
Skąd pochodzi nasza żywność? Jakim zabiegom jest poddawana w drodze na nasze stoły? Jak oddziałuje na nas jej spożycie? Od skutków zdrowotnych w postaci otyłości po ukryte składniki w naszych codziennych posiłkach, wątpliwości dotyczące żywności niepokoją nas wszystkich.

W ostatnich latach kwestia bezpieczeństwa żywności błyskawicznie awansowała w programie politycznym, jednak mimo ogromnych postępów, nadal pozostają pewne problemy i obawy. Niepokój związany z żywnością w coraz mniejszym stopniu wiąże się z zapewnieniem odpowiednich dostaw i asortymentu, a w coraz większym z bezpieczeństwem żywności, dobrostanem zwierząt, zdrowiem roślin, etykietowaniem i identyfikowalnością.

Ryż, kukurydza, soja i pszenica to główne źródła składników odżywczych dla ponad 2 miliardów ludzi z biednych krajów. Jednak wraz ze zmianą klimatu i rosnącym stężeniem CO2 w powietrzu, którym oddychamy, ich już i tak niska w stosunku do mięsa wartość odżywcza jeszcze spadnie.