logo_ActiveJet_200.pngPatronat nad działem objęła marka Activejet - tusze i tonery dla każdego
Zadzwoń i zapytaj o zamiennik, Infolinia: 801 08 1111


Przegląd kierunków studiów
wyszukiwarki kierunków:
licencjackie I stopnia »
inżynierskie I stopnia »
magisterskie jednolite »
magisterskie II stopnia »
doktoranckie III stopnia » podyplomowe »

Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Naukowcy badają wpływ zmian klimatu na akwakulturę. Dzięki temu hodowcy będą mogli łatwiej zdecydować, jakie gatunki ryb i gdzie mają hodować.
Potencjalne zalety rzadziej uprawianych odmian zbóż budzą coraz większe zainteresowanie w związku z upowszechnianiem się zdrowego żywienia.
Badanie ujawnia potencjał pracy z nauczycielami i uczniami w celu zwiększenia świadomości społecznej na temat rozwiązań poważnego globalnego problemu środowiskowego: zaśmiecenia oceanów.
Naukowcy oceniają nową technologię, która wykorzystuje moc oceanu do wytwarzania czystej i niedrogiej energii elektrycznej.
Naukowcy odkryli setki genów zaangażowanych w rozwój cukrzycy i innych zaburzeń metabolicznych.
Nowe badanie pokazuje, że bogata w tłuszcze dieta śródziemnomorska, zawierająca orzechy i oliwę z pierwszego tłoczenia, może modyfikować funkcję genów niektórych komórek. Właściwości te powinny pomóc w walce z szeregiem chorób, szczególnie układu krążenia.
Liczba przypadków alergii i astmy na świecie rośnie, a naukowcy starają się ustalić przyczyny tego zjawiska i je powstrzymać. Ostatnie badanie wskazuje na nieoczekiwanego winowajcę… pasożyty jelitowe.
Rolnictwo – ofiara i przyczyna zmiany klimatu. Nowe badanie dowodzi, że odejście od białka zwierzęcego na rzecz roślinnego byłoby pożyteczne zarówno pod względem żywieniowym, jak i środowiskowym.
Pewną grupę północnoamerykańskich koni z epoki plejstocenu dzielono do niedawna na odrębne gatunki. Teraz wyniki badań genomu mitochondrialnego i częściowego genomu jądrowego wskazują, że był to jeden gatunek, należący do nowego rodzaju.
Od ponad dwudziestu lat naukowcy starają się wyjaśnić, w jaki sposób dochodzi do skażenia Arktyki toksyczną rtęcią. Nowe badanie rzuca światło na proces, który jest prawdopodobnie odpowiedzialny za to zanieczyszczenie, ostrzegając jednocześnie przed zagrożeniami, jakie niesie ono dla ludzi i środowiska.
Stare porzekadło? Mit? Tak czy inaczej, stwierdzenie „Od szczura nigdy nie jesteś dalej niż dwa metry” skłania do nerwowego rozglądania się wokół siebie. Odkąd zakładanie siedlisk przez człowieka stworzyło środowisko, w którym populacje szczurów dobrze się rozwijają, nieustannie z nimi walczymy – w większości bez powodzenia.
Owady to obfite źródło żywności w dobie obniżonego bezpieczeństwa żywnościowego, ale jest jeden szkopuł: jak pokonać barierę „fuj!” i wprowadzić je na nasze talerze?
W ramach badań nad jednodniowymi larwami omułków analizowane jest oddziaływanie zmiany klimatu na formowanie się muszli, co może zaowocować potencjalnymi zastosowaniami w akwakulturze i biotechnologii.
Wyniki badań, wspartych przez finansowany ze środków UE projekt SPACERADARPOLLINATOR, pokazują wpływ doświadczenia wzrokowego, uczenia się wzrokowego i zdobywania pożywienia na strukturę neuronalną trzmieli.
Dzielenie się żywnością jako sposób na ograniczanie marnotrawienia i poprawę zrównoważenia w miastach, to bez wątpienia dobry pomysł. Ale gdzie i jakie rozwiązania się sprawdzą oraz jak można zwiększyć ich skuteczność? To tylko niektóre pytania, na które odpowiadają partnerzy projektu.
Europejska akwakultura to ważny sektor przemysłu, który zapewnia tysiące miejsc pracy i obroty liczone w miliardach euro. Niemniej istnieje pole do dalszego rozwoju.
Kraje unijne wyrzucają 88 milionów ton żywności rocznie i z tego powodu grupa ekspertów z 13 krajów uruchomiła platformę, aby dzielić się wiedzą z konsumentami, producentami i detalistami w nadziei na zredukowanie tej liczby.
Najnowsza broszura research*eu RESULTS PACK – zbiór artykułów poświęconych finansowanym ze środków UE projektom prowadzonym w określonej dziedzinie badań naukowych – jest już dostępna bezpłatnie w formacie PDF. W broszurze przedstawiono szeroką gamę zainteresowań badawczych z zakresu środowiska morskiego Ziemi.
Naukowcy analizujący ceramiczne dzbany twierdzą, że pozostałości zawierają związki chemiczne sprzed 8000 lat.
Przędziorkowate mogą wyrządzać szkody w uprawach, a inwazje bywają trudne do opanowania – rozwijają odporność na pestycydy, które unicestwiają naturalne drapieżniki żywiące się roztoczami. Wyniki nowych badań dowodzą, że roztocza są podatne na infekcje bakteryjne, co może stworzyć nowe możliwości radzenia sobie z tymi szkodnikami.
Jak większość mieszkańców miast dobrze wie, miejskie środowisko stwarza zarówno problemy, jak i możliwości. Jeżeli chodzi o ptaki, czy telomery mogą nam wskazać, w którym kierunku przechyla się szala?
Bezpieczeństwo żywności staje się coraz bardziej naglącym problemem i z tego właśnie względu znaczna część badań poświęcona jest poszukiwaniu odpowiedniej równowagi między wysokimi plonami, a jak najmniejszym oddziaływaniem na środowisko. Partnerzy finansowanego ze środków UE projektu przeprowadzili udane przedsięwzięcie pilotażowe, które polegało na łączeniu danych z czujników i satelitów, aby zwiększyć plony, ustalając dokładnie ilość potrzebnych nawozów.
Modele dynamiki populacji ryb to niezbędne narzędzia stosowane do szacowania wpływu połowów i źródło kluczowych wskaźników eksploatacji. W ramach finansowanego ze środków UE projektu powstanie nowa generacja modeli wykorzystujących postępy poczynione w monitoringu, opierająca się na danych in situ oraz satelitarnych.
Zdolność rodziny krukowatych do używania narzędzi i taktycznego planowania w celu rozwiązywania problemów fascynuje wielu naukowców, od tych badających rozpoznawanie się srok po precyzyjne wyrabianie narzędzi przez wronę brodatą. Wsparcie ze środków UE umożliwiło teraz szwedzkiemu naukowcowi zbadanie zdolności kruków do przeprowadzania transakcji barterowych i planowania.
Dobre wino potrzebuje czasu – tak samo jak dobre winogrona potrzebują ciągłej uwagi i niezawodnych narzędzi do oceny ich stanu. Zauważając brak przekonującej alternatywy dla ręcznego pobierania i analizowania próbek, finansowane ze środków UE konsorcjum opracowało wyposażony w nieinwazyjne czujniki bezzałogowy pojazd naziemny (UGV, Unmanned Ground Vehicle) o nazwie VineRobot.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy



Przegląd uczelni w Polsce
przeglad_uczelni_boks_220.gif
boks_220_pl.gif
Polskie uczelnie w obrazach
miniatura wydział Wzornictwa, autor: Łukasz Grabarz
miniatura
miniatura
Polityka Prywatności