
Rocznie przemysł przetwórstwa owoców i zbóż w Europie i Indiach generuje miliony ton produktów ubocznych, które są głównie utylizowane jako odpady. Przekształcanie takich produktów ubocznych w składniki produktów spożywczych i nowe produkty może pomóc w zwiększeniu zysków i zrównoważonego rozwoju.

Naukowcy badają niespotykane zachowanie reprodukcyjne amazońskiego ptaka z rodziny bławatnikowatych Lipaugus vociferans jako fundament badań w dziedzinie ochrony środowiska.

W ramach finansowanej ze środków UE inicjatywy CORALFISH opracowywano narzędzia i metody umożliwiające stosowanie opartego na ekosystemie zarządzania zasobami na głębokich morzach. W tym celu przeprowadzono szczegółowe badanie interakcji między koralowcami zimnowodnymi (delikatnym ekosystemem morskim), głębokomorskimi rybami oraz rybołówstwem na morzach europejskich.

Słodkie sorgo posiada wiele zalet, których brakuje innym roślinom uprawnym w kontekście produkcji cukru na biopaliwa. Duże międzynarodowe konsorcjum opracowało nowe hybrydy, modele upraw i analizy zrównoważenia w celu wsparcia eksploatacji upraw w rozlicznych środowiskach.

Drugą transzę finansowania UE przyznano, aby skonsolidować postępy, jakie osiągnięto w ramach inicjatywy poświęconej badaniom na rzecz rozwoju w dziedzinie rolnictwa.

Gatunki inwazyjne stanowią poważne zagrożenia dla ochrony bioróżnorodności i funkcji ekosystemów. Dlatego też zrozumienie ich roli oraz czynników abiotycznych mogących wpływać na ich rozprzestrzenianie się jest niezwykle ważne.

Naukowcy podjęli się udoskonalenia składu pokarmu dla ryb oraz metody karmienia, by zwiększyć opłacalność europejskiej produkcji labraksa. Prace obejmowały zrozumienie potrzeb ryby tego gatunku, zgodnie z etapami życia i warunkami środowiskowymi i fizjologicznymi.

Konopie siewne, tradycyjnie hodowane ze względu na włókna, nasiona i związki psychoaktywne, cieszą się ponownie rosnącym zainteresowaniem w kontekście produkcji innowacyjnych biomateriałów.

W oceanach znajduje się ogromna liczba różnych organizmów, stanowiących potencjalny surowiec dla nowych pożytecznych produktów. Często nie są one jednak wykorzystywane na masową skalę, ponieważ nie można ich pozyskiwać z natury w odpowiednich ilościach.

Naukowcy europejscy badają selekcję seksualną i sukces reprodukcyjny samców według takich kryteriów, jak na przykład zdolność plemników do płynięcia. Wpływ starzenia okazuje się być bardzo znaczący.

Różne ośrodki badań chorób zwierząt z całej Europy połączyły siły i stworzyły sieć umożliwiającą odpowiednią koordynację działań. Inicjatywa ma na celu poprawę skuteczności badań nad już istniejącymi oraz nowo pojawiającymi się chorobami zakaźnymi zwierząt.

Jeden z największych greckich uniwersytetów wkracza w dziedzinę zielonego zarządzania łańcuchami dostaw (SCM), a w szczególności zrównoważonej produkcji rolno-spożywczej. W ramach projektu zrekrutowano 11 starszych badaczy oraz nawiązano współpracę z graczami sektora dzięki serii wizyt.

Łączy w sobie uzdrawiające właściwości czerwonego wina i zielonej herbaty. Choć wygląda niepozornie, jest skuteczna, wszechstronna i naturalnie zdrowa.

W naszej kulturze najbardziej rozpowszechnionym i najłatwiej dostępnym rodzajem mleka jest mleko krowie. Ale przecież inne ssaki również dają mleko, a najbardziej zbliżone do mleka kobiecego jest mleko klaczy! Skoro tak, to czy nie ono jest najbardziej odpowiednie dla człowieka?

Naukowcy identyfikują geny i fizyczne cechy wpływające na wydajność i okres życia upraw soi w czasie suszy i w warunkach deficytu azotu.

Finansowanie UE wspiera tworzenie najbardziej wszechstronnego zestawu do zwalczania osławionego wektora malarii: komara.

Naukowcy wykorzystują mikrofibrylowaną celulozę ekstrahowaną z odpadów zbożowych w produkcji lekkich, biodegradowalnych i odnawialnych opakowań o wyjątkowych właściwościach mechanicznych i barierowych oraz o niewielkim negatywnym wpływie na środowisko.

Unikalny test do wykrywania sztucznego hormonu wzrostu w krowim mleku zwiększy zaufanie konsumenta z UE do importowanych produktów nabiałowych i będzie przeciwdziałać potencjalne nielegalnemu użyciu rekombinowanego bydlęcego hormonu wzrostu (rBST) na terenie UE.

W ramach unijnego projektu badawczego opracowano dwie metody biomolekularne do identyfikacji szczątków upolowanych wielorybów. Dzięki temu możliwe jest badanie historycznej i prehistorycznej ekologii oraz praktyk dotyczących polowań, co może pomóc w ochronie zagrożonych gatunków zwierząt.

Stres oksydacyjny i uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki to ważne zagadnienie we współczesnej nauce z powodu znaczenia w chorobach nowotworowych, bezpłodności i starzeniu. Naukowcy z finansowanego przez UE projektu przeprowadzili niedawno jedyne w swoim rodzaju badania na zwierzętach, które rzuciły nowe światło na te procesy.

Naukowcy badający geny regulujące odmiany barwne u jaszczurek z rodzaju Anolis, odkryli nowe dane dotyczące ewolucji i specjacji.

Plankton morski wpływa na transport węgla z atmosfery do oceanu. Ten proces biogeochemiczny był tradycyjnie modelowany jako dostarczanie i zużywanie istotnych składników odżywczych, ale finansowany ze środków UE projekt przyjął nowe podejście.

Zaufanie konsumentów stopniowo spada w związku z obawą o stan zdrowia inwentarza żywego przeznaczonego do celów komercyjnych. W ramach inicjatywy UE zaprojektowano nowatorskie metody mające poprawić stan zdrowia krów mlecznych w ekologicznych gospodarstwach mlecznych.

Jeden z projektów UE zajął się wykorzystaniem białka zapobiegającego zamarzaniu (białka AFP) do eliminowania uszkodzeń powodowanych przez lód podczas zamrażania, co może znacznie poprawić termin przydatności żywności.

Zainicjowane przez UE badanie poświęcone jest ewolucji procesu nauczania u zwierząt poprzez badanie zachowań mrówek. Uwzględniając głównie stan głodu, praca ta przedstawia sposób, w jaki mrówki odnoszą korzyści z nauczania, w szczególności w odniesieniu do rozpoznania terenu i podejmowania decyzji dotyczących lokalizacji gniazda.