
Naukowcy identyfikują geny i fizyczne cechy wpływające na wydajność i okres życia upraw soi w czasie suszy i w warunkach deficytu azotu.

Zaufanie konsumentów stopniowo spada w związku z obawą o stan zdrowia inwentarza żywego przeznaczonego do celów komercyjnych. W ramach inicjatywy UE zaprojektowano nowatorskie metody mające poprawić stan zdrowia krów mlecznych w ekologicznych gospodarstwach mlecznych.

Postępy w globalnym przemyśle rolnym są źródłem nowych wyzwań, a obawy dotyczące konkurencyjności europejskiego sektora rolno-spożywczego nieustannie dają się we znaki. W ramach unijnej inicjatywy wykorzystano innowacyjne metody tworzenia zaleceń w sprawie polityki, które zwiększą konkurencyjność europejskich łańcuchów żywnościowych.

Naukowcy opracowują narzędzia i wytyczne dla monitorowania długoterminowego zdrowia zwierząt mających kontakt z paszami otrzymywanymi z upraw modyfikowane genetycznie (GMO).

Badacze w UE budują i testują zautomatyzowany skaner do szybkiego pomiaru zawartości mięsa i tłuszczu w tuszach wieprzowych.

Naukowcy wykorzystali zaawansowane narzędzia z zakresu biologii molekularnej do poprawy asymilacji fosforu u popularnej rośliny uprawnej zwanej prosem włoskim.

W ramach unijnego projektu opracowywana jest metoda określania i certyfikowania składu pasz zwierzęcych przy pomocy metod genetycznych. Uczestnicy projektu wybrali 31 gatunków mających wchodzić w skład pasz, a jak dotąd skuteczne wykrywanie docelowego DNA umożliwiają dwie procedury badawcze.

Naukowcy pracują nad modelami i narzędziami o zastosowaniu przemysłowym, które umożliwią efektywną i przyjazną ekologicznie produkcję drobiu i wieprzowiny.

Dzięki finansowaniu ze środków UE pewien irlandzki instytut badawczy znalazł się w czołówce ośrodków badań w dziedzinie rolnictwa i ogrodnictwa na Ziemi i poza nią.

Naukowcy opracowali system czujników, który — jako pierwszy — umożliwi rolnikom ocenę stanu składników odżywczych ich gleby w dowolnym czasie i miejscu.

Dzięki dofinansowaniu ze środków UE międzynarodowa sieć może wspierać działania na rzecz ochrony roślin.

Naukowcy zbadali białka transportujące fosforan zarówno u roślin, jak zwierząt. Metabolizm fosforanu ma niezwykle istotne znaczenie dla współczesnego rolnictwa.

Pewien grzyb glebowy zagraża europejskiej branży produkcji oliwy. W ramach unijnego projektu zbudowano urządzenie umożliwiające szybkę analizę próbek, obejmującą amplifikację DNA i zastosowanie metod elektrochemicznych, która pomaga walczyć z chorobą roślin.