Jak rośliny regulują azot

Jak rośliny regulują azot
Jak rośliny regulują azot

Naukowcy mają nadzieję, że uda im się zmniejszyć ilość używanego nawozu poprzez zwiększenie skuteczności przyswajania przez rośliny azotu występującego w glebie.

Wykarmienie globalnej populacji wymaga nieustannego zwiększania wydajności upraw, co w dużym stopniu zależy od azotu dostarczanego roślinom w formie azotanu w nawozach. Obecnie, jedynie jedna trzecia azotanu dostarczanego do gleby jest pobierana przez roślinę, podczas gdy reszta zanieczyszcza wody gruntowe i przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych.

Celem finansowanego przez UE projektu NITROSIGN (The molecular network linking nitrogen assimilation to growth) było zwiększenie ilości azotu przyswajanego przez rośliny z gleby, a także poprawa wydajności, z jaką rośliny wykorzystują przyswojony azot.

W tym kontekście naukowcy przyjrzeli się białku transportującemu azot o nazwie NRT2.1, które odgrywa kluczową rolę w poborze azotu przez korzenie. Badacze wykazali, że azotan i cukry produkowane w procesie fotosyntezy zwiększają produkcję NRT2.1, potencjalnie wzmagając absorpcję azotu.

Ponieważ rośliny wykorzystują azot, by produkować cząsteczki jak DNA i aminokwasy, jest on niezbędnym składnikiem wzrostu. Cukry fotosyntetyczne mogą sygnalizować roślinie potrzebę zwiększenia przyswajania azotu, umożliwiając jej w ten sposób wzrost.

Po dalszym badaniu członkowie projektu NITROSIGN odkryli, że białko regulacyjne zwane Nin-Like Protein 7 (NLP7), które kontroluje ilość NRT2.1 produkowanego w odpowiedzi na azot, jest zaangażowane w produkcję NRT2.1 indukowaną przez cukry, jednak jego dokładna rola nie została odkryta.

Po zbadaniu wielu roślin zawierających różne mutacje genu NLP7, badacze zaproponowali, że cukier kontroluje zagęszczenie NLP7. NLP7 z kolei kontroluje zagęszczenie transportera azotu NRT2.1.

Badacze zaobserwowali także, że gdy następuje metabolizacja cukrów fotosyntetycznych, produkty metaboliczne generują sygnały, które wpływają na produkcję NRT2.1. Odkryli również białko wchodzące w interakcję z NRT2.1 w celu wyregulowania jego aktywności.

Zidentyfikowanie białek i cukrów, które kontrolują produkcję NRT2.1 i pobór azotu pomoże badaczom zrozumieć, w jaki sposób działa złożony układ regulacji azotu. To może ostatecznie pomóc rolnikom w hodowli wysoko wydajnych upraw w warunkach niskiego stężenia azotu, potencjalnie zmniejszając potrzebę wykorzystania szkodliwych dla środowiska nawozów.

opublikowano: 2016-04-04
Komentarze


Polityka Prywatności