc dzieciom wybierać zdrowe przekąski zamiast czekolady i słodyczy.
Mówi się, że Morze Śródziemne jest „w stanie oblężenia” z powodu silnych presji wynikających z różnych działań człowieka. Potrzebnych jest jednak więcej informacji, aby poznać wpływ tych działań na ekosystem i jego zasoby. W ramach finansowanego ze środków UE projektu opublikowano raport, który pomoże tę lukę w wiedzy wypełnić.
Partnerzy finansowanego ze środków UE projektu MYCOKEY informują o pierwszym sukcesie w poszukiwaniach szybszego, niezawodnego i bardziej przyjaznego środowisku sposobu wykrywania zanieczyszczeń żywności.
W ramach nowych badań naukowych, częściowo wspieranych przez finansowany ze środków unijnych projekt FLIACT, wykazano, że bakterie jelitowe „rozmawiają” z mózgiem w celu kontrolowania wyborów żywieniowych. Zidentyfikowano już dwa konkretne gatunki bakterii, które wpływają na decyzje żywieniowe zwierząt.
Następne
Kanał RSS dla tej listy



Przegląd uczelni
w Polsce

WSB-220_1.jpg
Polskie uczelnie w obrazach
miniatura Uniwersytet Jagielloński
miniatura
miniatura