Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym, który zachodzi z czasem,
jednak wielu konsumentów kojarzy ten fakt z niską jakością miodu lub
uznaje, że miód nie nadaje się do spożycia. Niestety pasteryzacja, czyli
proces stosowany od wielu lat, by zapobiegać krystalizacji, niszczy
witaminy i składniki odżywcze występujące naturalnie w miodzie i ogólnie
obniża jego jakość.
Celem finansowanego przez UE projektu
TOPHONEY
było znalezienie rozwiązania tego problemu poprzez opracowanie
alternatywnej metody przetwarzania miodu bez zastosowania wysokiej
temperatury. Uczestnicy projektu podjęli próbę skonstruowania systemu
ultradźwiękowego, który zapobiegałby krystalizacji miodu, nie wpływając
na jego wartość odżywczą.
W ramach projektu TOPHONEY najpierw zidentyfikowano najważniejsze
czynniki decydujące o jakości miodu i opracowano odpowiednie procedury
niezbędne do pomiaru tych wskaźników. Wśród tych czynników wymienić
można hydroksymetylofurfural, którego obecność oznacza, że miód został
poddany nadmiernej obróbce termicznej, enzymy niszczone podczas
pasteryzacji oraz wielkość kryształków glukozy.
Skonstruowano dwa prototypowe systemy laboratoryjne umożliwiające
przetwarzanie miodu i przetestowano je na miodach z różnych źródeł i w
różnych warunkach roboczych. Uzyskano dzięki temu informacje niezbędne
do skonstruowania systemu na skalę przemysłową.
Uzyskany prototyp przemysłowy został następnie zastosowany
równolegle z konwencjonalną pasteryzacją miodu w celu porównania
efektywności tych procesów. Prototyp opracowany w ramach projektu
TOPHONEY nie wpływał na stężenie hydroksymetylofurfuralu, prawie
zupełnie nie rozkładał enzymów zawartych w miodzie i w takim samym
stopniu ograniczał wielkość kryształków glukozy.
W związku z tym uczestnikom projektu TOPHONEY udało się stworzyć
system, który może zastąpić pasteryzację miodu bez wpływu na jakość tego
produktu. Podsumowując, umożliwi to uzyskiwanie miodu wyższej jakości
na potrzeby europejskich konsumentów.