Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety.
Uczestnicy finansowanego przez UE projektu badają, w jaki sposób rośliny wpływają na obieg azotu w glebie w różnych ekosystemach.
Uważa się, że sposób rozsiewania nasion przez roślinę ma znaczący wpływ na jej rozmieszczenie geograficzne oraz stopień przystosowania do lokalnego środowiska. Hipoteza ta nie została jednak jeszcze sprawdzona empiryczne i nie wiadomo dokładnie, dlaczego blisko spokrewnione organizmy różnią się pod względem sposobu rozprzestrzeniania.
Decydenci korzystają z modeli predykcyjnych. W ramach unijnego projektu opracowano wszechstronną, dostosowaną do indywidualnych potrzeb platformę modelowania w dziedzinie rolnictwa, która zapewni bardziej precyzyjny obraz wpływów polityk rolnych oraz niepewności na rolników i podejmowane przez nich decyzje.
Dla europejskiego przemysłu omułka jadalnego nastały gorsze czasy, a to za sprawą słabej jakości produktu, mocno odbiegającej od normy, przez co coraz większa jego ilość jest marnotrawiona. Naukowcy wykorzystali nową technologię i najlepsze praktyki, aby stawić czoła wyzwaniom w łańcuchu dostaw, minimalizując tym samym ilość odpadów i poprawiając rentowność firm z branży.
Pomimo surowych norm bezpieczeństwa i higieny, wyroby mięsne i drobiowe mogą być źródłem zatruć pokarmowych. Złożone z dziewięciu podmiotów konsorcjum, którego działalność finansowana jest ze środków UE, opracowuje nowy proces odkażania pakowanego mięsa, zapewniający bezpieczeństwo wyrobów mięsnych bez pogarszania ich smaku czy wartości odżywczej.
Naukowcy opracowali nowe technologie monitorowania i eliminacji zanieczyszczeń obecnych w żywności podczas jej obróbki, bez szkody dla smaku czy wartości odżywczych.
Wzbogacanie powszechnie spożywanej żywności w składniki bioaktywne może być pomocne w promowaniu zdrowia i ograniczaniu ryzyka zachorowań. W celu wspierania tego typu innowacji produktowych, w ramach projektu PATHWAY-27 określone zostaną najlepsze praktyki od koncepcji produktu spożywczego po badanie wpływu na zdrowie i dokumentację wniosków.
Badacze mieli na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego przez konwersję niewydajnych szlaków fotosyntezy u niektórych roślin spożywczych i paliwowych w szlaki używane przez wysoce produktywne rośliny takie jak kukurydza.
W ramach projektu badawczego finansowanego ze środków UE pracowano nad stworzeniem bazy danych eksperymentalnych i ram operacyjnych niezbędnych do pomyślnej realizacji nowego europejskiego podejścia do gospodarowania łowiskami z uwzględnieniem ekosystemu.
Rośliny, podobnie jak zwierzęta, posiadają układy odpornościowe, które potrafią rozpoznawać i odpowiadać na ataki ze strony obcych organizmów. Pożyteczne mikroorganizmy glebowe, takie jak ryzobakterie i grzyby Trichoderma mogą wywoływać podobny rodzaj odporności, nazywanej indukowaną odpornością systemiczną (ISR).
Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi tego, że rodzaj kupowanej żywności i jej pochodzenie wpływa na zdrowie, środowisko, lokalną gospodarkę i społeczeństwo. W ramach jednej z inicjatyw UE analizowane są globalne i lokalne systemy dostaw żywności i ich funkcjonowanie.
Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) doceniła korzystny wpływ jęczmienia w zapobieganiu chorobom, poczynając od chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy, po nadciśnienie i niektóre nowotwory. Inicjatywa europejska wykorzystuje nowe technologie i innowacyjne techniki do zwiększenia dostępności zdrowej żywności produkowanej z tego zboża.
Według danych szacunkowych jedna trzecia produktów spożywczych na świecie nie jest konsumowana. Inicjatywa UE ma na celu ograniczenie odpadów spożywczych o połowę do roku 2020.
Suszenie żywności wrażliwej na temperaturę w sposób zapewniający wysoką jakość produktów jest zadaniem trudnym. W ramach jednej z inicjatyw UE opracowano nowatorską metodę suszenia żywności, która pozwala skrócić czas suszenia i zmniejszyć pobór energii.
Choroby zwierzęce mogą powodować poważne szkody społeczne, gospodarcze i środowiskowe, a w przypadku chorób odzwierzęcych, zagrażać zdrowiu ludzkiemu. Środki unijne pomogły stworzeniu globalnego strategicznego sojuszu na rzecz poprawy koordynacji badań nad tymi chorobami.
Witamina C bierze udział w ponad 300 procesach zachodzących wewnątrz organizmu człowieka. Kwas askorbinowy powszechnie uważany jest za lek na przeziębienie, jednak jego pozytywne właściwości sięgają zdecydowanie dalej niż walka z infekcjami i budowanie odporności. Co ważne, aby w pełni wykorzystywać dobroczynne działanie witaminy C na zdrowie, powinniśmy sięgać po jej naturalne źródła.
W ciągu ostatnich kilku lat zmieniły się zwyczaje żywieniowe Polaków. Blisko połowa ankietowanych deklaruje, że spożywa znacznie więcej warzyw i owoców niż 5 lat temu – wynika z raportu przeprowadzonego przez Millward Brown na zlecenie Intermarché. Co ciekawe ponad ¾ respondentów twierdzi, że najczęściej kupuje je w sklepach wielkopowierzchniowych.
Konserwacja żywności może powodować obniżenie jej jakości i wartości odżywczej. W ramach unijnego projektu opracowano nowe techniki konserwacji, które wydłużają okres przydatności do spożycia bez pogarszania jakości i świeżości różnych produktów spożywczych.
Uczestnicy międzynarodowego projektu badawczego gromadzą dane dotyczące stresu środowiskowego u roślin uprawnych, aby pomóc hodowcom w tworzeniu lepszych kultywarów.
Biolodzy z UE badali wpływ składników warzywnych w regulacji spożycia pokarmu przez ryby hodowlane
Po ciężkich przygotowaniach naszej sylwetki do urlopu często zapominamy o włożonym wysiłku i pozwalamy sobie również na „żywieniowe wakacje”. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że lato to idealny czas, aby nasze przekąski były zarazem smaczne, zdrowe i nisko kaloryczne. O tym jak wykorzystać dary lata i jakich połączeń unikać opowiada Agnieszka Piskała – specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji „Konkursu Żywieniowego” dla studentów i absolwentów NHW.
Mitów o sokach funkcjonuje bardzo wiele. Aby ostatecznie dowiedzieć się co jest prawdą, a co fałszem, zapytano o opinię autorytety w dziedzinie odżywiania dzieci i dorosłych. Pozyskane informacje mogą zaskakiwać, ale bezsprzecznie wskazują, że soki to produkty, które powinny na stałe zagościć w naszych dietach. Nie należy z nich rezygnować również latem, podczas upałów.
Szesnastu partnerów z europejskich i południowoamerykańskich instytutów badawczych i przedsiębiorstw bada przyjazne dla środowiska sposoby na stworzenie nowych bioproduktów z produktów ubocznych przetwórstwa owoców i warzyw.
Grzyby pasożytnicze, które niszczą rośliny spożywcze, takie jak pszenica, mają poważny wpływ na globalne bezpieczeństwo żywnościowe. Patolodzy roślin zbadali interakcje między patogennym grzybem a jego pszenicznym żywicielem, aby usprawnić reakcję obronną żywiciela.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności