Systemy produkcji intensywnej odegrają ważną rolę w wykarmieniu
powiększającej się populacji globalnej, muszą jednak być zrównoważone.
Oznacza to muszą być przyjazne dla środowiska, a jednocześnie zapewniać
rozsądny zysk dla producentów. Jest to nie lada wyzwanie. Jednym z
głównych sposobów na osiągnięcie zrównoważoności jest poprawienie
wydajności przetwarzania paszy (FCE) zwierząt hodowlanych.
Celem finansowanego przez UE projektu
ECO-FCE
jest lepsze zrozumienie czynników wpływających na indywidualne
odchylenia w FCE. Projekt zidentyfikuje szlaki zarządzania i żywienia,
które pozwolą usprawnić FCE, a jednocześnie obniżyć emisje azotanów i
gazów cieplarnianych. Powstaną modele i narzędzia, które pomogą
zainteresowanym stronom zrozumieć, dokonywać pomiarów i zarządzać
wpływem decyzji zarządczych na FCE i na środowisko.
Dotychczas w wyniku obszernego przeglądu piśmiennictwa stworzono
zasobną "bazę elektroniczną ECO-FCE" zawierającą informacje na temat
czynników żywieniowych, genetycznych i jelitowych wpływających na FCE u
świń i brojlerów. Współpraca między partnerami ze środowiska
akademickiego i przemysłowego owocuje powstawaniem modeli genetycznych
ukierunkowanych na zwiększenie dokładności wyboru na rzecz efektywności
paszy u świń. Badania asocjacyjne całego genomu ujawniły kilka regionów
zainteresowania do dalszego zbadania.
Natomiast badania nad różnicami w mikrobiologii, strukturze, funkcji
i immunologii jelit u świń i brojlerów o odmiennym FCE są w trakcie
realizacji. Trwają także badania żywieniowe, które pozwolą określić
wpływ czynników żywieniowych i poziomów składników odżywczych we
wczesnym życiu na parametry związane z FCE w późniejszym życiu. Ponadto
oceniany jest wpływ dodatków do paszy na strawność substancji
odżywczych.
Oczekuje się, że wyniki projektu zostaną szeroko rozpowszechnione i
przyjęte ze względu na duży udział przedstawicieli środowiska
przemysłowego w zespole ECO-FCE. Prace te zapewnią naukowcom z UE
czołową pozycję w obszarze badań nad produkcją wieprzowiny i drobiu.