Partnerzy projektu SUCCIPACK wypracowali rozwiązanie techniczne, dzięki
któremu stopniowo wycofywane będą opakowania na bazie paliw kopalnych na
rzecz biorozwiązań. Nowe opakowania, biodegradowalne i nadające się do
odzysku, mają także wydłużyć okres przydatności do spożycia i lepiej
chronić produkty spożywcze.
Co roku przeciętny obywatel UE generuje około 159 kg odpadów
opakowaniowych, z których około 40% nie trafia do recyklingu. Wraz ze
zwiększaniem się światowej populacji i Wielkiej Pacyficznej Plamy
Śmieci, każda opcja opakowaniowa, która zaoferuje zarówno możliwość
recyklingu, jak i biodegradowalność przy utrzymaniu, a nawet poprawie
ochrony i utrwalenia produktów zostałaby powitana z ogromną radością.
Mając świadomość tych wysokich oczekiwań, 18 przedsiębiorstw z całej
Europy połączyło swe siły, aby stworzyć innowacyjne materiały
opakowaniowe do żywności na bazie bursztynianu polibutylenu – szerzej
znanego jako PBS. Konsorcjum poświęciło dwa lata na doskonalenie klas,
struktury, formuły, obróbki i ścieżek recyklingu PBS, aby materiał
nadawał się do szerokiego zastosowania na rynku opakowań spożywczych. A
wszystko to przy utrzymywaniu kosztów inwestycyjnych na niskim poziomie.
Stawka jest wysoka: w razie powodzenia komercyjne wdrożenie PBS w
sektorze zapewniłoby Europie przewagę konkurencyjną nad USA i Azją,
przybliżając UE o krok do gospodarki o obiegu zamkniętym.
Christophe Cotillon, który koordynował projekt z ramienia ACTIA,
prezentuje szczegóły dofinansowanego ze środków UE projektu SUCCIPACK
(Development of active, intelligent and sustainable food PACKaging using
PolybutyleneSUCCInate) i wypracowanej w jego ramach technologii oraz
omawia jej potencjał w kontekście ewentualnej komercjalizacji na wielką
skalę w ciągu kolejnych dwóch lat.
Opakowania są ogólnie postrzegane jako wybór podwyższonego
bezpieczeństwa żywności kosztem zrównoważenia. W jaki sposób wasza
technologia godzi obywa aspekty?
Opakowania na bazie PBS są w stanie zaoferować bardzo dobrą jakość
opakowania spożywczego, które nie muszą unikać porównań z istniejącymi
opakowaniami, zwłaszcza pod względem spełniania wymogów bezpieczeństwa
żywności. Poprzez udoskonalenie własności barierowych nowych opakowań,
długość okresu przydatności produktów do spożycia może zostać wydłużona,
a dzięki opracowywanej przez nas multifunkcjonalności, do ochrony
produktu spożywczego potrzebna będzie zaledwie jedna folia, co pozwoli
wyeliminować potrzebę różnych warstw opakowaniowych i opakowań
zbiorczych.
Pod tym względem opakowanie SUCCIPACK przyczynia się do ochrony
naszego środowiska. Jest również biodegradowalne i z łatwością poddaje
się recyklingowi.
Jakie korzyści ma przynieść SUCCIPACK?
Opakowania na bazie PBS przeszły testy z różnymi produktami
spożywczymi, takimi jak ser, warzywa gotowe do spożycia, mięso i
produkty rybne. Oczekiwane korzyści pod względem długości okresu
przydatności do spożycia są co najmniej porównywalne z istniejącymi
opakowaniami, a czasami nawet je przewyższają. Dzięki dalszemu
doskonaleniu własności barierowych, takich jak powłoki zwalczające
drobnoustroje, i innych aspektów (gaz, para, aromat), będziemy w stanie
osiągnąć lepsze utrwalenie produktów spożywczych w porównaniu do
istniejących opakowań spożywczych.
Dlaczego przy rozważaniu materiałów wybór padł na PBS?
PBS to komponent platformowy, który jest wykorzystywany w różnych
sektorach przemysłu. Już znalazł zastosowanie w przemyśle
petrochemicznym, ale może być także w 100% oparty na surowcach
pochodzenia biologicznego. Bio-PBS można z łatwością wyprodukować z
materiału celulozowego i odnawialnych źródeł biomasy roślinnej, czy będą
to rośliny czy też ich odpady. W przyszłości spodziewamy się wzrostu
zdolności produkcyjnej, a zatem dostępność bio-PBSu nie będzie stanowić
problemu.
W witrynie projektu można przeczytać na temat spodziewanego wpływu waszej technologii na MŚP. Czy może pan rozwinąć ten wątek?
Producenci opakowań mogą stosować PBS do produkcji folii, tacek i
woreczków za pomocą dokładnie tych samych technologii, które stosują w
przypadku aktualnych materiałów opakowaniowych – wtryskiwanie,
formowanie, wytłaczanie z rozdmuchiwaniem i kształtowanie termiczne. Nie
muszą zmieniać procesu, gdyż przejście na PBS wymaga jedynie bardzo
ograniczonych inwestycji. To oznacza, że MŚP mogą bez trudu produkować
tego typu opakowania w konkurencyjnych cenach.
W przypadku MŚP produkujących żywność, zastąpienie istniejących
opakowań opakowaniami SUCCIPACK również nie będzie problemem jeżeli
chodzi o proces produkcyjny. W ostatecznym rozrachunku jedyną zmianą
będzie lepsze utrwalenie produktów spożywczych, dłuższy okres
przydatności do spożycia i niższa cena.
Kiedy macie nadzieję, że wasz materiał opakowaniowy znajdzie się na rynku?
Nasze opakowania powinny zostać wprowadzone na rynek za dwa lata. Na
pierwszych etapach PBS wykorzystywany do produkcji opakowań nie będzie w
100% oparty na biomateriałach. Będzie mieszaniną materiałów
petrochemicznych i biosurowców.
Następnie stopniowo opakowania PBS będą zawierać coraz więcej
surowców z biomateriałów, dzięki wzrostowi zdolności produkcyjnej PBS w
Europie.
Zakładając że produkt odniesie sukces, czy może być produkowany na dużą skalę?
Produkcja wielkoskalowa jest uzależniona od dostępności biosurowców,
jeżeli chcemy produkować opakowania w 100% z biomateriałów, niemniej do
tego czasu istnieje możliwość uruchomienia produkcji petrochemicznego
PBS na wielką skalę.
Czy macie jakieś dalsze plany, po tym jak prace nad projektem dobiegną końca?
Chcielibyśmy podjąć prace nad nowym projektem w rodzaju „szybkiej
ścieżki do innowacji”, dofinansowanym ze środków UE, aby dotrzeć do
rynku i łatwiej osiągnąć jego penetrację. W skład obecnego konsorcjum
wchodzą odpowiedni i kompetentni partnerzy, którzy mają ogromna
motywację do kontynuowania prac, aż po komercjalizację.
Więcej informacji:
SUCCIPACK
http://www.succipack.eu/