Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Inicjatywa zachęcająca przemysł, władze i naukowców do udziału w badaniach nad rybołówstwem powinna przyczynić się do podejmowania lepszych decyzji politycznych dotyczących zarządzania w europejskim sektorze morskim.
Inżynierowie badawczy badają rolę, jaką odgrywają drobne ziarna piasku (muł) w upłynnianiu gruntu. Na świecie zaobserwowano wiele przypadków upłynnienia gruntu w następstwie trzęsień ziemi, prowadzących do licznych wypadków śmiertelnych i poważnych uszkodzeń budynków i infrastruktury.
Poprzednie finansowane przez UE projekty ulepszyły pomysły, narzędzia i elementy infrastruktury, aby zachęcić Europejczyków do przestrzegania wskazówek i zaleceń dotyczących zdrowego żywienia. W celu zwalczania słabej kondycji zdrowotnej i niezdrowego starzenia się uczestnicy obecnej inicjatywy będą razem z małymi i średnimi przedsiębiorstwami (MŚP) promować powyższe kampanie.
Grupa badaczy z UE zajęła się oceną innowacji w sektorze rolnictwa w Tanzanii i Wietnamie. Żaden z tych krajów nie jest szczególnie innowacyjny, choć z różnych przyczyn, takich jak struktura rządów, tradycja i opór przed zmianami. W ramach projektu zaproponowano możliwe kierunki działań.
Naukowcy odkryli nowe sygnały molekularne świadczące o dojrzewaniu winogron i spróbowali wyjaśnić, jak różne geny kontrolują ten proces.
Żywność jest częścią naszego dziedzictwa kulturowego, jednak zapadalność na zaburzenia związane z odżywianiem, takie jak otyłość i cukrzyca, rośnie. W ramach finansowanego przez UE projektu prowadzone są badania nad czynnikami odpowiadającymi za wybory żywnościowe i ich wpływ.
Choć ekosystemy słodkowodne pełnią niezliczone usługi dla ludzkości i przyczyniają się do wzbogacenia bioróżnorodności, w każdej części świata są zagrożone. Jedną z głównych przyczyn zmian zachodzących w ekosystemach słodkowodnych są inwazje biologiczne ze strony gatunków nierodzimych, np. ryb, które z potężną siłą oddziałują na sferę ekologiczną i ewolucyjną.
Wiedza o genach kontrolujących czas kwitnienia roślin uprawnych pozwoli hodowcom określać dokładnie ten czas i uzyskiwać maksymalne zbiory.
Badania nad oceną jakości miąższu pozwolą znacznie usprawnić sortowanie owoców bez konieczności ingerowania w ich wnętrze. Do tego celu naukowcy wykorzystują urządzenia, które częściej widywane są w szpitalach czy laboratoriach.
Dzięki nowemu narzędziu do wspomagania decyzji podczas wytwarzania produktów gotowych do spożycia mniejsze firmy będą mogły lepiej radzić sobie z kwestiami dotyczącymi bezpieczeństwa żywnościowego, takimi jak psucie się i skażenie żywności.
Ryby posiadają fizjologiczne i behawioralne mechanizmy radzenia sobie ze stresem. Europejscy biolodzy przyjęli nowatorskie podejście zintegrowane, by zbadać, w jaki sposób trzy gatunki ryb hodowlanych reagują na różne praktyki hodowli pod względem dobrostanu i stresu.
Naukowcy z UE prowadzą próby i badania genetyczne na wielką skalę w poszukiwaniu odmian jęczmienia i pszenicy, które przynosiłyby wysokie plony, pozostając jednocześnie przyjazne dla środowiska.
Nowatorskie, energooszczędne urządzenia do wytwarzania lodu na pokładzie jednostek rybackich zapewnią świeżość ryb, jednocześnie wspomagając europejskie rybołówstwo.
Imbir cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków - nie tylko jako aromatyczny dodatek do potraw, ale także jako panaceum na wiele dolegliwości. Ten niepozorny korzeń, dzięki olejkom eterycznym oraz substancjom żywicowym, kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości – niszczy bakterie, działa przeciwbólowo i rozgrzewająco, a nawet… odchudza!
Badania w skali nano interakcji między kluczowymi grzybami glebowymi i węglem stanowią kolejny krok w kierunku rolnictwa zrównoważonego.
Naukowcy rozpatrują owady jako tanie i przyjazne środowisku źródło białka do wykorzystania w żywieniu zwierząt i ludzi, będące alternatywą w stosunku do obecnie używanego białka roślinnego i rybiego.
Naukowcy opracowali przewodnik przedstawiający różne podejścia do osiągnięcia zrównoważonego rolnictwa w Europie
Jeden z unijnych projektów badawczych zajął się mikroorganizmami naturalnych gleb z górskich regionów Andów dla zwiększenia produktywności upraw ziemniaków społeczności wiejskich w Andach.
Badacze z UE opracowują narzędzia do sekwencjonowania całego genomu, które mogą zostać wykorzystane do zarządzania i ochrony różnorodności genetycznej inwentarza żywego.
Dzięki międzynarodowej współpracy poczyniono znaczące postępy w kierunku stworzenia dostępnej na rynku szczepionki przeciwko nicieniowi Haemonchus contortus, jednemu z najbardziej patogennych pasożytów przeżuwaczy. Jeśli zostanie wprowadzona do sprzedaży, będzie pierwszą szczepionką przeciwko nicieniom zarażającym inwentarz żywy i człowieka od ponad pół wieku.
Europejscy konsumenci mogą już wkrótce skorzystać ze zdrowszych, lepszych jakościowo suszonych produktów mięsnych o zmniejszonej zawartości soli dzięki innowacyjnemu procesowi solenia.
Szeroka sieć badaczy, decydentów i organizacji powiększyła się o nowych partnerów i zwiększyła wsparcie dla europejskich badań w dziedzinie zdrowia roślin.
Wyspy, z ich wyraźnie wyodrębnionymi granicami, pełnią rolę naturalnych laboratoriów umożliwiających badanie ewolucji, biogeografii i ekologii. W regionie Indo-Pacyfiku występuje największe zagęszczenie wysp i archipelagów na Ziemi, dzięki czemu są idealnym miejscem do prowadzenia badań z tych dziedzin.
Co roku gospodarstwa z branży akwakultury i rybołówstwa ponoszą znaczne straty w wyniku szkodliwych zakwitów glonów (HAB) mających toksyczny wpływ na skorupiaki i będących jedną z głównych przyczyn śmiertelności ryb.
W ostatnich latach inwazyjne gatunki roślin zwiększyły w sposób istotny swój zasięg, wywierając znaczący wpływ na nowe siedliska, działalność człowieka oraz zdrowie, a także powodując duże straty ekonomiczne w rolnictwie i leśnictwie. W ramach unijnego projektu problem gatunków inwazyjnych zostanie podjęty poprzez utworzenie międzynarodowej grupy specjalistów w dziedzinie inwazji biologicznych.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności