
Rośliny, podobnie jak zwierzęta, posiadają układy odpornościowe, które potrafią rozpoznawać i odpowiadać na ataki ze strony obcych organizmów. Pożyteczne mikroorganizmy glebowe, takie jak ryzobakterie i grzyby Trichoderma mogą wywoływać podobny rodzaj odporności, nazywanej indukowaną odpornością systemiczną (ISR).

Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi tego, że rodzaj kupowanej żywności i jej pochodzenie wpływa na zdrowie, środowisko, lokalną gospodarkę i społeczeństwo. W ramach jednej z inicjatyw UE analizowane są globalne i lokalne systemy dostaw żywności i ich funkcjonowanie.

Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) doceniła korzystny wpływ jęczmienia w zapobieganiu chorobom, poczynając od chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy, po nadciśnienie i niektóre nowotwory. Inicjatywa europejska wykorzystuje nowe technologie i innowacyjne techniki do zwiększenia dostępności zdrowej żywności produkowanej z tego zboża.

Według danych szacunkowych jedna trzecia produktów spożywczych na świecie nie jest konsumowana. Inicjatywa UE ma na celu ograniczenie odpadów spożywczych o połowę do roku 2020.

Suszenie żywności wrażliwej na temperaturę w sposób zapewniający wysoką jakość produktów jest zadaniem trudnym. W ramach jednej z inicjatyw UE opracowano nowatorską metodę suszenia żywności, która pozwala skrócić czas suszenia i zmniejszyć pobór energii.

Choroby zwierzęce mogą powodować poważne szkody społeczne, gospodarcze i środowiskowe, a w przypadku chorób odzwierzęcych, zagrażać zdrowiu ludzkiemu. Środki unijne pomogły stworzeniu globalnego strategicznego sojuszu na rzecz poprawy koordynacji badań nad tymi chorobami.

Witamina C bierze udział w ponad 300 procesach zachodzących wewnątrz organizmu człowieka. Kwas askorbinowy powszechnie uważany jest za lek na przeziębienie, jednak jego pozytywne właściwości sięgają zdecydowanie dalej niż walka z infekcjami i budowanie odporności. Co ważne, aby w pełni wykorzystywać dobroczynne działanie witaminy C na zdrowie, powinniśmy sięgać po jej naturalne źródła.

W ciągu ostatnich kilku lat zmieniły się zwyczaje żywieniowe Polaków. Blisko połowa ankietowanych deklaruje, że spożywa znacznie więcej warzyw i owoców niż 5 lat temu – wynika z raportu przeprowadzonego przez Millward Brown na zlecenie Intermarché. Co ciekawe ponad ¾ respondentów twierdzi, że najczęściej kupuje je w sklepach wielkopowierzchniowych.

Konserwacja żywności może powodować obniżenie jej jakości i wartości odżywczej. W ramach unijnego projektu opracowano nowe techniki konserwacji, które wydłużają okres przydatności do spożycia bez pogarszania jakości i świeżości różnych produktów spożywczych.

Uczestnicy międzynarodowego projektu badawczego gromadzą dane dotyczące stresu środowiskowego u roślin uprawnych, aby pomóc hodowcom w tworzeniu lepszych kultywarów.

Biolodzy z UE badali wpływ składników warzywnych w regulacji spożycia pokarmu przez ryby hodowlane

Po ciężkich przygotowaniach naszej sylwetki do urlopu często zapominamy o włożonym wysiłku i pozwalamy sobie również na „żywieniowe wakacje”. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że lato to idealny czas, aby nasze przekąski były zarazem smaczne, zdrowe i nisko kaloryczne. O tym jak wykorzystać dary lata i jakich połączeń unikać opowiada Agnieszka Piskała – specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji „Konkursu Żywieniowego” dla studentów i absolwentów NHW.

Mitów o sokach funkcjonuje bardzo wiele. Aby ostatecznie dowiedzieć się co jest prawdą, a co fałszem, zapytano o opinię autorytety w dziedzinie odżywiania dzieci i dorosłych. Pozyskane informacje mogą zaskakiwać, ale bezsprzecznie wskazują, że soki to produkty, które powinny na stałe zagościć w naszych dietach. Nie należy z nich rezygnować również latem, podczas upałów.

Szesnastu partnerów z europejskich i południowoamerykańskich instytutów badawczych i przedsiębiorstw bada przyjazne dla środowiska sposoby na stworzenie nowych bioproduktów z produktów ubocznych przetwórstwa owoców i warzyw.

Grzyby pasożytnicze, które niszczą rośliny spożywcze, takie jak pszenica, mają poważny wpływ na globalne bezpieczeństwo żywnościowe. Patolodzy roślin zbadali interakcje między patogennym grzybem a jego pszenicznym żywicielem, aby usprawnić reakcję obronną żywiciela.

Żyjemy w ciągłym i coraz większym pośpiechu. I chociaż eksperci zwracają uwagę na fakt, że powinniśmy trochę zwolnić, złapać oddech i znaleźć chwilę dla siebie, to niewielu osobom udaje się wdrożyć te elementy w życie. W natłoku spraw trudno zadbać o prawidłowe odżywianie, szczególnie gdy większość czasu spędzamy poza domem. Jakie zasady wprowadzić, aby pomimo dużego tempa życia odżywiać się zdrowo? Radzi m.in. psycholog, dr Justyna Korzeniewska.

Skuteczne innowacje technologiczne uzyskane dzięki współpracy z branżą rybołówstwa pomogą chronić ekosystemy bentosowe i umocnią europejską gospodarkę w tym sektorze.

W finansowanym przez UE projekcie zbadano, w jaki sposób cechy roślin i gleby mogą wpływać na produktywność mieszanych zbiorowisk roślin strączkowych i niestrączkowych.

Uczestnicy projektu RESFOOD szukają sposobów na uczynienie produkcji, mycia i przetwórstwa żywności bardziej efektywnym w zakresie zużycia wody, energii i zasobów.

Soki i nektary są jednymi z najlepiej oznakowanych produktów na polskim rynku – stwierdza raport za 2014 rok opracowany przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Zdrowa żywność o dowiedzionych właściwościach pozwalających ograniczyć masę ciała i występowanie otyłości ma wysoką wartość rynkową. Podczas europejskiego badania tworzone są takie suplementy diety ze składnikami z ziarna łubinu wąskolistnego (Lupinus angustifolius).

Naukowcy znaleźli sposoby promocji takiego wykorzystania użytków zielonych w gospodarstwach rolnych UE, które zapewniają poprawę wydajności systemów produkcji przeżuwaczy i lepsze usługi ekosystemowe.

W miarę zwiększania się liczby ludności na świecie, produkowanie zdrowej żywności staje się coraz trudniejsze. W ramach projektu finansowanego ze środków UE opracowano nową geografię zrównoważonej produkcji żywności.

Badanie krótko- i długoterminowych skutków spożywania produktów o niskiej zawartości tłuszczu dała zaskakujące wyniki.

Dwa zaproszenia do realizacji badań zaowocowały realizacją 14 projektów na temat promowania rynków żywności ekologicznej i systemów rolnych, zarówno w Europie, jak i na świecie.