Redukcja odpadów żywnościowych w Europie

Według danych szacunkowych jedna trzecia produktów spożywczych na świecie nie jest konsumowana. Inicjatywa UE ma na celu ograniczenie odpadów spożywczych o połowę do roku 2020.

Eliminacja odpadów spożywczych mogłaby potencjalnie przyczynić się do bardziej efektywnego gospodarowania zasobami w Europie, zwiększając bezpieczeństwo żywnościowe i znacznie obniżając negatywne skutki dla środowiska naturalnego związane z produkcją, przetwarzaniem i dystrybucją żywności.

Finansowany przez UE projekt "Food use for social innovation by optimising waste prevention strategies" (FUSIONS) ma na celu umożliwienie, zachęcenie i zaangażowanie Europy do redukcji odpadów spożywczych na wszystkich poziomach łańcucha dostaw żywności.

Prace rozpoczęto od zdefiniowania odpadów spożywczych i ustalenia ram technicznych monitorowania przepływów w systemie dostaw żywności. Badacze zasugerowali metody normalizacji sposobów gromadzenia, analizowania i wykorzystywania odpadów spożywczych w całej Europie. Zidentyfikowali oni przyczyny i czynniki prowadzące do powstania odpadów spożywczych oraz mechanizmy umożliwiające zmniejszenie ich ilości.

Badacze dokonali oceny skutków społeczno-ekonomicznych i oddziaływania na środowisko odpadów spożywczych i dokonali przeglądu przepisów europejskich i krajowych mających wpływ na społecznie innowacyjne środki redukcji odpadów spożywczych w łańcuchu dostaw.

Utworzono europejską wielostronną platformę, w skład której wchodzi ponad 185 członków z wiodących organizacji europejskich. Działania platformy są wspierane serią spotkań w różnych regionach, których celem jest wymiana pomysłów i tworzenie zaleceń mających prowadzić do zmniejszenia ilości odpadów spożywczych.

Członkowie projektu zidentyfikowali i przeanalizowali istniejące przepisy i polityki mające wpływ na powstawanie odpadów spożywczych w krajach członkowskich i dokonali oceny aktualnych tendencji w zakresie odpadów spożywczych. Przygotowano raport na temat sposobu stymulowania innowacyjności społecznej poprzez działania w zakresie polityk.

Na podstawie siedmiu studiów wykonalności, FUSIONS przedstawia wpływ innowacji społecznych na zapobieganie powstawaniu odpadów spożywczych, ich potencjał poszerzania zasięgu, i powiązania z działaniami politycznymi i rządowymi, które umożliwiają zmianę. W roku 2015, FUSIONS podjął współpracę z sieciami innowacyjnych przedsiębiorców społecznych w celu zachęcania do replikacji i do ułatwiania rozwoju nowych biznesów.

Wyniki projektu FUSIONS stanowią odpowiedź na główne wyzwania w zakresie efektywnej gospodarki zasobami generowane przez odpady spożywcze. W dalszej perspektywie w ramach projektu powstanie plan mający prowadzić do powstania bardziej zasobooszczędnej Europy.

opublikowano: 2015-08-04
Komentarze


Polityka Prywatności