W obliczu nasilającej się konkurencji o zasoby leśne, partnerzy finansowanego ze środków UE projektu DIABOLO postanowili wprowadzić efektywniejsze metody śledzenia zakłóceń i degradacji.
Partnerzy finansowanego ze środków UE projektu XF-ACTORS informują o swoich pracach nad modelowaniem choroby, które są kluczem do zintegrowanej strategii kontrolowania procesu rozprzestrzeniania się patogenu Xylella fastidiosa (XF), stwarzającego poważne zagrożenie dla sadów oliwnych w południowych Włoszech.
W ramach wspieranego ze środków UE projektu PALEOPLANT przeprowadzono szereg analiz genetycznych nasion prehistorycznych, które zaowocowały odkryciem tysiącletniego jęczmienia na Wyspach Kanaryjskich i rzuciły nieco światła na rdzenną historię tych wysp.
Nowe badania wspomagane z budżetu dofinansowanego ze środków UE projektu TRIFORC pokazały, że zmiana kodu genetycznego jednego aminokwasu w roślinie inicjuje proces wytwarzania nowego produktu naturalnego, który mógłby zostać wykorzystany na wiele sposobów, w tym do podnoszenia odporności.
Niedawno opublikowane wyniki badań, korzystające po części ze wsparcia finansowanego ze środków UE projektu NEOMILK, przedstawiają szeroką gamę dowodów na prehistoryczną produkcję mleka na południu Europy.
Zrównoważona uprawa roślin wolnych od patogenów to jeden z najbardziej naglących problemów człowieka, zważywszy na prognozowany wzrost populacji i zagrożenie, jakie stwarza zmiana klimatu dla gruntów rolnych. To niewiarygodne, ale badania gatunku skromnych chrząszczy żyjących na drzewach mogą przynieść pewne rozwiązania.

Unijni naukowcy opracowali narzędzia i wytyczne, aby wspomóc ochronę europejskich łańcuchów przypraw i ziół przed zamierzonym, przypadkowym i naturalnym zanieczyszczeniem biologicznym i chemicznym.

Głównym celem polityki rolnej UE jest zapewnienie konsumentom swobody wyboru spośród produktów konwencjonalnych, produktów zmodyfikowanych genetycznie i produktów ekologicznych. Prowadzone badania mają na celu ustalenie, czy takie produkty mogą współistnieć w krajowych i międzynarodowych łańcuchach dostaw.

Ze względu na rosnącą globalną współzależność gospodarczą choroby zwierzęce mogą powodować poważne szkody społeczne, gospodarcze i środowiskowe, a w przypadku chorób odzwierzęcych, zagrażać zdrowiu ludzkiemu. Środki unijne pomogły w stworzeniu globalnego strategicznego sojuszu na rzecz poprawy koordynacji badań nad tymi chorobami.

Naukowcy mają nadzieję, że uda im się zmniejszyć ilość używanego nawozu poprzez zwiększenie skuteczności przyswajania przez rośliny azotu występującego w glebie.

Celem unijnego badania było ekonomiczne zwiększenie produktywności upraw poprzez wprowadzanie do szklarni dodatkowego dwutlenku węgla (CO2). Testy sprzętu opracowanego przez zespół projektu dowiodły wykonalności koncepcji na przykładzie słodkiej papryki i pomidorów, torując drogę ku komercjalizacji.

Naukowcy odkryli, że korzenie dostarczają roślinom informacji o ich środowisku, umożliwiając komunikowanie się z innymi roślinami i ostrzeganie ich przed zbliżającym się stresem.

Według prognoz modeli klimatycznych w przyszłości susze będą zjawiskiem coraz częstszym. Rodzi to zagrożenie dla ziemniaka, który jest bardziej wrażliwy na stres wodny niż inne gatunki.

Rośliny od zawsze wykorzystywały wyciszanie RNA jako mechanizm obronny w walce z wirusami. Oswojenie mechanizmów genetycznych tego procesu może dostarczyć naukowcom możliwości kontroli infekcji wirusowych u cennych roślin uprawnych.

Biolodzy roślin, wspierani ze środków UE, opracowali biostymulant, który zwiększa produkcję żywności, zwalczając stres i choroby w komercyjnych roślinach uprawnych. Przyjazny dla środowiska produkt zawiera mieszankę naturalnych cząsteczek biologicznych.

Triterpenoidy są bardzo powszechne u roślin i są częścią arsenału obronnego przeciw szkodnikom i chorobom. Uczestnicy unijnego projektu badali przenoszenie genów kodujących te związki chemiczne do roślin uprawnych, które w normalnych warunkach ich nie posiadają.

Możliwe, że uda się niedługo zwiększyć poziom cynku w podstawowych uprawach, takich jak ryż, dzięki wykorzystaniu mechanizmu wiązania cynku, który umożliwia roślinom pobieranie tego niezbędnego mikroelementu z gleby.

Naukowcy przeprowadzili szczegółowe doświadczenia laboratoryjne, aby ustalić, które grupy grzybów glebowych i bakterii rozkładają cząsteczki zawierające siarkę w glebie.

Naukowcy odkryli, w jaki sposób pszenica kontroluje przemieszczanie się substancji odżywczych z liści do rozwijających się ziaren. Prace pomogły opracować niezwykle dokładne mapy genetyczne pszenicy.

Produkty żywnościowe na bazie emulsji są niezwykle obiecujące, ponieważ przynoszą korzyści zdrowotne i finansowe. Inicjatywa UE pozwoliła opracować emulsje błyskawiczne na użytek sektora spożywczego, aby dostarczać zdrowsze produkty żywnościowe i minimalizować koszty.

Naukowcy odkrywają, jak siewki wykorzystują gromadzone w nasionach lipidy do uzyskiwania energii podczas wzrostu w ciemności oraz dlaczego produkują cukry na drodze fotosyntezy, gdy tylko uzyskują dostęp do światła. Kontrolowanie przełączenia wzrostu w ciemności na wzrost przy dostępie do światła pomoże w tworzeniu roślin bogatych w oleje.

Badacze opracowali bezpieczny system elektroniczny do ponownego użycia wody odpływowej i składników odżywczych w produkcji rolnej.

Naukowcom udało się opracować inteligentne drony, które wykrywają chwasty wśród upraw. Umożliwi to stosowanie herbicydów jedynie w obszarach dotkniętych chwastami.

Rolnictwo to sektor podatny na zmianę klimatu i wszystkie kraje potrzebują elastycznego systemu żywienia, aby ograniczyć jej oddziaływanie. Aby pomóc Europie w dalszym pogłębianiu wiedzy i tworzeniu nowych technologii, które zapewnią zrównoważoną i konkurencyjną produkcję żywności, powołano finansowaną ze środków UE inicjatywę.

Inżynierowie badawczy badają rolę, jaką odgrywają drobne ziarna piasku (muł) w upłynnianiu gruntu. Na świecie zaobserwowano wiele przypadków upłynnienia gruntu w następstwie trzęsień ziemi, prowadzących do licznych wypadków śmiertelnych i poważnych uszkodzeń budynków i infrastruktury.