
Czy zdarzyło się Wam kiedyś zastanawiać, jaka dawka kawy może okazać się śmiertelna, albo czy słyszeliście, że George Washington wynalazł kawę instant? Myślicie, że kawa bezkofeinowa nie zawiera kofeiny? W świecie kawy istnieje wiele ciekawych historii, a także mitów, które często zaskakują.

Naukowcy i sektor spożywczy nieustannie poszukują sposobów na poprawę jakości żywności. W ramach unijnego projektu badane są różne metody wytwarzania zdrowszych produktów spożywczych.

Sok to bogactwo substancji odżywczych i witamin. Szklanka pomarańczowego soku dostarcza do organizmu około 70% zapotrzebowania na witaminę C, a szklanka soku marchwiowego pokrywa praktycznie dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę A (w postaci prowitaminy). W każdym smaku i rodzaju soku znajdują się niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementy. A jednak wokół procesu powstawania soków narosło wiele mitów. Jak zatem powstaje sok, taki dostępny później w sklepach, w kartonie czy butelce plastikowej?

Strony zainteresowane technologią chłodzenia podjęły współpracę, aby zbadać i opracować nowe technologie na rzecz efektywniejszego wykorzystania energii i przechowywania żywności.

O sokach pisze i mówi się bardzo wiele. Jedni je kochają, inni mają bardziej sceptyczne nastawienie. Ciągle też bardzo restrykcyjne regulacje Unii Europejskiej w zakresie produkcji soków nie są powszechną informacją. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości i usystematyzować wiedzę o sokach, zapytaliśmy o najczęściej pojawiające się informacje na ich temat dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Obecnie ponad 80 milionów Europejczyków jest zagrożonych ubóstwem, w związku z czym ta część społeczeństwa jest bardziej narażona na choroby wynikające ze złego odżywiania. Badacze otrzymujący środki z UE pracowali nad utworzeniem innowacyjnych produktów żywnościowych, które umożliwią prawidłowe odżywianie w niskiej cenie.

Naukowcy badają możliwość wykorzystania zachowań zabawowych świń jako metody pomiaru ogólnego dobrobytu inwentarza żywego.

Kawa, podobnie jak wino, posiada pewne reguły degustacji. Znając przynajmniej kilka z nich, można lepiej zrozumieć, a przede wszystkim dostrzec właściwości smaku i aromatu tego czarnego naparu. Jej bogactwo jest przeogromne - kawa posiada około 1000 różnych posmaków, z czego same espresso ma ich ponad 600. Korzystając z kilku spostrzeżeń i wskazówek, będziemy mogli na nowo odkryć urok tego napoju, który większość z nas pije każdego dnia.

Różnią się między sobą kształtem, grubością, miękkością czy dodatkami, zawsze jednak uwodzą aromatycznym, korzennym zapachem przypraw, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Pierniki, w przeszłości uważane za symbol dobrobytu i produkt luksusowy, dostępny jedynie najbogatszym mieszkańcom miast hanzeatyckich, zajmują obecnie czołowe miejsce wśród najpopularniejszych słodkości naszego kontynentu. Mimo największej popularności w okresie zimowym, jest to absolutnie całoroczny rarytas, który już dawno wykroczył poza tradycyjne formy zyskując coraz to nowe oblicze.

Każdy z nas zapewne ma swoją ulubioną zupę, której smak i zapach przywołuje wspomnienia o rodzinnym domu. Niektórych smaków nie sposób odtworzyć, ale warto sprawić, aby zupy często gościły na naszych stołach. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pierwsze danie obiadu, jak i podwieczorek. Ponadto może je jeść każdy – i mały, i duży. Wyśmienicie smakują zwłaszcza teraz, kiedy piękna, złota jesień niesie ze sobą coraz chłodniejsze dni. Ciepła zupa nie tylko rozgrzewa, ale także dostarcza płynów i cennych składników odżywczych.

Konsorcjum badawcze przyjrzało się kilku gatunkom wodorostów, które mogłyby posłużyć za zamienniki soli w żywności przetworzonej.

Kasze królują na polskich stołach od kilku dobrych lat, w sklepach jest ich coraz większy wybór. Jemy je, bo są zdrowe, nietuczące, są smaczne na słono i słodko i są świetną alternatywą dla ziemniaków. A szczególnie zdrowe są dla kobiet w ciąży.

Czekolady nie możemy zrobić w warunkach domowych i m.in dlatego tak cenimy w niej dobrą jakość. Z łatwością odróżniamy tabliczkę z ,,wyższej półki” od wyrobu czekoladopodobnego. Sprawdź co decyduje o jakości czekolady?

Unijny projekt pomaga zwiększyć potencjał badawczy, zmodernizować infrastrukturę i poprawić ochronę praw własności intelektualnej w jednym ze wschodnioeuropejskim ośrodków doskonałości w dziedzinie akwakultury.

Naukowcy przeprowadzili badania genetyczne modelowego systemu rośliny uprawnej i chorobotwórczego grzyba, aby znaleźć sposoby na wydłużenie odporności roślin na choroby grzybicze.

Innowacyjna technologia, umożliwiająca hodowcom monitorowanie stanu zdrowia i wzrostu zwierząt, może już wkrótce pomóc w zaspokojeniu rosnącego popytu na mięso wieprzowe.

Naukowcy badają szereg półnaturalnych siedlisk położonych w pobliżu ziem uprawnych, aby określić ich wkład w produktywność rolnictwa oraz ustalić, jak najskuteczniej wykorzystać ich usługi.

Światowe zapotrzebowanie na mięso stale wzrasta i aby je zaspokoić, gospodarstwa rozwijają się szybciej niż kiedykolwiek wcześniej, przez co rolnicy mają mniej czasu na kontakt z poszczególnymi zwierzętami. Celem unijnej inicjatywy jest przeanalizowanie wartości dodanej technologii, która umożliwia automatyczne, całodobowe monitorowanie zwierząt w celu ograniczenia negatywnych skutków społeczno-ekonomicznych i środowiskowych.

Pod względem ceny detalicznej, jaką konsument płaci za kupowaną kawę, Polska zajmuje trzecie miejsce w Europie, po Francji i Bułgarii. Jest to głównie spowodowane tym, że najwięcej kawy importuje się bezpośrednio z krajów, które zajmują się jej uprawą, bez pośrednictwa dużych europejskich dostawców kawy. Jak pokazują prognozy, w przyszłości trend związany z eksportem kawowych ziaren bezpośrednio od ich plantatorów będzie się stale umacniać.

Trend na zdrowe odżywianie intensywnie rozwija się od wielu lat i zatacza coraz szersze kręgi. Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje[1], że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.

Zastanawiasz się jakie tłuszcze wybierać do codziennego użytku w kuchni? W pismach i internecie krąży mnóstwo porad i opinii dotyczących tego na czym smażyć i piec oraz czym najlepiej smarować kanapki. Ale co na ten temat mówią specjaliści w zakresie żywności i żywienia? Dr Lucyna Pachocka z Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia poleca najlepsze tłuszcze do różnych zastosowań.

Uczestnicy unijnego projektu prowadzą działania potrzebne do budowy europejskiej sieci badań w dziedzinie organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) z pożytkiem dla zdrowia, środowiska i społeczeństwa.

Badacze z UE opracowali zaawansowany system opakowania żywności, który zmniejsza ilość odpadków i zanieczyszczenia, a także ogranicza przyszłe koszty środowiskowe związane z materiałami opakowaniowymi.

Popyt na produkty piekarnicze jest codziennie tak samo wysoki, co wymusiło zmianę procesów stosowanych w branży piekarniczej. Badacze zajęli się doskonaleniem specjalistycznych komór klimatycznych.

Uczestnicy unijnej inicjatywy badają, w jaki sposób europejskie rolnictwo może przystosować się do skutków środowiskowych zmiany klimatu.