EFSA postuluje zwiększenie spożycia błonnika z jęczmienia, szczególnie beta-glukanu. Jęczmień posiada największą wśród zbóż zawartość beta-glukanu, co powinno skłonić przemysł spożywczy do produkcji nowych produktów jęczmiennych o dużej zawartości błonnika. Niestety zatrzymanie beta-glukanu w zbożu w trakcie tradycyjnej procedury przemiału jest trudne. Dlatego, aby osiągnąć pożądany wpływ na zdrowie, człowiek musiałby spożywać duże ilości tego zboża.
Dzięki dofinansowaniu ze środków UE, projekt "Boosted barley utilisation and consumption in the EU for better health" (
BARLEYBOOST) obrał sobie za cel opracowanie produktów o dużej zawartości beta-glukanu, atrakcyjnych dla konsumentów.
Aby móc osiągnąć ten cel, członkowie projektu rozpoczęli opracowywanie narzędzia monitorującego oraz nowej technologii przemiału. Celem jest wyizolowanie beta-glukanu i odnotowanie jego zawartości w jęczmieniu, a następnie wdrożenie metod innowacyjnego opracowywania produktów.
W trakcie pierwszego okresu sprawozdawczego, partnerzy projektu dostarczyli raporty na temat właściwości jakościowych jęczmienia oraz najbardziej optymalnej technologii przemiału. Poddali również analizie potencjał rynkowy produktów promujących zdrowe odżywianie.
Wyizolowano tkanki zboża jęczmienia, a próbki oddano do laboratorium do analizy. Przeprowadzone tam testy pozwoliły na stworzenie metody do oceny ilości składników obecnych w tkance ziarna. Planuje się również stworzenie metody internetowej. Ponadto naukowcy opracowali prototypową technologię przemiału.
Intencją projektu BARLEYBOOST jest skłonić konsumentów oraz producentów przemysłu rolnego i żywieniowego, aby dostrzegli korzyści ekonomiczne, odżywcze i zdrowotne beta-glukanu. Opracowanie odpowiednio zaawansowanej technologii również pomoże zoptymalizować przemiał jęczmienia w całej Europie.