Wyniki badań, wspartych przez finansowany ze środków UE projekt SPACERADARPOLLINATOR, pokazują wpływ doświadczenia wzrokowego, uczenia się wzrokowego i zdobywania pożywienia na strukturę neuronalną trzmieli.
Kraje unijne wyrzucają 88 milionów ton żywności rocznie i z tego powodu grupa ekspertów z 13 krajów uruchomiła platformę, aby dzielić się wiedzą z konsumentami, producentami i detalistami w nadziei na zredukowanie tej liczby.
Naukowcy analizujący ceramiczne dzbany twierdzą, że pozostałości zawierają związki chemiczne sprzed 8000 lat.
Przędziorkowate mogą wyrządzać szkody w uprawach, a inwazje bywają trudne do opanowania – rozwijają odporność na pestycydy, które unicestwiają naturalne drapieżniki żywiące się roztoczami. Wyniki nowych badań dowodzą, że roztocza są podatne na infekcje bakteryjne, co może stworzyć nowe możliwości radzenia sobie z tymi szkodnikami.
Bezpieczeństwo żywności staje się coraz bardziej naglącym problemem i z tego właśnie względu znaczna część badań poświęcona jest poszukiwaniu odpowiedniej równowagi między wysokimi plonami, a jak najmniejszym oddziaływaniem na środowisko. Partnerzy finansowanego ze środków UE projektu przeprowadzili udane przedsięwzięcie pilotażowe, które polegało na łączeniu danych z czujników i satelitów, aby zwiększyć plony, ustalając dokładnie ilość potrzebnych nawozów.
Dobre wino potrzebuje czasu – tak samo jak dobre winogrona potrzebują ciągłej uwagi i niezawodnych narzędzi do oceny ich stanu. Zauważając brak przekonującej alternatywy dla ręcznego pobierania i analizowania próbek, finansowane ze środków UE konsorcjum opracowało wyposażony w nieinwazyjne czujniki bezzałogowy pojazd naziemny (UGV, Unmanned Ground Vehicle) o nazwie VineRobot.
W ramach projektu WINESENSE udało się opracować nowy sposób ekstrakcji składników z wytłoczyn winogron pozwalający uzyskać wyższą zawartość polifenoli w produkcie końcowym. Konsorcjum już pracuje nad produktami możliwymi do wykorzystania w przemyśle kosmetycznym.
Zmiana klimatu nasila niedobory wody na całym świecie, a współzależności globalnego handlu oznaczają, że jej oddziaływanie może odbić się szerokim i dalekim echem, w tym w całej Europie – przestrzegają partnerzy finansowanego ze środków UE projektu IMPREX.
Nowe badania, bazujące na wynikach wcześniejszego projektu finansowanego ze środków UE, zajmują się analizą wpływu wód gruntowych w Afryce Wschodniej na przetrwanie pierwszych ludzi i wskazują, że mogły być czynnikiem pobudzającym ewolucję.
Technologia umożliwiająca dokładne przewidywanie wysokości przyszłych plonów bez udziału człowieka to marzenie każdego plantatora winorośli w Europie. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, taka technologia będzie dostępna za mniej niż dwa lata.
Najnowszy magazyn research*eu nt. wyników jest dostępny bezpłatnie w formacie PDF.
W ramach projektu ULTRAWINE hiszpańskie przedsiębiorstwo AGROVIN z sektora MŚP opracowuje rewolucyjny sprzęt wykorzystujący ultradźwięki, który przyspieszy proces maceracji winogron i znacznie obniży zużycie energii – wszystko to przy jednoczesnym zachowaniu wspaniałego koloru i jakości wina.
Partnerzy finansowanego ze środków UE projektu MYCOKEY informują o pierwszym sukcesie w poszukiwaniach szybszego, niezawodnego i bardziej przyjaznego środowisku sposobu wykrywania zanieczyszczeń żywności.
Określenie czynników środowiskowych regulujących siedliska larw jest niezbędne do poznania dynamiki populacji tych bezkręgowców morskich. Badania finansowane ze środków UE wnoszą wkład w nowy projekt, którego partnerzy podejmują próbę prognozowania obecności larw i jej intensywności na podstawie trzech czynników środowiskowych.
Czy będziemy mieć wystarczająco żyznej gleby, aby uprawiać żywność, której potrzebuje nasza rosnąca populacja? Czy możliwe jest dostosowanie produkcji żywności do zmiany klimatu? Jak definiować odpowiedzialne badania naukowe i innowacje w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego? W ramach finansowanego ze środków UE projektu, który ma zachęcić obywateli do udziału w debacie i wyrażania swoich poglądów, udostępniono właśnie zestaw narzędzi nakreślający etapy maksymalizowania oddolnego zaangażowania.
W obliczu nasilającej się konkurencji o zasoby leśne, partnerzy finansowanego ze środków UE projektu DIABOLO postanowili wprowadzić efektywniejsze metody śledzenia zakłóceń i degradacji.
Partnerzy finansowanego ze środków UE projektu XF-ACTORS informują o swoich pracach nad modelowaniem choroby, które są kluczem do zintegrowanej strategii kontrolowania procesu rozprzestrzeniania się patogenu Xylella fastidiosa (XF), stwarzającego poważne zagrożenie dla sadów oliwnych w południowych Włoszech.
W ramach wspieranego ze środków UE projektu PALEOPLANT przeprowadzono szereg analiz genetycznych nasion prehistorycznych, które zaowocowały odkryciem tysiącletniego jęczmienia na Wyspach Kanaryjskich i rzuciły nieco światła na rdzenną historię tych wysp.
Nowe badania wspomagane z budżetu dofinansowanego ze środków UE projektu TRIFORC pokazały, że zmiana kodu genetycznego jednego aminokwasu w roślinie inicjuje proces wytwarzania nowego produktu naturalnego, który mógłby zostać wykorzystany na wiele sposobów, w tym do podnoszenia odporności.
Niedawno opublikowane wyniki badań, korzystające po części ze wsparcia finansowanego ze środków UE projektu NEOMILK, przedstawiają szeroką gamę dowodów na prehistoryczną produkcję mleka na południu Europy.
Zrównoważona uprawa roślin wolnych od patogenów to jeden z najbardziej naglących problemów człowieka, zważywszy na prognozowany wzrost populacji i zagrożenie, jakie stwarza zmiana klimatu dla gruntów rolnych. To niewiarygodne, ale badania gatunku skromnych chrząszczy żyjących na drzewach mogą przynieść pewne rozwiązania.

Unijni naukowcy opracowali narzędzia i wytyczne, aby wspomóc ochronę europejskich łańcuchów przypraw i ziół przed zamierzonym, przypadkowym i naturalnym zanieczyszczeniem biologicznym i chemicznym.

Głównym celem polityki rolnej UE jest zapewnienie konsumentom swobody wyboru spośród produktów konwencjonalnych, produktów zmodyfikowanych genetycznie i produktów ekologicznych. Prowadzone badania mają na celu ustalenie, czy takie produkty mogą współistnieć w krajowych i międzynarodowych łańcuchach dostaw.

Ze względu na rosnącą globalną współzależność gospodarczą choroby zwierzęce mogą powodować poważne szkody społeczne, gospodarcze i środowiskowe, a w przypadku chorób odzwierzęcych, zagrażać zdrowiu ludzkiemu. Środki unijne pomogły w stworzeniu globalnego strategicznego sojuszu na rzecz poprawy koordynacji badań nad tymi chorobami.

Naukowcy mają nadzieję, że uda im się zmniejszyć ilość używanego nawozu poprzez zwiększenie skuteczności przyswajania przez rośliny azotu występującego w glebie.