logo_ActiveJet_200.pngPatronat nad działem objęła marka Activejet - tusze i tonery dla każdego
Zadzwoń i zapytaj o zamiennik, Infolinia: 801 08 1111

Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Rolnictwo – ofiara i przyczyna zmiany klimatu. Nowe badanie dowodzi, że odejście od białka zwierzęcego na rzecz roślinnego byłoby pożyteczne zarówno pod względem żywieniowym, jak i środowiskowym.
Pewną grupę północnoamerykańskich koni z epoki plejstocenu dzielono do niedawna na odrębne gatunki. Teraz wyniki badań genomu mitochondrialnego i częściowego genomu jądrowego wskazują, że był to jeden gatunek, należący do nowego rodzaju.
Od ponad dwudziestu lat naukowcy starają się wyjaśnić, w jaki sposób dochodzi do skażenia Arktyki toksyczną rtęcią. Nowe badanie rzuca światło na proces, który jest prawdopodobnie odpowiedzialny za to zanieczyszczenie, ostrzegając jednocześnie przed zagrożeniami, jakie niesie ono dla ludzi i środowiska.
Stare porzekadło? Mit? Tak czy inaczej, stwierdzenie „Od szczura nigdy nie jesteś dalej niż dwa metry” skłania do nerwowego rozglądania się wokół siebie. Odkąd zakładanie siedlisk przez człowieka stworzyło środowisko, w którym populacje szczurów dobrze się rozwijają, nieustannie z nimi walczymy – w większości bez powodzenia.
Owady to obfite źródło żywności w dobie obniżonego bezpieczeństwa żywnościowego, ale jest jeden szkopuł: jak pokonać barierę „fuj!” i wprowadzić je na nasze talerze?
W ramach badań nad jednodniowymi larwami omułków analizowane jest oddziaływanie zmiany klimatu na formowanie się muszli, co może zaowocować potencjalnymi zastosowaniami w akwakulturze i biotechnologii.
Wyniki badań, wspartych przez finansowany ze środków UE projekt SPACERADARPOLLINATOR, pokazują wpływ doświadczenia wzrokowego, uczenia się wzrokowego i zdobywania pożywienia na strukturę neuronalną trzmieli.
Dzielenie się żywnością jako sposób na ograniczanie marnotrawienia i poprawę zrównoważenia w miastach, to bez wątpienia dobry pomysł. Ale gdzie i jakie rozwiązania się sprawdzą oraz jak można zwiększyć ich skuteczność? To tylko niektóre pytania, na które odpowiadają partnerzy projektu.
Europejska akwakultura to ważny sektor przemysłu, który zapewnia tysiące miejsc pracy i obroty liczone w miliardach euro. Niemniej istnieje pole do dalszego rozwoju.
Kraje unijne wyrzucają 88 milionów ton żywności rocznie i z tego powodu grupa ekspertów z 13 krajów uruchomiła platformę, aby dzielić się wiedzą z konsumentami, producentami i detalistami w nadziei na zredukowanie tej liczby.
Najnowsza broszura research*eu RESULTS PACK – zbiór artykułów poświęconych finansowanym ze środków UE projektom prowadzonym w określonej dziedzinie badań naukowych – jest już dostępna bezpłatnie w formacie PDF. W broszurze przedstawiono szeroką gamę zainteresowań badawczych z zakresu środowiska morskiego Ziemi.
Naukowcy analizujący ceramiczne dzbany twierdzą, że pozostałości zawierają związki chemiczne sprzed 8000 lat.
Przędziorkowate mogą wyrządzać szkody w uprawach, a inwazje bywają trudne do opanowania – rozwijają odporność na pestycydy, które unicestwiają naturalne drapieżniki żywiące się roztoczami. Wyniki nowych badań dowodzą, że roztocza są podatne na infekcje bakteryjne, co może stworzyć nowe możliwości radzenia sobie z tymi szkodnikami.
Jak większość mieszkańców miast dobrze wie, miejskie środowisko stwarza zarówno problemy, jak i możliwości. Jeżeli chodzi o ptaki, czy telomery mogą nam wskazać, w którym kierunku przechyla się szala?
Bezpieczeństwo żywności staje się coraz bardziej naglącym problemem i z tego właśnie względu znaczna część badań poświęcona jest poszukiwaniu odpowiedniej równowagi między wysokimi plonami, a jak najmniejszym oddziaływaniem na środowisko. Partnerzy finansowanego ze środków UE projektu przeprowadzili udane przedsięwzięcie pilotażowe, które polegało na łączeniu danych z czujników i satelitów, aby zwiększyć plony, ustalając dokładnie ilość potrzebnych nawozów.
Modele dynamiki populacji ryb to niezbędne narzędzia stosowane do szacowania wpływu połowów i źródło kluczowych wskaźników eksploatacji. W ramach finansowanego ze środków UE projektu powstanie nowa generacja modeli wykorzystujących postępy poczynione w monitoringu, opierająca się na danych in situ oraz satelitarnych.
Zdolność rodziny krukowatych do używania narzędzi i taktycznego planowania w celu rozwiązywania problemów fascynuje wielu naukowców, od tych badających rozpoznawanie się srok po precyzyjne wyrabianie narzędzi przez wronę brodatą. Wsparcie ze środków UE umożliwiło teraz szwedzkiemu naukowcowi zbadanie zdolności kruków do przeprowadzania transakcji barterowych i planowania.
Dobre wino potrzebuje czasu – tak samo jak dobre winogrona potrzebują ciągłej uwagi i niezawodnych narzędzi do oceny ich stanu. Zauważając brak przekonującej alternatywy dla ręcznego pobierania i analizowania próbek, finansowane ze środków UE konsorcjum opracowało wyposażony w nieinwazyjne czujniki bezzałogowy pojazd naziemny (UGV, Unmanned Ground Vehicle) o nazwie VineRobot.
W ramach projektu WINESENSE udało się opracować nowy sposób ekstrakcji składników z wytłoczyn winogron pozwalający uzyskać wyższą zawartość polifenoli w produkcie końcowym. Konsorcjum już pracuje nad produktami możliwymi do wykorzystania w przemyśle kosmetycznym.
Naukowcy, częściowo finansowani ze środków projektu unijnego NUDGE-IT, przeprowadzili szczegółowe badania, których wyniki pokazują, że osoby otyłe potrafią zasadniczo nie brać pod uwagę pór przyszłych posiłków.
Na tle rosnących obaw o otyłość i depresję wśród Europejczyków, finansowani ze środków UE naukowcy podjęli pionierskie badania nad powiązaniem wysokiego spożycia cukru z zaburzeniami nastroju.
Zmiana klimatu nasila niedobory wody na całym świecie, a współzależności globalnego handlu oznaczają, że jej oddziaływanie może odbić się szerokim i dalekim echem, w tym w całej Europie – przestrzegają partnerzy finansowanego ze środków UE projektu IMPREX.
Jak najlepiej bronić praw drobnych rybaków, aby zapewnić im godziwą płacę i podnieść ich konkurencyjność? Zdaniem partnerów finansowanego ze środków UE projektu SUCCESS, jednym z kluczowych kroków jest podnoszenie świadomości poprzez, jak proponują, etykietowanie.
Cieszy się wyjątkowo złą sławą. Gluten uznawany jest za sprawcę większości schorzeń. Niestrawność, wzdęcia, złe samopoczucie, brak siły to najczęstsze dolegliwości, które błędnie kojarzymy właśnie z jedzeniem tego składnika. Czas na dobre rozprawić się z tymi stereotypami. Bierzemy gluten w obronę i sprawdzamy, do czego jest nam potrzebny.
Nowe badania, bazujące na wynikach wcześniejszego projektu finansowanego ze środków UE, zajmują się analizą wpływu wód gruntowych w Afryce Wschodniej na przetrwanie pierwszych ludzi i wskazują, że mogły być czynnikiem pobudzającym ewolucję.
Następne
Kanał RSS dla tej listy



Przegląd uczelni
w Polsce
Polskie uczelnie w obrazach
miniatura
miniatura Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie 02
miniatura