Badacze z UE opracowali zaawansowany system opakowania żywności, który zmniejsza ilość odpadków i zanieczyszczenia, a także ogranicza przyszłe koszty środowiskowe związane z materiałami opakowaniowymi.
Szacuje się, że na świecie marnuje się 10% produkowanej żywności, a za
dużą część tego odsetka odpowiada psucie się produktów spożywczych w
sklepach. Innowacyjne opakowania mogą pozwolić na ograniczenie tego
marnotrawstwa i wydłużenie okresu przydatności do spożycia świeżych
produktów spożywczych.
Celem projektu
ISA-PACK (A flexible sustainable active and intelligent packaging technology platform enabling enhanced shelf life, quality and safety of fresh food produce) było opracowanie zrównoważonych i inteligentnych opakowań dla świeżych, łatwo psujących się produktów. Prace koncentrowały się na opakowaniach świeżych steków i miały na celu wydłużenie okresu przydatności do spożycia i jakości, poprawę bezpieczeństwa oraz zmniejszenie ilości odpadów spożywczych i opakowaniowych.
W pierwszej kolejności przeprowadzono zakończone pomyślnie testy biopolimerów wytwarzanych przez bakterie z odpadków biologicznych, aby zastąpić nimi aktualnie stosowane folie plastikowe. Wykorzystano także związki przeciwbakteryjne, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia oraz rozbudować proces do skali przemysłowej.
Innym ważnym zadaniem projektu ISA-PACK było stworzenie drukowanych czujników do monitorowania świeżości i temperatury. Przetestowano je na linii produkcji opakowań wyrobów mięsnych oraz poprzez badania ankietowe przeprowadzone wśród konsumentów. Jeden z czujników został opatentowany.
Uczestnicy projektu przeprowadzili też ocenę cyklu życia, a także analizę ekonomiczną i społeczną dotyczącą opracowanych produktów. Innowacyjny system opakowaniowy pozwala ograniczyć marnotrawstwo, wydłużyć okres przydatności do spożycia oraz poprawić bezpieczeństwo żywnościowe z korzyścią dla europejskich konsumentów.