
Poprzednie finansowane przez UE projekty ulepszyły pomysły, narzędzia i elementy infrastruktury, aby zachęcić Europejczyków do przestrzegania wskazówek i zaleceń dotyczących zdrowego żywienia. W celu zwalczania słabej kondycji zdrowotnej i niezdrowego starzenia się uczestnicy obecnej inicjatywy będą razem z małymi i średnimi przedsiębiorstwami (MŚP) promować powyższe kampanie.

Grupa badaczy z UE zajęła się oceną innowacji w sektorze rolnictwa w Tanzanii i Wietnamie. Żaden z tych krajów nie jest szczególnie innowacyjny, choć z różnych przyczyn, takich jak struktura rządów, tradycja i opór przed zmianami. W ramach projektu zaproponowano możliwe kierunki działań.

Naukowcy odkryli nowe sygnały molekularne świadczące o dojrzewaniu winogron i spróbowali wyjaśnić, jak różne geny kontrolują ten proces.

Wiedza o genach kontrolujących czas kwitnienia roślin uprawnych pozwoli hodowcom określać dokładnie ten czas i uzyskiwać maksymalne zbiory.

Badania nad oceną jakości miąższu pozwolą znacznie usprawnić sortowanie owoców bez konieczności ingerowania w ich wnętrze. Do tego celu naukowcy wykorzystują urządzenia, które częściej widywane są w szpitalach czy laboratoriach.

Naukowcy z UE prowadzą próby i badania genetyczne na wielką skalę w poszukiwaniu odmian jęczmienia i pszenicy, które przynosiłyby wysokie plony, pozostając jednocześnie przyjazne dla środowiska.

Badania w skali nano interakcji między kluczowymi grzybami glebowymi i węglem stanowią kolejny krok w kierunku rolnictwa zrównoważonego.

Naukowcy opracowali przewodnik przedstawiający różne podejścia do osiągnięcia zrównoważonego rolnictwa w Europie

Jeden z unijnych projektów badawczych zajął się mikroorganizmami naturalnych gleb z górskich regionów Andów dla zwiększenia produktywności upraw ziemniaków społeczności wiejskich w Andach.

Badacze z UE opracowują narzędzia do sekwencjonowania całego genomu, które mogą zostać wykorzystane do zarządzania i ochrony różnorodności genetycznej inwentarza żywego.

Dzięki międzynarodowej współpracy poczyniono znaczące postępy w kierunku stworzenia dostępnej na rynku szczepionki przeciwko nicieniowi Haemonchus contortus, jednemu z najbardziej patogennych pasożytów przeżuwaczy. Jeśli zostanie wprowadzona do sprzedaży, będzie pierwszą szczepionką przeciwko nicieniom zarażającym inwentarz żywy i człowieka od ponad pół wieku.

Szeroka sieć badaczy, decydentów i organizacji powiększyła się o nowych partnerów i zwiększyła wsparcie dla europejskich badań w dziedzinie zdrowia roślin.

Naukowcy i sektor spożywczy nieustannie poszukują sposobów na poprawę jakości żywności. W ramach unijnego projektu badane są różne metody wytwarzania zdrowszych produktów spożywczych.

Naukowcy badają możliwość wykorzystania zachowań zabawowych świń jako metody pomiaru ogólnego dobrobytu inwentarza żywego.

Naukowcy przeprowadzili badania genetyczne modelowego systemu rośliny uprawnej i chorobotwórczego grzyba, aby znaleźć sposoby na wydłużenie odporności roślin na choroby grzybicze.

Innowacyjna technologia, umożliwiająca hodowcom monitorowanie stanu zdrowia i wzrostu zwierząt, może już wkrótce pomóc w zaspokojeniu rosnącego popytu na mięso wieprzowe.

Naukowcy badają szereg półnaturalnych siedlisk położonych w pobliżu ziem uprawnych, aby określić ich wkład w produktywność rolnictwa oraz ustalić, jak najskuteczniej wykorzystać ich usługi.

Światowe zapotrzebowanie na mięso stale wzrasta i aby je zaspokoić, gospodarstwa rozwijają się szybciej niż kiedykolwiek wcześniej, przez co rolnicy mają mniej czasu na kontakt z poszczególnymi zwierzętami. Celem unijnej inicjatywy jest przeanalizowanie wartości dodanej technologii, która umożliwia automatyczne, całodobowe monitorowanie zwierząt w celu ograniczenia negatywnych skutków społeczno-ekonomicznych i środowiskowych.

Uczestnicy unijnej inicjatywy badają, w jaki sposób europejskie rolnictwo może przystosować się do skutków środowiskowych zmiany klimatu.

W ramach unijnego projektu przetestowano nowe technologie umożliwiające zwalczanie patogenów, ograniczenie śmiertelności i poprawę wzrostu w ciągu życia, przekazywania odporności przez matkę oraz jakości mięsa wieprzowego i drobiowego.

Naukowcy badają szereg siedlisk położonych w pobliżu ziem uprawnych, aby określić ich wkład w produktywność rolnictwa oraz ustalić, jak można by najskuteczniej wykorzystać ich usługi.

Europejscy naukowcy badali glikolizację — bardzo ważny proces biochemiczny zachodzący w roślinach, który po modyfikacji pozwoli poprawić wydajność upraw.

ToSposób w, jaki unijny system polityczny jest w stanie zarządzać interesami zorganizowanych grup lobbingu rolniczego, pozwala uzyskać informacje na temat procesów tworzenia i reformowania polityki w UE.

Ostatnie badania wykazały, że działalność mieszana (uprawy rolne połączone z hodowlą zwierząt) jest wykonalną metodą zwiększenia zrównoważoności i wydajności rolnictwa europejskiego.

Nowe narzędzia dla pszczelarzy, umożliwiające zdalne monitorowanie zdrowia i stanu kolonii pszczół, powinny przynieść korzyści rolnictwu i branży hodowli pszczół dzięki poprawie produktywności i zapylania.