Energia potrzebna do chłodzenia żywności odpowiada za 8% zużycia energii
elektrycznej i 2,5% emisji dwutlenku węgla na świecie. Efektywność
chłodzenia żywności oddziałuje na bezpieczeństwo, gospodarkę i
środowisko, wpływając na każdego z nas poprzez sukces przedsiębiorstw i
jako na rzeczywistych konsumentów. Zespół projektu
FRISBEE,
liczący 26 partnerów z 12 państw członkowskich, pracuje nad
udoskonaleniem technologii chłodzenia i łańcucha chłodniczego w ogóle.
Naukowcy analizują cały łańcuch chłodniczy, łącznie z systemami
pakowania, obsługi, magazynowania, transportowania, sprzedaży
detalicznej i chłodzenia w gospodarstwach domowych. Głównym założeniem
projektu jest poprawa jakości żywności, zwiększenie zaufania konsumentów
i konkurencyjności przemysłu europejskiego, a także obniżenie zużycia
energii na rzecz zrównoważonego rozwoju środowiska.
Pierwsza część projektu obejmowała ocenę obecnego łańcucha
chłodniczego oraz oczekiwań konsumentów w Europie. Wykorzystano badanie
potrzeb operatorów instalacji chłodniczych w Europie i stworzono
obszerną bazę danych dotyczących europejskiego łańcucha chłodniczego,
która jest nieustannie aktualizowana. Stworzono także narzędzia, które
posłużyły do określenia największego źródła oddziaływania chłodziarek
różnego typu i przechowywania żywności na środowiskowo.
Powstają nowe technologie, a także projekty domowych chłodziarek
magnetycznych oraz charakterystyka materiałów zmiennofazowych (PCM)
wykorzystywanych do pakowania żywności. Badana jest technologia
nanoenkapsulacji PCM, a dotychczasowe testy potwierdziły jej pozytywny
wpływ na obniżenie zużycia energii.
Przeprowadzono badanie dotyczące użycia nanocząsteczek do chłodzenia
w niskich temperaturach, w którym przyjrzano się potencjalnym
korzyściom tej technologii oraz aspektom technicznym i bezpieczeństwa.
Inne rozwijające się technologie obejmują narzędzie symulacyjne do
prognozowania formowania się lodu w czasie superschładzania oraz model
WINTIX z funkcją zarodkowania, jak i model kryształków lodu.
Obecnie prowadzone są próby terenowe na autentycznych łańcuchach
chłodniczych w czterech krajach. Prowadzone są także prace nad
oprogramowaniem, które umożliwią wykorzystanie bazy danych FRISBEE i
narzędzia prognostycznego Predictor.
Wyniki badania są wciąż rozpowszechniane za pośrednictwem strony
internetowej projektu i intranetu, a także drogą publikacji w
czasopismach i biuletynach. W wyniku realizacji projektu wciąż pojawiają
się nowe technologie i wyniki badawcze, które przyniosą korzyści całej
europejskiej branży spożywczej, gospodarce, środowisku i konsumentom na
całym świecie.