Zwiększenie produkcji kwasów omega-3

Naukowcy szukają sposobów na zwiększenie zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 w rybach hodowlanych przy pomocy suplementów pokarmowych.

Akwakultura szybko się rozwija ze względu na malejące zasoby dzikich populacji ryb. Nadal pozostaje jeszcze wiele do zrobienia w zakresie projektowania i suplementacji pokarmu dla ryb hodowlanych, tak aby posiadały one optymalną wartość odżywczą.

W szczególności potrzebne jest zwiększenie zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 (np. kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA)). Finansowany ze środków UE projekt "Maximizing marine omega-3 retention in farmed fish: Sustainable production of healthy food" (OMEGA3MAX) ma na celu zbadanie sposobów na optymalizację diety ryb pod kątem zawartości kwasów omaga-3.

Uczeni przebadali 12 substancji przeciwutleniających jako suplementów pokarmowych dla hodowlanego łososia atlantyckiego. Dwa z nich pozwoliły na uzyskanie zwiększonego stężenia kwasów EPA i DHA w filetach i wątrobach ryb, w porównaniu z rybami żywionymi karmą bez przeciwutleniaczy.

Wykazano także, że dwie z badanych substancji zwiększają poziom tokoferolu (związanego z witaminą E) i ograniczają niszczenie wątroby u ryb hodowlanych.

W ramach projektu opracowano także metodę śledzenia drogi badanych substancji od karmy po tkankę ryb. Metoda ta zostanie zastosowana w celu zbadania metabolizmu tych związków.

Projekt OMEGA3MAX nie tylko przyczyni się do lepszego poznania fizjologii ryb, ale także wywrze pozytywny wpływ na rozwój akwakultury. Jest to szczególnie ważne w kontekście coraz większej popularności ryb hodowlanych.

opublikowano: 2015-03-16
Komentarze


Polityka Prywatności