Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Celem unijnego badania było ekonomiczne zwiększenie produktywności upraw poprzez wprowadzanie do szklarni dodatkowego dwutlenku węgla (CO2). Testy sprzętu opracowanego przez zespół projektu dowiodły wykonalności koncepcji na przykładzie słodkiej papryki i pomidorów, torując drogę ku komercjalizacji.
Naukowcy odkryli, że korzenie dostarczają roślinom informacji o ich środowisku, umożliwiając komunikowanie się z innymi roślinami i ostrzeganie ich przed zbliżającym się stresem.
Według prognoz modeli klimatycznych w przyszłości susze będą zjawiskiem coraz częstszym. Rodzi to zagrożenie dla ziemniaka, który jest bardziej wrażliwy na stres wodny niż inne gatunki.
Rośliny od zawsze wykorzystywały wyciszanie RNA jako mechanizm obronny w walce z wirusami. Oswojenie mechanizmów genetycznych tego procesu może dostarczyć naukowcom możliwości kontroli infekcji wirusowych u cennych roślin uprawnych.
Biolodzy roślin, wspierani ze środków UE, opracowali biostymulant, który zwiększa produkcję żywności, zwalczając stres i choroby w komercyjnych roślinach uprawnych. Przyjazny dla środowiska produkt zawiera mieszankę naturalnych cząsteczek biologicznych.
Triterpenoidy są bardzo powszechne u roślin i są częścią arsenału obronnego przeciw szkodnikom i chorobom. Uczestnicy unijnego projektu badali przenoszenie genów kodujących te związki chemiczne do roślin uprawnych, które w normalnych warunkach ich nie posiadają.
Możliwe, że uda się niedługo zwiększyć poziom cynku w podstawowych uprawach, takich jak ryż, dzięki wykorzystaniu mechanizmu wiązania cynku, który umożliwia roślinom pobieranie tego niezbędnego mikroelementu z gleby.
Naukowcy przeprowadzili szczegółowe doświadczenia laboratoryjne, aby ustalić, które grupy grzybów glebowych i bakterii rozkładają cząsteczki zawierające siarkę w glebie.
Naukowcy odkryli, w jaki sposób pszenica kontroluje przemieszczanie się substancji odżywczych z liści do rozwijających się ziaren. Prace pomogły opracować niezwykle dokładne mapy genetyczne pszenicy.
Produkty żywnościowe na bazie emulsji są niezwykle obiecujące, ponieważ przynoszą korzyści zdrowotne i finansowe. Inicjatywa UE pozwoliła opracować emulsje błyskawiczne na użytek sektora spożywczego, aby dostarczać zdrowsze produkty żywnościowe i minimalizować koszty.
Naukowcy odkrywają, jak siewki wykorzystują gromadzone w nasionach lipidy do uzyskiwania energii podczas wzrostu w ciemności oraz dlaczego produkują cukry na drodze fotosyntezy, gdy tylko uzyskują dostęp do światła. Kontrolowanie przełączenia wzrostu w ciemności na wzrost przy dostępie do światła pomoże w tworzeniu roślin bogatych w oleje.
Badacze opracowali bezpieczny system elektroniczny do ponownego użycia wody odpływowej i składników odżywczych w produkcji rolnej.
Naukowcom udało się opracować inteligentne drony, które wykrywają chwasty wśród upraw. Umożliwi to stosowanie herbicydów jedynie w obszarach dotkniętych chwastami.
Rolnictwo to sektor podatny na zmianę klimatu i wszystkie kraje potrzebują elastycznego systemu żywienia, aby ograniczyć jej oddziaływanie. Aby pomóc Europie w dalszym pogłębianiu wiedzy i tworzeniu nowych technologii, które zapewnią zrównoważoną i konkurencyjną produkcję żywności, powołano finansowaną ze środków UE inicjatywę.
Inżynierowie badawczy badają rolę, jaką odgrywają drobne ziarna piasku (muł) w upłynnianiu gruntu. Na świecie zaobserwowano wiele przypadków upłynnienia gruntu w następstwie trzęsień ziemi, prowadzących do licznych wypadków śmiertelnych i poważnych uszkodzeń budynków i infrastruktury.
Poprzednie finansowane przez UE projekty ulepszyły pomysły, narzędzia i elementy infrastruktury, aby zachęcić Europejczyków do przestrzegania wskazówek i zaleceń dotyczących zdrowego żywienia. W celu zwalczania słabej kondycji zdrowotnej i niezdrowego starzenia się uczestnicy obecnej inicjatywy będą razem z małymi i średnimi przedsiębiorstwami (MŚP) promować powyższe kampanie.
Grupa badaczy z UE zajęła się oceną innowacji w sektorze rolnictwa w Tanzanii i Wietnamie. Żaden z tych krajów nie jest szczególnie innowacyjny, choć z różnych przyczyn, takich jak struktura rządów, tradycja i opór przed zmianami. W ramach projektu zaproponowano możliwe kierunki działań.
Naukowcy odkryli nowe sygnały molekularne świadczące o dojrzewaniu winogron i spróbowali wyjaśnić, jak różne geny kontrolują ten proces.
Wiedza o genach kontrolujących czas kwitnienia roślin uprawnych pozwoli hodowcom określać dokładnie ten czas i uzyskiwać maksymalne zbiory.
Badania nad oceną jakości miąższu pozwolą znacznie usprawnić sortowanie owoców bez konieczności ingerowania w ich wnętrze. Do tego celu naukowcy wykorzystują urządzenia, które częściej widywane są w szpitalach czy laboratoriach.
Naukowcy z UE prowadzą próby i badania genetyczne na wielką skalę w poszukiwaniu odmian jęczmienia i pszenicy, które przynosiłyby wysokie plony, pozostając jednocześnie przyjazne dla środowiska.
Badania w skali nano interakcji między kluczowymi grzybami glebowymi i węglem stanowią kolejny krok w kierunku rolnictwa zrównoważonego.
Naukowcy opracowali przewodnik przedstawiający różne podejścia do osiągnięcia zrównoważonego rolnictwa w Europie
Jeden z unijnych projektów badawczych zajął się mikroorganizmami naturalnych gleb z górskich regionów Andów dla zwiększenia produktywności upraw ziemniaków społeczności wiejskich w Andach.
Badacze z UE opracowują narzędzia do sekwencjonowania całego genomu, które mogą zostać wykorzystane do zarządzania i ochrony różnorodności genetycznej inwentarza żywego.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności