Międzynarodowy i wewnątrzunijny handel hodowlanymi małżami morskimi,
takimi jak omułki jadalne i ostrygi, kwitnie, a to zwiększa ryzyko
przenoszenia się patogenów. Aby zapewnić zrównoważony rozwój akwakultury
w Europie, priorytetem w hodowli skorupiaków musi stać się zdrowie
populacji.
Za sprawą finansowanego przez UE projektu "Controlling infectious diseases in oysters and mussels in Europe" (
BIVALIFE)
branża ta uzyskała nowe informacje na temat chorób małży, a wraz z nimi
praktyczne strategie ich zwalczania. Skoncentrowano się na
najważniejszych gatunkach produkcyjnych: ostryżycy japońskiej
(Crassostrea gigas) oraz dwóch gatunkach małży, a mianowicie Mytilus
edulis i Mytilus galloprovincialis.
Naukowcy poprawili efektywność diagnozowania chorób i stworzyli
środki do zwalczania patogenów w wylęgarniach małży. Wdrożyli także
terapie ultrafioletem w celu dezaktywacji czynników chorobotwórczych u
pokarmu żywego, bez uszczerbku dla samego pokarmu.
W celu uzyskania bardziej zintegrowanego podejścia, w projekcie
współpracę podjęły liczne organizacje badawcze, laboratoria i małe
przedsiębiorstwa z UE zajmujące się zwalczaniem chorób zakaźnych.
Efektem było zwiększenie potencjału i wiedzy o cyklach życiowych
patogenu, a także o środowiskowych i hodowlanych czynnikach ryzyka.
Projekt BIVALVE umocnił konkurencyjność europejskiego sektora
produkcji skorupiaków, zapewniając stabilne zaopatrzenie konsumentów w
owoce morza.