
Słodkie sorgo posiada wiele zalet, których brakuje innym roślinom uprawnym w kontekście produkcji cukru na biopaliwa. Duże międzynarodowe konsorcjum opracowało nowe hybrydy, modele upraw i analizy zrównoważenia w celu wsparcia eksploatacji upraw w rozlicznych środowiskach.

Jeden z największych greckich uniwersytetów wkracza w dziedzinę zielonego zarządzania łańcuchami dostaw (SCM), a w szczególności zrównoważonej produkcji rolno-spożywczej. W ramach projektu zrekrutowano 11 starszych badaczy oraz nawiązano współpracę z graczami sektora dzięki serii wizyt.

Łączy w sobie uzdrawiające właściwości czerwonego wina i zielonej herbaty. Choć wygląda niepozornie, jest skuteczna, wszechstronna i naturalnie zdrowa.

W naszej kulturze najbardziej rozpowszechnionym i najłatwiej dostępnym rodzajem mleka jest mleko krowie. Ale przecież inne ssaki również dają mleko, a najbardziej zbliżone do mleka kobiecego jest mleko klaczy! Skoro tak, to czy nie ono jest najbardziej odpowiednie dla człowieka?

Naukowcy identyfikują geny i fizyczne cechy wpływające na wydajność i okres życia upraw soi w czasie suszy i w warunkach deficytu azotu.

Naukowcy wykorzystują mikrofibrylowaną celulozę ekstrahowaną z odpadów zbożowych w produkcji lekkich, biodegradowalnych i odnawialnych opakowań o wyjątkowych właściwościach mechanicznych i barierowych oraz o niewielkim negatywnym wpływie na środowisko.

Unikalny test do wykrywania sztucznego hormonu wzrostu w krowim mleku zwiększy zaufanie konsumenta z UE do importowanych produktów nabiałowych i będzie przeciwdziałać potencjalne nielegalnemu użyciu rekombinowanego bydlęcego hormonu wzrostu (rBST) na terenie UE.

Jeden z projektów UE zajął się wykorzystaniem białka zapobiegającego zamarzaniu (białka AFP) do eliminowania uszkodzeń powodowanych przez lód podczas zamrażania, co może znacznie poprawić termin przydatności żywności.

Naukowcy opracowują narzędzia i wytyczne dla monitorowania długoterminowego zdrowia zwierząt mających kontakt z paszami otrzymywanymi z upraw modyfikowane genetycznie (GMO).

Stabilność globalnych cen żywności i bezpieczeństwo żywnościowe mają kluczowe znaczenie dla promowania sprawiedliwej i sprawnej gospodarki światowej. Przyczyny niestabilności cen żywności i braku bezpieczeństwa żywnościowego stają się coraz bardziej złożone, przez co niezbędne jest skuteczniejsze wsparcie naukowe dla istniejących narzędzi politycznych w tym zakresie.

Badania prowadzone przez Uniwersytet Nottingham w Zjednoczonym Królestwie już wkrótce oddadzą do dyspozycji technologów żywności nowe narzędzie pozwalające szybko i dokładnie weryfikować produkty mięsne.

Wyrzucanie jedzenia przed upływem terminu ważności oznacza marnotrawienie zarówno żywności, jak i pieniędzy. Rozwiązaniem, które może już wkrótce trafić na rynek, są inteligentne etykiety produktów spożywczych, które informują o nieprawidłowych warunkach przechowywania, na jakie narażony z dany produkt w drodze od producenta na półkę sklepową.

Badacze w UE budują i testują zautomatyzowany skaner do szybkiego pomiaru zawartości mięsa i tłuszczu w tuszach wieprzowych.

Naukowcy wykorzystali zaawansowane narzędzia z zakresu biologii molekularnej do poprawy asymilacji fosforu u popularnej rośliny uprawnej zwanej prosem włoskim.

W obliczu trudnych warunków gospodarczych nowe konsorcjum badawcze promuje wśród hodowców tytoniu hodowlę alternatywnej rośliny uprawnej.

Christophe Cotillon, koordynator projektu SUCCIPACK, omawia technologię opakowań spożywczych PBS, która może niebawem trafić na rynek.

Strony zainteresowane technologią chłodzenia podjęły współpracę, aby zbadać i opracować nowe technologie na rzecz efektywniejszego wykorzystania energii i przechowywania żywności.

W ramach finansowanego przez UE projektu badane są dodatki do chleba, biszkoptów i soków w postaci naturalnych substancji pochodzących z mleka i ziemniaków.

Naukowcy szukają sposobów na zwiększenie zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 w rybach hodowlanych przy pomocy suplementów pokarmowych.

Europejscy producenci skorupiaków są teraz lepiej przygotowani do diagnozowania i kontrolowania wybuchów chorób w swoich hodowlach.

Dzięki finansowaniu ze środków UE pewien irlandzki instytut badawczy znalazł się w czołówce ośrodków badań w dziedzinie rolnictwa i ogrodnictwa na Ziemi i poza nią.

Problem strat żywności i paszy w wyniku skażenia mykotoksynami występuje dość powszechnie na całym świecie. Konsorcjum firm rozwija prototypowe testy na obecność mykotoksyn z myślą o zastosowaniach komercyjnych.

Blisko jedna trzecia żywności produkowanej na potrzeby człowieka na całym świecie marnuje się lub staje się odpadem, co prowadzi do trwonienia i wyczerpywania zasobów naturalnych i ludzkich. Europejscy naukowcy opracowują opłacalne technologie, które pozwolą lepiej gospodarować odpadami spożywczymi.

Badacze opracowali nowy sposób pasteryzacji miodu bez pozbawiania go wartości odżywczych i obniżania jego jakości.

Jeden z projektów finansowanych ze środków UE zajął się badaniem alternatywnych technik suszenia produktów spożywczych wrażliwych na ciepło. Nowe metody pozwalają skrócić czas suszenia i zmniejszyć zużycie energii.