THRIVE-RITE (Natural compounds to enhance productivity, quality and health in intensive farming systems) to projekt 7PR UE, którego celem jest znalezienie rozwiązań problemów napotykanych w intensywnej produkcji zwierząt monogastrycznych. Do problemów tych należą rosnące koszty pasz, zakaz stosowania antybiotyków podawanych w paszy oraz zmniejszenie produktywności. Używanie antybiotyków podawanych w paszy w celu poprawy wzrostu i produktywności hodowli zwierząt zostało zakazane (rozporządzenia (WE) nr 1831/2003, 1334/2003). Choć zmniejszyło się stosowanie antybiotyków dodawanych do pasz dla świń i drobiu, to wzrasta stosowanie antybiotyków leczniczych.
W 2013 r. Europejska Agencja Leków poinformowała, że weterynarze na Cyprze, we Włoszech, Hiszpanii i Niemczech podają wyjątkowo wysokie ilości antybiotyków, co rodzi obawy co do możliwości pojawienia się lekoopornych patogenów na terenie UE. Główną przyczyną tego zjawiska jest brak skutecznych alternatyw dla zakazanych antybiotyków. Środki takie jak tlenek cynku są także niedoskonałe ze względu na szkodliwość dla środowiska.
Projekt THRIVE-RITE powstał z zamiarem rozwiązania tych problemów. Inicjatywa THRIVE-RITE jest realizowana przez dynamiczne przedsiębiorstwa posiadające bogate doświadczenie w opracowywaniu dodatków do pasz: BioAtlantis Ltd. (Irlandia), Clasado Ingredients Ltd. (Malta) oraz Drobex-Agro Sp. z o.o. (Polska). Firmy te opracowują nowe produkty pochodzenia naturalnego, które poprawiają zdrowie, produktywność i odporność zwierząt. W projekcie THRIVE-RITE technologia, jaką dysponują te przedsiębiorstwa, łączona jest z wiedzą wiodących europejskich instytutów badawczych i producentów żywności, takich jak: University College Dublin (Irlandia), Instytut Badań Rolno-Spożywczych i Nauk Biologicznych (Zjednoczone Królestwo), Uniwersytet Technologiczny (Polska), Uniwersytet w Molise (Włochy), Truly Irish Country Foods Ltd. (Irlandia) oraz Drobex-Agro Sp. z o.o. (Polska).
W projekcie zastosowano dwuetapową ocenę, dzięki czemu ustalenia naukowców zostały sprawdzone także w warunkach masowej produkcji komercyjnej. Przetestowano szereg produktów, aby zrealizować następujące założenia: zwiększenie produktywności wg pomiarów ADG i FCR, zmniejszenie śmiertelności świń i drobiu, ograniczenie występowania chorobotwórczych bakterii i wirusów, zwiększenie przekazywania przeciwciał potomstwu przez organizm matki, poprawa zdrowia układu jelitowego i odporności oraz poprawa jakości mięsa wieprzowego i drobiowego.
Wśród badanych produktów znalazły się: BioAtlantis Ltd.: LactoShield® (stosowany u matek), SensoryPlus™ (stosowany u tuczników w celu poprawy jakości mięsa), DiNovo® (iniekcja in ovo, stosowany u drobiu), Clasado Ingredients Ltd.: Bi2tos® (stosowany u świń i drobiu, iniekcja in ovo), Drobex-Agro Sp. z o.o: oligosacharydy łubinu (stosowany u drobiu oraz iniekcja in ovo).