Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Dzięki międzynarodowej współpracy poczyniono znaczące postępy w kierunku stworzenia dostępnej na rynku szczepionki przeciwko nicieniowi Haemonchus contortus, jednemu z najbardziej patogennych pasożytów przeżuwaczy. Jeśli zostanie wprowadzona do sprzedaży, będzie pierwszą szczepionką przeciwko nicieniom zarażającym inwentarz żywy i człowieka od ponad pół wieku.
Szeroka sieć badaczy, decydentów i organizacji powiększyła się o nowych partnerów i zwiększyła wsparcie dla europejskich badań w dziedzinie zdrowia roślin.
Naukowcy i sektor spożywczy nieustannie poszukują sposobów na poprawę jakości żywności. W ramach unijnego projektu badane są różne metody wytwarzania zdrowszych produktów spożywczych.
Naukowcy badają możliwość wykorzystania zachowań zabawowych świń jako metody pomiaru ogólnego dobrobytu inwentarza żywego.
Naukowcy przeprowadzili badania genetyczne modelowego systemu rośliny uprawnej i chorobotwórczego grzyba, aby znaleźć sposoby na wydłużenie odporności roślin na choroby grzybicze.
Innowacyjna technologia, umożliwiająca hodowcom monitorowanie stanu zdrowia i wzrostu zwierząt, może już wkrótce pomóc w zaspokojeniu rosnącego popytu na mięso wieprzowe.
Naukowcy badają szereg półnaturalnych siedlisk położonych w pobliżu ziem uprawnych, aby określić ich wkład w produktywność rolnictwa oraz ustalić, jak najskuteczniej wykorzystać ich usługi.
Światowe zapotrzebowanie na mięso stale wzrasta i aby je zaspokoić, gospodarstwa rozwijają się szybciej niż kiedykolwiek wcześniej, przez co rolnicy mają mniej czasu na kontakt z poszczególnymi zwierzętami. Celem unijnej inicjatywy jest przeanalizowanie wartości dodanej technologii, która umożliwia automatyczne, całodobowe monitorowanie zwierząt w celu ograniczenia negatywnych skutków społeczno-ekonomicznych i środowiskowych.
Uczestnicy unijnej inicjatywy badają, w jaki sposób europejskie rolnictwo może przystosować się do skutków środowiskowych zmiany klimatu.
W ramach unijnego projektu przetestowano nowe technologie umożliwiające zwalczanie patogenów, ograniczenie śmiertelności i poprawę wzrostu w ciągu życia, przekazywania odporności przez matkę oraz jakości mięsa wieprzowego i drobiowego.
Naukowcy badają szereg siedlisk położonych w pobliżu ziem uprawnych, aby określić ich wkład w produktywność rolnictwa oraz ustalić, jak można by najskuteczniej wykorzystać ich usługi.
Europejscy naukowcy badali glikolizację — bardzo ważny proces biochemiczny zachodzący w roślinach, który po modyfikacji pozwoli poprawić wydajność upraw.
ToSposób w, jaki unijny system polityczny jest w stanie zarządzać interesami zorganizowanych grup lobbingu rolniczego, pozwala uzyskać informacje na temat procesów tworzenia i reformowania polityki w UE.
Ostatnie badania wykazały, że działalność mieszana (uprawy rolne połączone z hodowlą zwierząt) jest wykonalną metodą zwiększenia zrównoważoności i wydajności rolnictwa europejskiego.
Nowe narzędzia dla pszczelarzy, umożliwiające zdalne monitorowanie zdrowia i stanu kolonii pszczół, powinny przynieść korzyści rolnictwu i branży hodowli pszczół dzięki poprawie produktywności i zapylania.
Decydenci korzystają z modeli predykcyjnych. W ramach unijnego projektu opracowano wszechstronną, dostosowaną do indywidualnych potrzeb platformę modelowania w dziedzinie rolnictwa, która zapewni bardziej precyzyjny obraz wpływów polityk rolnych oraz niepewności na rolników i podejmowane przez nich decyzje.
Badacze mieli na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego przez konwersję niewydajnych szlaków fotosyntezy u niektórych roślin spożywczych i paliwowych w szlaki używane przez wysoce produktywne rośliny takie jak kukurydza.
Rośliny, podobnie jak zwierzęta, posiadają układy odpornościowe, które potrafią rozpoznawać i odpowiadać na ataki ze strony obcych organizmów. Pożyteczne mikroorganizmy glebowe, takie jak ryzobakterie i grzyby Trichoderma mogą wywoływać podobny rodzaj odporności, nazywanej indukowaną odpornością systemiczną (ISR).
Choroby zwierzęce mogą powodować poważne szkody społeczne, gospodarcze i środowiskowe, a w przypadku chorób odzwierzęcych, zagrażać zdrowiu ludzkiemu. Środki unijne pomogły stworzeniu globalnego strategicznego sojuszu na rzecz poprawy koordynacji badań nad tymi chorobami.
Uczestnicy międzynarodowego projektu badawczego gromadzą dane dotyczące stresu środowiskowego u roślin uprawnych, aby pomóc hodowcom w tworzeniu lepszych kultywarów.
Dwa zaproszenia do realizacji badań zaowocowały realizacją 14 projektów na temat promowania rynków żywności ekologicznej i systemów rolnych, zarówno w Europie, jak i na świecie.
Rocznie przemysł przetwórstwa owoców i zbóż w Europie i Indiach generuje miliony ton produktów ubocznych, które są głównie utylizowane jako odpady. Przekształcanie takich produktów ubocznych w składniki produktów spożywczych i nowe produkty może pomóc w zwiększeniu zysków i zrównoważonego rozwoju.
Słodkie sorgo posiada wiele zalet, których brakuje innym roślinom uprawnym w kontekście produkcji cukru na biopaliwa. Duże międzynarodowe konsorcjum opracowało nowe hybrydy, modele upraw i analizy zrównoważenia w celu wsparcia eksploatacji upraw w rozlicznych środowiskach.
Drugą transzę finansowania UE przyznano, aby skonsolidować postępy, jakie osiągnięto w ramach inicjatywy poświęconej badaniom na rzecz rozwoju w dziedzinie rolnictwa.
Konopie siewne, tradycyjnie hodowane ze względu na włókna, nasiona i związki psychoaktywne, cieszą się ponownie rosnącym zainteresowaniem w kontekście produkcji innowacyjnych biomateriałów.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności