W kierunku zasobooszczędnej i bezpiecznej produkcji i przetwarzania żywności

Uczestnicy projektu RESFOOD szukają sposobów na uczynienie produkcji, mycia i przetwórstwa żywności bardziej efektywnym w zakresie zużycia wody, energii i zasobów.

Przy dynamicznym wzroście populacji i rosnącym popycie na zdrowe i pożywne produkty spożywcze rolnictwo z trudem nadążą za potrzebami społeczeństwa. Aby lepiej wykorzystywać zasoby w produkcji i przetwórstwie żywności, potrzebujemy innowacyjnych technologii oraz ograniczenia odpadów.

Finansowany ze środków UE projekt "Resource efficient and safe food production and processing" (RESFOOD) ma na celu pokonanie barier utrudniających bardziej efektywne gospodarowanie zasobami w łańcuchu dostaw żywności przy pomocy szeregu innowacyjnych rozwiązań. Należą do nich nowe technologie umożliwiające zmniejszenie ilości zużywanych zasobów i minimalizację odpadów, nowe metody usprawniające dezynfekcję oraz systemy monitorowania zdrowia i bezpieczeństwa w przetwórstwie spożywczym.

Partnerzy projektu zajmowali się dotychczas laboratoryjnymi doświadczeniami mającymi na celu opracowanie nowych metod i technologii.

W tym okresie sprawozdawczym przygotowano projekt umożliwiający zamknięcie obiegu wody i substancji odżywczych, czego efektem jest zmniejszenie zużycia wody w systemach hydroponicznych o nawet 40%. W dziedzinie przetwórstwa spożywczego uczeni uzyskali zmniejszenie zużycia wody rzędu 20–60%.

Przetestowano także szereg technologii odkażania. Połączenie metod fizycznych i chemicznych pozwoliło na skuteczniejsze usuwanie bakterii z warzyw, dlatego też uczestnicy projektu RESFOOD zajmują się teraz nowymi chemicznymi technikami oczyszczania wody. W warunkach laboratoryjnych z powodzeniem przetestowano metodę szybkiej detekcji zanieczyszczeń.

W drugim okresie sprawozdawczym uczeni zajmują się walidacją tych nowych projektów w ramach pięciu studiów przypadków w zakładach produkcji i przetwórstwa żywności. Po zakończeniu tych prac partnerzy będą gotowi do wdrożenia nowych oszczędnych technologii w sektorze spożywczym.

opublikowano: 2015-06-29
Komentarze


Polityka Prywatności