Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Metody wolne od chemikaliów i technologie teledetekcyjne mogą pomóc zapobiec wymieraniu pszczelich rodzin.
Stephen Hawking na krótko przed śmiercią zostawił nam swój testament – ostatni artykuł poświęcony teorii opracowanej we współpracy z fizykiem Thomasem Hertogiem, a dotyczącej problemu istnienia wielu nieskończonych wszechświatów.
Pierwsze bezpośrednie datowanie zęba należącego do wczesnego człowieka potwierdza wiek Homo antecessor, najstarszego znanego gatunku hominidów w Europie Zachodniej.
Naukowcy badają wpływ zmian klimatu na akwakulturę. Dzięki temu hodowcy będą mogli łatwiej zdecydować, jakie gatunki ryb i gdzie mają hodować.
Potencjalne zalety rzadziej uprawianych odmian zbóż budzą coraz większe zainteresowanie w związku z upowszechnianiem się zdrowego żywienia.
Badanie ujawnia potencjał pracy z nauczycielami i uczniami w celu zwiększenia świadomości społecznej na temat rozwiązań poważnego globalnego problemu środowiskowego: zaśmiecenia oceanów.
Naukowcy oceniają nową technologię, która wykorzystuje moc oceanu do wytwarzania czystej i niedrogiej energii elektrycznej.
Naukowcy odkryli setki genów zaangażowanych w rozwój cukrzycy i innych zaburzeń metabolicznych.
Nowe badanie pokazuje, że bogata w tłuszcze dieta śródziemnomorska, zawierająca orzechy i oliwę z pierwszego tłoczenia, może modyfikować funkcję genów niektórych komórek. Właściwości te powinny pomóc w walce z szeregiem chorób, szczególnie układu krążenia.
Liczba przypadków alergii i astmy na świecie rośnie, a naukowcy starają się ustalić przyczyny tego zjawiska i je powstrzymać. Ostatnie badanie wskazuje na nieoczekiwanego winowajcę… pasożyty jelitowe.
Rolnictwo – ofiara i przyczyna zmiany klimatu. Nowe badanie dowodzi, że odejście od białka zwierzęcego na rzecz roślinnego byłoby pożyteczne zarówno pod względem żywieniowym, jak i środowiskowym.
Pewną grupę północnoamerykańskich koni z epoki plejstocenu dzielono do niedawna na odrębne gatunki. Teraz wyniki badań genomu mitochondrialnego i częściowego genomu jądrowego wskazują, że był to jeden gatunek, należący do nowego rodzaju.
Od ponad dwudziestu lat naukowcy starają się wyjaśnić, w jaki sposób dochodzi do skażenia Arktyki toksyczną rtęcią. Nowe badanie rzuca światło na proces, który jest prawdopodobnie odpowiedzialny za to zanieczyszczenie, ostrzegając jednocześnie przed zagrożeniami, jakie niesie ono dla ludzi i środowiska.
Stare porzekadło? Mit? Tak czy inaczej, stwierdzenie „Od szczura nigdy nie jesteś dalej niż dwa metry” skłania do nerwowego rozglądania się wokół siebie. Odkąd zakładanie siedlisk przez człowieka stworzyło środowisko, w którym populacje szczurów dobrze się rozwijają, nieustannie z nimi walczymy – w większości bez powodzenia.
Owady to obfite źródło żywności w dobie obniżonego bezpieczeństwa żywnościowego, ale jest jeden szkopuł: jak pokonać barierę „fuj!” i wprowadzić je na nasze talerze?
W ramach badań nad jednodniowymi larwami omułków analizowane jest oddziaływanie zmiany klimatu na formowanie się muszli, co może zaowocować potencjalnymi zastosowaniami w akwakulturze i biotechnologii.
Wyniki badań, wspartych przez finansowany ze środków UE projekt SPACERADARPOLLINATOR, pokazują wpływ doświadczenia wzrokowego, uczenia się wzrokowego i zdobywania pożywienia na strukturę neuronalną trzmieli.
Dzielenie się żywnością jako sposób na ograniczanie marnotrawienia i poprawę zrównoważenia w miastach, to bez wątpienia dobry pomysł. Ale gdzie i jakie rozwiązania się sprawdzą oraz jak można zwiększyć ich skuteczność? To tylko niektóre pytania, na które odpowiadają partnerzy projektu.
Europejska akwakultura to ważny sektor przemysłu, który zapewnia tysiące miejsc pracy i obroty liczone w miliardach euro. Niemniej istnieje pole do dalszego rozwoju.
Kraje unijne wyrzucają 88 milionów ton żywności rocznie i z tego powodu grupa ekspertów z 13 krajów uruchomiła platformę, aby dzielić się wiedzą z konsumentami, producentami i detalistami w nadziei na zredukowanie tej liczby.
Najnowsza broszura research*eu RESULTS PACK – zbiór artykułów poświęconych finansowanym ze środków UE projektom prowadzonym w określonej dziedzinie badań naukowych – jest już dostępna bezpłatnie w formacie PDF. W broszurze przedstawiono szeroką gamę zainteresowań badawczych z zakresu środowiska morskiego Ziemi.
Naukowcy analizujący ceramiczne dzbany twierdzą, że pozostałości zawierają związki chemiczne sprzed 8000 lat.
Przędziorkowate mogą wyrządzać szkody w uprawach, a inwazje bywają trudne do opanowania – rozwijają odporność na pestycydy, które unicestwiają naturalne drapieżniki żywiące się roztoczami. Wyniki nowych badań dowodzą, że roztocza są podatne na infekcje bakteryjne, co może stworzyć nowe możliwości radzenia sobie z tymi szkodnikami.
Jak większość mieszkańców miast dobrze wie, miejskie środowisko stwarza zarówno problemy, jak i możliwości. Jeżeli chodzi o ptaki, czy telomery mogą nam wskazać, w którym kierunku przechyla się szala?
Bezpieczeństwo żywności staje się coraz bardziej naglącym problemem i z tego właśnie względu znaczna część badań poświęcona jest poszukiwaniu odpowiedniej równowagi między wysokimi plonami, a jak najmniejszym oddziaływaniem na środowisko. Partnerzy finansowanego ze środków UE projektu przeprowadzili udane przedsięwzięcie pilotażowe, które polegało na łączeniu danych z czujników i satelitów, aby zwiększyć plony, ustalając dokładnie ilość potrzebnych nawozów.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy



INFORMACJE, OGŁOSZENIA

Przegląd uczelni w Polsce
boks_do_przegl__du_uczelni_220x300.jpg
WSSIP_220.jpg
boks_220.gif
Polskie uczelnie w obrazach
miniatura
miniatura
miniatura
Polityka Prywatności