Akwakultura szybko się rozwija ze względu na malejące zasoby dzikich
populacji ryb. Nadal pozostaje jeszcze wiele do zrobienia w zakresie
projektowania i suplementacji pokarmu dla ryb hodowlanych, tak aby
posiadały one optymalną wartość odżywczą.
W szczególności potrzebne jest zwiększenie zawartości kwasów
tłuszczowych omega-3 (np. kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy
(EPA)). Finansowany ze środków UE projekt "Maximizing marine omega-3
retention in farmed fish: Sustainable production of healthy food" (
OMEGA3MAX) ma na celu zbadanie sposobów na optymalizację diety ryb pod kątem zawartości kwasów omaga-3.
Uczeni przebadali 12 substancji przeciwutleniających jako
suplementów pokarmowych dla hodowlanego łososia atlantyckiego. Dwa z
nich pozwoliły na uzyskanie zwiększonego stężenia kwasów EPA i DHA w
filetach i wątrobach ryb, w porównaniu z rybami żywionymi karmą bez
przeciwutleniaczy.
Wykazano także, że dwie z badanych substancji zwiększają poziom
tokoferolu (związanego z witaminą E) i ograniczają niszczenie wątroby u
ryb hodowlanych.
W ramach projektu opracowano także metodę śledzenia drogi badanych
substancji od karmy po tkankę ryb. Metoda ta zostanie zastosowana w celu
zbadania metabolizmu tych związków.
Projekt OMEGA3MAX nie tylko przyczyni się do lepszego poznania
fizjologii ryb, ale także wywrze pozytywny wpływ na rozwój akwakultury.
Jest to szczególnie ważne w kontekście coraz większej popularności ryb
hodowlanych.