Skażenie mykotoksynami może dotyczyć różnorodnych produktów spożywczych,
napojów i pasz, przez co stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi i
zwierząt. Mykotoksyny to substancje toksyczne wydzielane przez niektóre
grzyby, a skażenie nimi może powodować duże straty plonów.
Małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP) zajmujące się produkcją
napojów i pasz zazwyczaj zlecają kosztowne badania na obecność
mykotoksyn zewnętrznym laboratoriom lub firmom dysponującym niezbędną
wiedzą i sprzętem.
Finansowany ze środków UE projekt
DEMOTOX
zajął się dalszym rozwijaniem dwóch prototypowych czujników mykotoksyn
opracowanych przez inne projekty europejskie. Prace będą polegać na
testowaniu prototypów w ramach przygotowań do wprowadzenia na rynek.
Ośrodki badawcze z UE, w których opracowano początkowe prototypy,
przekazały prawa własności intelektualnej zaangażowanym
przedsiębiorstwom. Dwa z tych przedsiębiorstw zajęły się wszechstronnym
zmodyfikowaniem prototypowych urządzeń.
Uczestnicy projektu DEMOTOX zdefiniowali protokoły i kryteria
porównawcze dla potrzeb testów przemysłowych. Konsorcjum zidentyfikowało
też potencjalnych użytkowników urządzenia i pozyskało te
przedsiębiorstwa do współpracy przy weryfikowaniu nowych prototypów.
Wykonano po dziesięć egzemplarzy obu prototypów. Pierwszy z modeli
wykorzystuje system identyfikacji substancji chemicznych, natomiast w
drugim zastosowano biotest.
Poza samymi pracami praktycznymi uczestnicy projektu DEMOTOX zajęli
się też analizą rynku i oceną potencjalnej konkurencji rynkowej. Prace
konsorcjum powinny docelowo zaowocować wprowadzeniem na rynek europejski
taniego i innowacyjnego czujnika do wykrywania mykotoksyn.